Legfrissebb hírek

Legfrissebb hírek2019-06-12T21:22:15+02:00

Levél az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárának

2020. április 1.|

Az elmúlt napokban az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára, Luca Visentini levelet írt a magyar miniszterelnöknek, melyben mély aggodalmát fejezte ki a Covid-19 terjedése gazdasági következményeinek enyhítésére Magyarországon elfogadott intézkedésekkel kapcsolatban.

A szakszervezetek és a munkáltatók egyeztetésre hívják a kormányt

2020. április 1.|

A szakszervezetek és a munkáltatók még az előtt szeretnének egyeztetni, hogy a kormány bejelentené a gazdaságélénkítés és a válságkezelés érdekében tervezett intézkedéseket, ezért 2020. március 31-én kelt közös levelükben kezdeményezték a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fóruma összehívását.

Az olasz példa

2020. március 30.|

A legnagyobb olasz szakszervezeti konföderációtól érkezett beszámoló elmondja, mi kényszerítette a kormányt arra, hogy a szakszervezetekkel tárgyalóasztalhoz üljön a koronavírus válság kezelése érdekében.

Kijárási korlátozás

2020. március 27.|

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Összefoglaló egyes munkajogi szabályok alkalmazásáról a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt

2020. március 25.|

Széles körben érzékelhető, hogy a koronavírus terjedése miatt a munkáltatók és a munkavállalók többsége olyan, a korábbihoz képest új helyzetbe került/kerül, amelyben a munkajogi szabályok alkalmazása a megszokott rutinnal nem vagy nehezen oldható meg.

A koronavírus-járvány munkaerő-piaci kihívásai, az állami szerepvállalás lehetőségei – Munkástanácsok javaslatcsomag 

2020. március 24.|

A 2020-as év elején a vírus szó szerint a semmiből tört elő és rendkívül rövid idő alatt térdre kényszerítette a világgazdaságot. Pár hét leforgása alatt a drámaian romló gazdasági kilátások miatt legtöbb országot folyó évi költségvetésének azonnali újragondolására kötelezte.