Legfrissebb hírek

Legfrissebb hírek2018-09-26T15:48:59+00:00

A szakszervezetek 15, a munkáltatók csak 5% béremelést akarnak

2018. december 16.|

Továbbra sincs egyezség a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének mértékéről az érdek képviseletek között. A munkavállalói oldal 13-15 százalékos emelést tart elfogadhatónak, a munkáltatók viszont csak öt százalékot. A A jövő szerdán lesz még egy egyeztetés, ha akkor sem tudnak megállapodni, a kormány dönti el a vitát. 

EUCDW kongresszus

2018. december 12.|

Az Európai Néppárt (EPP) Kereszténydemokrata Munkavállalók Európai Uniója (European Union of Christian Democratic Workers, EUCDW) pénteken december 14-én és szombaton december 15-én rendezi meg Kongresszusát.

Módosult a Munkavédelmi törvény

2018. december 10.|

Az Országgyűlés a 2018. november 27-i ülésnapján, az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2018. évi XCIV. törvény elfogadásával módosította az 1993.évi XCIII. (munkavédelmi) törvényt.

Közlekedési Munkástanácsok: Melldöngetés helyett hiteles érdekvédelmet!

2018. december 10.|

A 2019. évre szóló bérfejlesztés nagysága egyelőre kérdéses. Ha az állami tulajdonú társaságok a már megállapodott 5%-on felül újabb keresetfejlesztéssel gyarapodnak, abban elvitathatatlan katalizátor szerepe lesz a pénzügyminiszter és a MOSZ elnöksége közötti tárgyalássorozatnak. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége pedig nyílt levélben fordult a szaktárca miniszteréhez és a vagyonkezelésért felelős miniszter asszonyhoz a kétszámjegyű bérfejlesztés érdekében.

Miért nem érdekli a dolgozókat a 400 órás “rabszolgatörvény”?- A kiló nem százat jelent című blog cikke

2018. december 10.|

Nincsenek tömegek az utcán. Inkább készül mindenki a karácsonyi céges bulira. Egymást törik ugyan az ellenzéki pártok és a szakszervezetek, hogy megmutassák: ők aztán most kiállnak a munkavállalók érdekeiért — szemben azzal a kormánnyal, amelyik az utolsó bőrt is lehúzná róluk a — hangzatos ellenzéki gúnynevén — "rabszolgatörvénnyel". 

Tények és tévhitek az MT módosító törvényjavaslatról

2018. december 5.|

Az elmúlt napokban is számos helyes és helytelen értelmezés jelent meg a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf által jegyzett törvényjavaslatról, ami a munka törvénykönyvét módosítaná több ponton. A tegnapi napon (december 4-én) az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottsága – az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 45. § (5) bekezdése alapján – a T/3628. számú törvényjavaslathoz részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot terjesztett elő.

Egyetértünk a december 8-i demonstráció azon céljával, amely a munka törvénykönyve megváltoztatása ellen irányul

2018. december 4.|

A Munkástanácsok Országos Szövetsége egyetért a december 8-i demonstráció azon céljával, amely a munka törvénykönyve megváltoztatása ellen irányul. Nem tartjuk azonban szerencsésnek, hogy a jogos munkavállalói követelések keveredjenek más politikai, egyéb szakmai kérdésekkel, amelyek csökkenthetik azt az egyértelmű társadalmi támogatottságot, amik megfogalmazott igényeink mögött létrejöttek.

„Felemás” egyeztetések a Munka törvénykönyvéről

2018. december 3.|

A mai napon a három „versenyszférás” szakszervezeti konföderáció ismét egyeztetést folytatott a T/3628 számon jegyzett, Munkaidő-szervezéssel és a munkaerőkölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslat  egyik benyújtójával, Kósa Lajossal és a Pénzügyminisztérium képviselőivel.

Túlóra – két lépést hátrált a kormány

2018. november 29.|

Több lényeges pontban is enyhül a Kósa Lajos fideszes képviselő Munka Törvénykönyvét módosítani hivatott törvényjavaslata. Kósa évi 250-ről 400-ra emelte volna a munkáltató által elrendelhető túlórák számát, és a teljesített túlórákat csak háromévente kellett volna elszámolni és így kifizetni.