Legfrissebb hírek

Legfrissebb hírek2019-06-12T21:22:15+02:00

Többen jönnek haza, mint amennyien elmennek -a portfolio.hu cikke

2019. október 8.|

Hosszú évek óta először fordult elő 2018-ban, hogy több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak, vagyis pozitív volt a nettó migrációs egyenleg - derül ki a KSH Statisztikai Tükör kiadványából, melyet hétfőn tettek közzé. Ha ehhez hozzávesszük a már külföldön született magyarokat is, akkor tízezer fős többletet mutat az egyenleg. Ez némileg ellentmond az eddig ismert részadatoknak, aminek oka lehet a statisztikák megbízhatatlansága vagy az eltérő módszertan.

Levél Dávid Ilonának, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatójának

2019. október 3.|

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Asszony! Tudomásunkra jutott, hogy várhatóan október 10-én a Volánbusz Zrt. humánerőforrás szakterülete egyeztetést kezdeményez a Kollektív Szerződés kapcsán, a tárgyalás folyamatában szerephez jutó szakszervezetek (szövetségek) vezetőivel.

JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

2019. október 1.|

A regionális és összehangolt JOGpontok projektek ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában és európai uniós támogatással valósulnak meg. Ismét útjára indult a JOGpontok projektek, amely keretében folyamatban van az ingyenes jogsegélyszolgálatok felállítása és már igénybe vehető a kollektív munkajog területén az ingyenes segítségnyújtás.

Wellness a buszon

2019. szeptember 30.|

Egy 2005-ös EU-s szabályozás szerint élőállat szállítása 38 Celsiusnál melegebb helyen nem engedélyezett. A homo sapiens vajon az élőlények hierarchiájában hova sorolható, ha a közösségi közlekedés rendszerét nézzük? Ugyanis ezen a nyáron számtalanszor 40 Celsiust bőven meghaladó hőmérsékletű buszokon élvezhettük a csoportos izzadás állapotát, mintegy „wellness szolgáltatásként”.

Ágazati béralku jön a közlekedésben

2019. szeptember 26.|

Az autóbuszos és vasúti személyszállítás tervezett átszervezése, középtávú összehangolása miatt kezdeményezték a bértárgyalások mielőbbi összehívását a szakszervezetek. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke lapunknak elmondta: a korábbitól eltérően nem lesz egységes béralku, ágazatonként állapodnának meg a közszolgáltatásokat nyújtó állami vállalatoknál. A képviseletek tíz százalék fölötti bérrendezést szeretnének, és örvendetesnek tartanák, ha ismét több évre szóló megállapodás jönne 2020-tól.

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a vasutas és a volános szakszervezetek

2019. szeptember 22.|

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal, hogy kiszámítható, középtávú, az egyes vállalatok problémáira fókuszáló bérmegállapodást tudjanak kialakítani – hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón.

A gazdaság növekedése hathat a minimálbér összegére

2019. szeptember 19.|

Érdemben befolyásolhatja a jövő évi minimálbér bruttó 161 ezer forintban, illetve a garantált bérminimum 210 600 forintban meghatározott összegét, ha a magyar gazdaság az első félévhez hasonlóan a vártnál lényegesen jobban teljesít az év további részében is.