Legfrissebb hírek

Legfrissebb hírek2018-09-26T15:48:59+02:00

ZVDDSZ: Hoz-e áttörést költséghatékonyságban és minőségben a Volánok újabb átszervezése?

2019. április 15.|

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) felteszi azt az alapkérdést, hogy a Volán társaságok újabb strukturális átalakítása javít-e a költséghatékonyság és a szolgáltatás terén. A költséghatékonyság és a minőségibb szolgáltatás szándékával döntött a kormány 2012-ben a Volán-társaságok strukturális átalakításáról. Ennek jegyében 2015-től a korábbi 24 megyei Volán-társaság helyett hét régiós társaság kezdte meg a közszolgáltatást.

ALTERNATÍV NEMZETKÖZI SZAKSZERVEZETI MODELL KÍNÁLHAT VALÓS VÉDELMET A MUNKAVÁLLALÓNAK

2019. március 25.|

Az osztályharcos, tőkeellenes, marxista gyökerű szakszervezetek ellenében szervez nemzetközi, alternatív érdekvédelmi mozgalmat az egyik legnagyobb olasz konföderáció, az Unione Generale del Lavoro, amely együttműködési megállapodást készít elő a Munkástanácsokkal. Palkovics Imre elnök szerint a munkavállalók érdekvédelme ma az együttműködéssel, a dolgozók által megtermelt javakból juttatott részesedéssel érhető el, nem a nyílt konfliktusok kiélezésével.

Az ETUC közleménye a visszaélést-jelentő  (whistleblower) munkavállalókat védő EU direktíváról

2019. március 25.|

A megállapodás szerint az EU minden tagországának jogrendszerébe integrálni kell a visszaéléseket jelentő munkavállalókat védő intézkedéseket. Az Irányelv szerint a több, mint 50 munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetén szükséges a visszaélések bejelentéséről és kezeléséről szóló szabályzatot bevezetni.

Bátrabban sztrájkolnak a dolgozók

2019. március 19.|

Ma már határozottabban lépnek fel a munkavállalók, velük együtt pedig a szakszervezetek is határozottabb megmozdulásokkal segítik a harcot a magasabb keresetek érdekében. A cégek többsége együttműködő, ám vannak olyan vállalatok, ahol már jogi eszközöket kell bevetni. A munkáltatói oldal óvatos, bár a tőkeerős cégek általában engednek a követeléseknek.

Volánok átalakítása: 17 ezer munkavállaló sorsáról van szó, beszélni kellene róla!

2019. március 13.|

A Munkástanácsokhoz tartozó zalai közlekedési szakszervezetek, (Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, ZVDDSZ és a Zalai Személyközlekedési Szakszervezet, ZSZSZ) szerint a Volánok újbóli átalakítása kapcsán a szakma munkavállalói számos kérdésre várnak érdemi választ a tulajdonostól. Azt elfogadhatatlannak tartják, hogy a médiából szerzett valós vagy valótlan hírmorzsák elégítsék ki az információ-igényüket.

Kitartanak a sztrájkolók a Hankooknál – a munkáltató lelki terrorral és mongol vendégmunkásokkal támad

2019. március 13.|

A 3100 dolgozónak majdnem a fele a munkabeszüntetést választottaMár a harmadik műszak sztrájkol a Hankook dunaújvárosi gumigyárában – a munkabeszüntetés tegnap 14 órakor kezdődött – írja a Népszava.A két korábbi műszak alatt sokkal nagyobb arányú gyártósori leállás volt, mint amit a sztrájkolók létszáma indokolt volna, ugyanis a munkabeszüntetést választók közül sok a termelésben kulcsszerepet játszó szakember.

Végrehajtás alá vonhatók a munkavállalói juttatások?

2019. március 13.|

2019. január 1-től más nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülő – többek között – a munkáltató által a munkavállalónak juttatott ajándékkártya. Gyakori kérdésként merül fel, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) rendelkezéseit figyelembe véve a nyújtott ajándékkártya juttatásokból a munkáltatónak hogyan kell érvényesítenie a munkabérre vonatkozó letiltásokat, levonásokat?