Békés Megyei Munkástanácsok Szövetsége

A Békés Megyei Munkástanácsok Szövetsége 1989-ben alakult. Elnöke Buzder Ferenc, aki 1993 óta foglalkozik érdekképviselettel, és a Munkástanácsok felügyelő bizottságának tagja. A Szövetség büszke arra, hogy a MOSZ-szal karöltve sok szakszervezeti tag munkavállaló munkaügyi perét nyerte meg. A békési szervezet tagjainak örömmel vállalt missziója, hogy rendszeresen előadásokat tartanak a megyei középiskolákban, amivel a fiatalok felkészültségét igyekeznek növelni a munka világában előforduló nehéz helyzetekre.
A Békés Megyei Munkástanácsok minden évben részt vesz az október közepén megrendezésre kerülő Csabai kolbászfesztiválon, ahol vendégül látják a tagságot, és az ország más területeiről érkező munkástanácsosok örömére kínálják a saját készítésű, finomabbnál finomabb békési kolbászokat.

Elérhetőség

Székhely 5600 Békéscsaba Justh Gyula u. 6.

Buzder Ferenc, elnök  mobil +36 30/313-2453

email buzderferenc57@t-online.hu

 

Mecseki Munkástanácsok Szövetsége

A Mecseki Munkástanácsok Szövetsége (MMSZ) 1992-ben alakult.

Megalakulása óta elnöke Perényi József, a KDNP alapító tagja, a Munkástanácsok Országos Szövetsége Szövetségi Tanácsának elnöke, az országos munkavédelmi bizottság tagja. Az MMSZ a munkavállalói érdekek védelme mellett meggyőződéssel képviseli a számára fontosnak tartott keresztény értékeket is.

Az MMSZ tagjai:

  • 1991 óta minden október 23-án leróják kegyeletüket Pécsett a Szinház téren, Magyarország első Munkástanács emlékműve elött. Azóta az MMSZ kezdeményezésére nőtt a megemlékezések köre. Igy az általun állított Mohácsi, Harkányi, valamint a Siklósi 56-ok állított emléktáblánál a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt.
  • 2001 óta minden év április 28-án megemlékezést tartanak a munkabalesetek áldozatairól. A baranyai munkástanácsosoknak nem kis szerepük volt abban, hogy Perényi József kezdeményezésére 2012-től április 28.-a Magyarországon is (mint megannyi országban a világon) a munkabalesetek áldozatainak hivatalos emléknapja lett, mindezzel nyomatékot adva a munkavédelem jelentőségének napjainkban.
  • 2010-óta minden évben február 25-én megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, nem utolsó sorban pedig
  • 2015-óta minden május 15-én megemlékeznek a XIII. Leó pápa által 1891 május 15-én, a munkások érdekében kiadott Rerum Novarum kezdetű enciklikájára.
  • Az MMSZ Nyugdíjas Tagozata tagja a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Idősügyi tanácsának.

Elérhetőség

Székhely: 7815 Harkány, Petőfi Sándor u. 46.

Levelezési cím: 7632 Pécs, Olga u. 3.

Vezetékes telefon: 0672-748-433

Perényi József elnök  +3630/908-1974

 email: perenyi.jozsef@munkastanacsok.hu

Horvai László alelnök  +3630/305-03-52

Sütő Kálmán gazdasági vezető  +3630/ 446-83-66

Tagjai:

Alkalmazottak Munkástanácsa

Elnök: Fülöp Bálint

Mobil:+3630/902-46-86

Egészségügyi Munkavállalók Szakszervezete

Elnök: Perényi Tünde

Mobil: +3630/459-06-90

MOFA Munkástanácsa

Elnök: Olexa László

Mobil: +3620/947-94-49

Mohácsi Vasöntöde Munkástanácsa

Elnök: Horvai László

Mobil:+3630/305-03-52

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Munkástanácsok

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Munkástanácsok Szövetsége 1990-ben alakult.

