Legfrissebb hírek

Legfrissebb hírek2018-09-26T15:48:59+00:00

A szakszervezeti tisztségviselő elbocsátása Felháborító

2019. február 20.|

Nem igaz a Magyar Suzuki Zrt. azon állítása, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. Az üzemi tanácsnak egészen más a feladata. A szakszervezeti tisztségviselő elbocsájtása jogtalanság, mint ahogy az is, hogy nem engedik be a szakszervezetet. Ezt a törvény őrének, az állam alkotmányos rendje miatt fel kell lépnie.

Nem lefutott még a nagyobb béremelés az állami cégeknél

2019. február 18.|

Új tárgyalások kezdődhetnek az állami cégek munkavállalóinak keresetéről, ha a korábbi megállapodás lezárult, tehát a 2019-re tervezett, átlagosan ötszázalékos béremelés differenciálásáról megegyeztek a szakszervezetek és a vállalatok

Nagy szükség van további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig átlagosan nyolc százalékos felzárkóztatásra van szükség

2019. február 11.|

Tovább folytatódik a béralku az állami vállalatok szakszervezetei és a vezetés ill. a tulajdonos, a magyar állam között. Az eddigi 2017-2019-es megállapodás betartásához viszont ragaszkodik a kormány, ahogyan maga is betartotta azt - közölte Fónagy János, az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. 

Szakadék széléhez közelít a közúti közösségi közlekedés

2019. február 7.|

Az állami tulajdonú közszolgáltató társaságoknál, így a Volán portfólióban is 2017 márciusában 3 éves 30 %-ról szóló bérmegállapodás született. A 2017-re 13 %-ról, 2018-ra 12 %-ról, 2019-re 5 %-ról szóló bértömeg emelés szerepel a megállapodásban. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) a béralku 2017. és 2018. évre vonatkozó emelését kedvezőnek tartotta, ám a 2019. évre rögzített 5 %-ot nagyon komoly fenntartásokkal fogadta el, bízva abban, hogy majd további bérfejlesztés lesz.

Leállt a munka a Tescónál, késhet a dolgozók bére

2019. február 6.|

Várhatóan nem kapja kézhez időben a januári fizetését a Tesco több mint 17 500 alkalmazottja, mivel tegnap a bezárás előtt álló győri irodaközpont bérszámfejtői sztrájkot hirdettek, mely országosan lebéníthatja az áruházlánc belső működését — értesült a Magyar Nemzet. A sztrájkbizottság lapunkhoz eljuttatott hivatalos közlése szerint az érintettek a mai munkanap kezdetétől határozatlan időre felfüggesztették a feladataik ellátását, mivel korábbi követeléseikre a vállalat nem adott kielégítő választ. Tegnap egy kétórás figyelmeztető sztrájkkal indították a tavalyelőtti tescós tiltakozásnál nagyobb hatású akciót.

Sztrájk kezdődött a Tesconál

2019. február 5.|

Bejelentette a Tesco áruházlánc győri tb- és bérszámfejtési csoportja által létrehozott sztrájkbizottság a munkaadó felé, hogy a törvényi előírásoknak megfelelve ma 14 és 16 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak

Ezért nehéz ma sztrájkolni Magyarországon

2019. január 30.|

A versenyszféra eddigi legnagyobb sztrájkja zajlik a győri Audi-gyárnál, de valójában gyerekcipőben jár az érdekérvényesítés kultúrája hazánkban. Európa 22 országából a 16. helyen állunk a sztrájkkal töltött napok számát illetően. Egyre kevesebben lépnek be a szakszervezetekbe, de azt elvárnák, hogy valaki képviselje őket. 

Kovács Anita riportja Palkovics Imrével

2019. január 29.|

A Munka Törvénykönyve már az un. “túlóratörvény” előtt is bonyolult módon szabályozta a normál és a rendkívüli munkaidőt, az önkéntesen illetve a kollektív szerződésen keresztül vállalt túlórákat valamint ezek hozzáigazítását a hektikusan termelő munkahelyek igényeihez. Januártól az addig 300 illetve 250 órás éves túlórázást 400 órára, a munkaidő keretben történő foglalkoztatás időtartamát pedig 1- ről 3 évre változtatta a jogszabály.