Ágazati hírek

Ágazati hírek2018-06-12T11:46:44+00:00

Közlekedési Munkástanácsok: Melldöngetés helyett hiteles érdekvédelmet!

2018. december 10.|

A 2019. évre szóló bérfejlesztés nagysága egyelőre kérdéses. Ha az állami tulajdonú társaságok a már megállapodott 5%-on felül újabb keresetfejlesztéssel gyarapodnak, abban elvitathatatlan katalizátor szerepe lesz a pénzügyminiszter és a MOSZ elnöksége közötti tárgyalássorozatnak. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége pedig nyílt levélben fordult a szaktárca miniszteréhez és a vagyonkezelésért felelős miniszter asszonyhoz a kétszámjegyű bérfejlesztés érdekében.

Levél a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége elnökének

2018. november 21.|

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, mint u, Alágazati Kollektív Szerződés egyik aláírója, az elnökségünk döntése értelmében önállóan is benyújtja a 2019. évre szóló bérigényét. A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának állásfoglalásával összhangban fogalmazza meg bérigényét. A 2019-re vonatkozó 5%-os béremelés mellett, újabb két éves megállapodást szorgalmazunk. Ennek értelmében 2019-re további 10%-ot igénylünk.

Mégis járhat túlórapénz a rendvédelmiseknek

2018. október 29.|

Teljesülhet a rendvédelmisek követelése: a plusz munkáért még 4 évig kaphatják a túlórapénzt – közölte az RTL Klub. Ezt javasolja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága. A most hatályos jogszabály szerint januártól, csak szabadnapot kérhetnének a túlmunka után, pénzt nem. A szakszervezetek már többször is tiltakoztak emiatt, hogy szerintük a dolgozók sok pénzt veszítenének. Most örülnek az új javaslatnak.

Gomba módjára szaporodnak az új HTFSZ alapszervezetek

2018. szeptember 13.|

Egy örömteli folyamatról számolok be nektek. Az elmúlt hetekben több parancsnokságon új HTFSZ alapszervezetek alakultak. Többen megkerestek az elmúlt hónapokban, hogy milyen lehetőségek lennének arra hogy, újra alapítsanak valamilyen formában szakszervezeti egységet.

Nélkülözhetetlen az egészségtudatosság ösztönzése

2018. szeptember 12.|

Az átalakuló munkaerőpiac miatt nagyobb terheltséggel kell szembenézniük a dolgozóknak, és egyre több szekértő hangsúlyozza a munkavállalók egészségmegőrzésének fontosságát. Ugyanakkor ehhez nem csak a munkaadónak, de a munkavállalónak is hozzá kell járulnia.

Maradjon fenn a tűzoltók túlórájának kifizetése!

2018. augusztus 28.|

A szolgálati törvény módosítását kéri a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a Belügyminisztériumtól. Ez az a jogszabály, ami alapján 2019. január 1. után már csak szabadnapban válthatnák meg túlóráikat a tűzoltók. Eddig a túlórákat mindenkinek kifizették, a szakszervezet szerint azonban ha ez a gyakorlat megszűnik, az a létszámhiány miatt a lakosság biztonságának rovására menne.

ZVDDSZ: Jármű-modernizáció nélkül versenyhátrányba kerülnek a Volánok

2018. augusztus 15.|

A Zala Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete (ZVDDSZ) szerint, amennyiben nem folytatódóik a jármű-modernizációs program, nem lesznek versenyképesek a piacnyitáskor a Közlekedési Központok. 2010-ben a buszgyártással már korábban is kacérkodó magyar vállalkozások bejelentették, hogy újjáélesztik a magyar buszgyártást, és klaszterbe tömörültek.

Közlekedési Munkástanácsok: a cafetéria társadalompolitikai szerepe megkerülhetetlen

2018. július 26.|

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) elfogadhatatlannak tartja a cafetéria-rendszer jelenlegi átszabását. Különösképpen elszomorítónak tartják, hogy mindennemű egyeztetés nélkül fogadták el. A Szövetség szerint az intézkedés elsősorban az alsóbb bérezésű rétegeket sújtja, mivel az általuk választott cafeteria-elemek adómentesek, vagy kedvezményes adózásúak és népszerűek.