A Szövetség minden olyan fórumon, érdekegyeztetésen delegálta magát a megyei, majd régiós munkaügyi tanácsokban, ahol lehetősége volt véleményt nyilvánítani és javaslatokat előterjeszteni. A Szövetség első elnöke Sárkány Gábor volt, majd Csiba György, őt Horváth Attila követte. Jelenleg Szabó Lajos a Szövetség elnöke.

A miskolci május 1-i, Csanyiki majálison a többi szakszervezettel együtt ünnepeltek 2006-ig. A Gyurcsány-kormány politikája miatt ez a részvétel azonban megszakadt. Ezt követően több megmozduláson a Munkástanácsok által szervezett rendezvényen, tüntetésen részt vettek.

A privatizált gyárak folyamatos megszűnése miatt a taglétszám leapadt, és egyre több lett a munkanélküli. Mivel megyei szinten az érdekegyeztetés megszűnt, ezért munkájukat a Munkástanácsok iránymutatása alapján végzik. Helyi kezdeményezéseket próbáltunk elérni a foglalkoztatás bővítésére.

Elérhetőség

Székhely 3508 Miskolc Cseresznyés u. 19.

mobil +36 46/782-790

Szabó Lajos, elnök  mobil+36 20/418-5779

email b.a.z.munkastanacs@chello.hu

elnökhelyettes: Szabó Árpád

vezetőségi tagok: Horváth Miklós, Hernádi Béla, Bihari Attila

FEB elnök: Horváth Attila

Munkástanácsok Csongrád Megyei Szövetsége

A Munkástanácsok Csongrád Megyei Szövetsége 1991. július 31-én alakult. Elnöke 2007-óta Szente László, aki a Szegedi Közlekedési Kft. Munkástanácsának az elnökségi tagja. A megyei szervezet minden május 1-én vendégül látja a tagságot, és szeptember első hétvégéjén Szegeden, a Tiszai Halfesztiválon közös főzéssel erősítik az országos szervezeti összetartást, ahol nemrégen különdíjjal öregbítették a Munkástanácsok hírnevét.
A Munkástanácsok Csongrád Megyei Szövetsége büszke arra, hogy az elmúlt két évben két tagszervezettel bővült a szövetség, két olyan területen, amely a régió gazdaságilag meghatározó ágazata: a távközlési és a tejipari.

Elérhetőség

Székhely 6720 Szeged, Dózsa György u. 9.

Szente László elnök  mobil+36 20/9186-786

 email szentel66@freemail.hu

Jászkun Munkástanácsok Szolnok Megyei Szövetsége

A Jászkun Munkástanácsok Szolnok Megyei Szövetsége a rendszerváltozás után, a kezdeti időkben alakult, közben kis szünet után 2010-ben alakult újra. Elnöke az újjáalakulás óta Cserfalvi József.
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezet minden év 1956. október 23-án Országos Szavalóversenyt rendez a forradalom emlékére a Szolnoki Városi Könyvtárban.
2012-re sikerült egy olyan klubhelyiséget kialakítani Szolnokon, ahol többféle, a munkavállalók segítségét szolgáló tevékenység folyik:

  • Ingyenes jogsegélyszolgálat
  • Konfliktuskezelés (munkaadó-munkavállaló között)
  • Ismeretterjesztés, kultúra
  • Munkavállalói kis könyvtár

Elérhetőség

Székhely: 5000 Szolnok Ságvári körút 6. fsz. 3.

