Forrás: portfolio.hu

Fontos, és a gyermekek jövője szempontjából is jelentős lépésnek tartja a pedagógusok bérének 2030-ig szóló rendezését a Küldetés – Keresztény Pedagógusok Egyesülete. A közelmúltban újjászerveződött szakszervezet célja, hogy végrehajtható, valós igényeken alapuló, közép- és hosszútávú javaslatokat fogalmazzon meg a kormány részére. A képviselet hangsúlyozza, hogy szakmai érvekkel, és nem politikai eszközökkel akar nyomást gyakorolni a kormányra, mivel úgy vélik,

a köznevelési rendszer középpontjában a jövő generációja boldogságának és boldogulásának szolgálata kell, hogy álljon.

A lelkileg, szellemileg és fizikailag egészséges gyermekek nevelésének, és a képességeik kibontakoztatásának elengedhetetlen alapfeltétele az, hogy a pedagógushivatás vonzó legyen, és megfelelő számú, elhivatott és jól képzett pedagógus legyen jelen a gyermekek életében.

A jelentős béremelés elkerülhetetlen volt

A Küldetés elemzésében rámutatott, hogy a köznevelési rendszer akkor lesz jó a diákoknak, a gyermekeinknek, az unokáinknak, ha a pedagóguspálya vonzó lesz, és olyan óvodapedagógusok, tanítók és tanárok érkeznek nagy számban erre a pályára, akik tehetségesek, kreatívak és elhivatottak.

A fő kérdés tehát az, hogy a tanárok 2025-re a diplomás átlagkereset 80 százalékát elérő fizetése már elegendő lesz-e ahhoz, hogy újra népszerű hivatássá tegye a pedagógus életpályát. Az idei jelentős, átlagosan 32 százalék körüli bérrendezéssel a diplomás keresetek 71,5 százalékára nőtt a tanárok fizetése, a 80 százalék elérse a 2025-re ígért további bérfejlesztéssel valósul meg. Emlékeztettek, 2022-re jelentősen, a 2014-es szintre esett vissza a tanárok fizetése, ezért a jelenlegi, szokatlan béremelés teljes mértékben elkerülhetetlen volt.

A szakszervezet rámutatott, hogy az OECD országokkal összehasonlítva a középmezőnyben lesz a magyar pedagógusok keresete. A világ 38 országát tömörítő gazdasági szervezet adatai szerint több fejlett országban a diplomás kereset 90 százalékát kell elérnie a tanári fizetéseknek.

Üdvözli az érdekképviselet emellett, hogy legalább 2030-ig a kormány vállalta, hogy a diplomás minimálbérhez igazodik a tanári fizetés. Szintén előremutató lépésnek tartja a szakszervezet, hogy a legnagyobb mértékben a pályakezdők bére nő, de kiemelték azt is, hogy a felzárkózó és kedvezményezett településeken dolgozó pedagóguskollégák 20 százalékos, úgynevezett esélyteremtő illetménykiegészítésben részesülnek.

Így változott a tanárok fizetése idén januártól

A kormány betartotta az ígéretét, így januártól jelentősen, közel harmadával emelkedett a tanárok fizetése és a bérkorrekció jövőre is folytatódik. Korábban a Klebesberg Központ a Mandinert arról tájékoztatta,

    • a gyakornokok fizetése 32,2 százalékkal bruttó 528 800 forintra,
    • a Pedagógus I. kategóriában 31,2 százalékkal bruttó 538 000 forintra,
    • a Pedagógus II. kategóriában 29 százalékkal 555 000 forintra,
    • a mestertanároké pedig 21,1 százalékkal 630 000 forintra nőtt.
    • A kutatási területek oktatói bruttó 750 000 forintnál nem kereshetnek kevesebbet.