Cserfalvi József elnök  mobil 20/957-4338

email cserf@freemail.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Munkástanácsok Szövetsége

Győr-Moson-Sopron Megyei Munkástanácsok Szövetsége ebben a formájában 2009-ben alakult. Elnöke Horváth Csaba, aki a Munkástanácsok felügyelő bizottságának tagja. A győri buszsofőrök 70%-a tagja a szervezetnek, akik a tagsággal együtt éves biztosítást kapnak a helyi Munkástanácsoktól. Két éve létrehozták a „Kisalföldi Volán Munkástanács Alapítványt a Dolgozókért”, ami a dolgozók életében adódó krízishelyzetekben igyekszik segítséget nyújtani. A Győr-Moson-Sopron Megyei Munkástanácsok Szövetsége tagjai minden évben hagyományőrző május elsejét tartanak, ahol kolbásszal és virslivel vendégelik meg a tagságot. A jókedvéről és humoráról ismert győriek május elsejei ünnepsége immár az Országos Szövetség körében is nagy népszerűségnek örvend.

Elérhetőség:

Székhely 9023 Győr Buda u. 33.

Horváth Csaba, elnök mobil  +36 30 46 21 383

email hcsaba53@gmail.com

 

Alba Regia Megyei Munkástanácsok Szövetsége

A 90-es évek elején alakult a Fejér Megyei Munkástanácsok Szövetsége, amely 2007-ben Alba Regia Megyei Munkástanácsok Szövetsége nevet kapta. Az elnök hat éve Tóth Jánosné, Anci. A Megyei Munkástanácsok kezdeményezésére 2012-ben létrehozták a Székesfehérvári Érdekegyeztetési Fórumot (SZÉF). A SZÉF az országban egyedülálló háromoldalú érdekegyeztető fórum, amelynek elnöke a mindenkori polgármester, két alelnöke pedig a munkaadók és a munkavállalók képviselői, akiket félévente választanak.

A SZÉF célja a folyamatos kommunikáció az önkormányzat, a munkavállalók és a munkaadók között, valamint a várost érintő kérdések megvitatása, véleményezése, mint például a beruházások, pályázatok elosztása. A SZÉF félévente ülésezik, és alkalomadtán rendkívül is összehívható.

Elérhetőség:

Mobil: 30/824-9656

E-mail: tothneanci@citromail.hu

Komárom-Esztergom megye

A Munkástanácsok Komárom–Esztergom Megyei Szövetsége 1990-ben alakult Kosztin László vezetésével. A rendszerváltást követően az érdekvédelmi képviseletek is átrendeződtek. Kosztin László egy igen markáns, harcos, célirányos értékrend kialakításával irányította a megyei szervezet munkáját. Halála után Komáromi Ferencné lett a szervezet elnöke, aki Kosztin László szellemiségét megőrizve irányítja a megyei szervezet munkáját.

Az eltelt 20 év alatt a tagszervezeteink minden olyan megszorító intézkedés ellen tiltakoztak melyek a munkavállalókat érték. Részt vettünk a nemzetközi szolidaritási nagygyűléseseken (pl. Brüsszel, Berlin, Ljubljana, Madrid, Prága, Varsó).

Az új Munka Törvénykönyve elfogadása ellen minden lehetséges módon és eszközzel tiltakoztunk, félpályás útlezárást szerveztünk.

A munkavállalókat ért jogsérelem esetén számtalan alkalommal fordultunk bírósághoz, ahol minden esetben kedvező ítélet született számunkra.

A gazdasági válság a szervezet életét is drasztikusan átírta. Nem csak a megnövekedett munkanélküliséggel kellett szembenézni: a munkahelyek elvesztése, üzemek bezárásához, a taglétszám csökkenéséhez vezetett. Ugyanakkor vannak olyan tagszervezeteink, akik minden nehézség ellenére a tagság egy részét meg tudták tartani. Az érdekképviselet olyan szolgáltatást tud ma biztosítani tagjainak, amely nem köti klasszikus értelemben megadott munkáltatóhoz.

Tagszervezeteink mára már csak két nemzetgazdasági ágazatban vannak jelen, ugyanakkor a közép-dunántúli ipari parkokban működő cégek esetében széles lefedettségünk.

Az elmúlt évek alatt szoros együttműködő partneri kapcsolatot alakítottunk ki a Munkástanácsok Csongrád Megye Szövetségével és a Volánbusz Munkástanácsával.

Szervezetünk tisztségviselői folyamatos képzéseken, nemzetközi konferenciákon vesznek részt, és a hallottakat, tanultakat a mindennapos munkájuk során hasznosítják.

Számunkra nemcsak az érdekképviseleti munka létezik, számos kulturális és sportrendezvényt tartunk, ezek a programok minden esetben a Munkástanácsok népszerűsítését és a tagtoborzást is magában foglalják.

Elérhetőség:

Székhely: 2840 Oroszlány, Fürst Sándor út 9. 2/5

 komaromi.ferencne@dräxlmaier.com

 katalin.komaromi@freemail.hu

 kkmt.mor@gmail.com

Komáromi Katalin  mobil +3630 755 0114

Fogadóórák:

Hétfő       8.00-10.00
Szerda     8.00-10-00

Helyszín:

          8060 Mór, Gyár út 10 – Telefonos előzetes bejelentkezés szükséges

Telefon:

Komáromi Ferencné        +3630 755 0114 egész nap
Hatala Éva       +3630 217 9748 egész nap

Munkástanácsok Hajdú-Bihar megyei Szövetsége

A rendszerváltás után a Hajdú-Bihar megyei munkahelyeken létrehozott munkástanácsok 1990-ben alakították meg a Munkástanácsok Hajdú-Bihar Megyei Szövetségét. A munkahelyekről kiszorult nyugdíjasok, munkanélküliek, közmunkások érdekképviseletét a Polgárok Hajdú-Bihar Megyei Munkástanácsa látja el. A Munkástanácsok Hajdú-Bihar Megyei Szövetsége az Országos Szövetség megyei és ágazati szervezeteivel karöltve (a Jogpont hálózaton keresztül) munkajogi tanácsadást tart.

A Munkástanácsok Hajdú-Bihar Megyei Szövetsége szakbizottságai hathatós segítségével következetesen fellép a dolgozók, nyugdíjasok, munkanélküliek, közmunkások élet- és munkakörülményeinek javítása érdekében.

Elérhetőség:
Herega Sándor elnök
Tel.: 30/223-6063
E-mail: mthbm@freemail.hu
Fogadóóra kedden és csütörtökön:
Debrecen, Thomas Mann u 45, földszint 46.

Időpont egyeztetés telefonon: (+36-20)364-3121

Pest Megyei Munkástanács Szövetség

A Pest Megyei Munkástanács Szövetsége 1991-ben a Dunakeszi Konzervgyárban tartotta alakuló ülését, hat alapító tagszervezettel.

Az alapszabály alapján szükség szerint, de legalább évente kétszer tartanak megyei ülést, küldöttgyűlés formájában.

A megyei szervezet legnagyobb sikere, hogy az alapító tagszervezetek nagy részénél még a kezdetekben sikerült olyan kollektív szerződéseket kötni, amelyben jelentős szerepet kapott a Munkavállalói Résztulajdonosi Program, mely a privatizáció során meg is valósult, és a dolgozók az érintett üzemekben jelentős mennyiségű tulajdonban részesültek.

Mindemellett korát megelőzve, a 90-es évek elején megvalósult a Pest megyei tagszervezeteknél a cafeteria rendszer, amely kiegyenlítette az akkoriban divatos „banándíj” és üdülési rendszer igazságtalan elosztását.

Elérhetőség:

Kovács István elnök

Tel.: 70/578-3230

E-mail: kovacsistvan2010@freemail.hu

Szabolcs-Szatmár megyei Munkástanácsok

 

Elérhetőség

Székhely 4400 Nyíregyháza, Szántó K. J. utca 30

Telefon +36 46/782-790

Csépke István, elnök

Szántó Imre, alelnök  mobil +36303037675
szantoimre51@freemail.hu