Saját híreink

Saját híreink2019-06-12T21:23:30+01:00

“ÚTON HAZAFELÉ” – Sinkovics Ferenc interjúja

2019. november 11.|

Csökkent a magyarok elvándorlása, márpedig gazdasági fejlődésünk egyik kulcskérdése, hogy lesz-e elegendő munkaerő idehaza. A Munkástanácsok Országos Szövetsége adatokkal tűzdelt látleletet készített az elvándorlásról, visszavándorlásról, munkaerőhiányról. A Munkástanácsok elnökével, Palkovics Imrével beszélgettünk.

“A kormány új szakképzési stratégiája és a munkavállalók”- Meghívó konferenciára

2019. november 6.|

A szakmai szervezetekkel és az érdekképviseletekkel folytatott másfél éves egyeztetés után a kormány elfogadta a munkaerőpiaci kereslet vezérelte új szakképzési stratégiát, a Szakképzés 4.0 elnevezéssel illetett programot, amelynek végrehajtása 2020 január 1-től kezdődik meg. Néhány prioritás a Szakképzés 4.0 stratégiából:

Munkástanácsok: fontos, hogy hogyan alakul a kkv-k fejlesztési stratégiája

2019. október 30.|

A magyarországi munkavállalók 71 százaléka kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv-k) dolgozik, így számukra sem mindegy, hogy hogyan alakul a kkv-k következő évtizedre szóló fejlesztési stratégiája - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Többen jönnek haza, mint amennyien elmennek -a portfolio.hu cikke

2019. október 8.|

Hosszú évek óta először fordult elő 2018-ban, hogy több Magyarországon született ember tért haza, mint ahányan elvándoroltak, vagyis pozitív volt a nettó migrációs egyenleg - derül ki a KSH Statisztikai Tükör kiadványából, melyet hétfőn tettek közzé. Ha ehhez hozzávesszük a már külföldön született magyarokat is, akkor tízezer fős többletet mutat az egyenleg. Ez némileg ellentmond az eddig ismert részadatoknak, aminek oka lehet a statisztikák megbízhatatlansága vagy az eltérő módszertan.

JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

2019. október 1.|

A regionális és összehangolt JOGpontok projektek ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában és európai uniós támogatással valósulnak meg. Ismét útjára indult a JOGpontok projektek, amely keretében folyamatban van az ingyenes jogsegélyszolgálatok felállítása és már igénybe vehető a kollektív munkajog területén az ingyenes segítségnyújtás.

Ágazati béralku jön a közlekedésben

2019. szeptember 26.|

Az autóbuszos és vasúti személyszállítás tervezett átszervezése, középtávú összehangolása miatt kezdeményezték a bértárgyalások mielőbbi összehívását a szakszervezetek. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke lapunknak elmondta: a korábbitól eltérően nem lesz egységes béralku, ágazatonként állapodnának meg a közszolgáltatásokat nyújtó állami vállalatoknál. A képviseletek tíz százalék fölötti bérrendezést szeretnének, és örvendetesnek tartanák, ha ismét több évre szóló megállapodás jönne 2020-tól.

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a vasutas és a volános szakszervezetek

2019. szeptember 22.|

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal, hogy kiszámítható, középtávú, az egyes vállalatok problémáira fókuszáló bérmegállapodást tudjanak kialakítani – hangzott el egy pénteki sajtótájékoztatón.

Közlekedési Munkástanácsok: a volános szakszervezetek ragaszkodnak a bérfejlesztéshez

2019. szeptember 3.|

A szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarítás személyi ráfordításként való felhasználásáról csak részben egyeztek meg a Volánnál. A szociális felek abban egyetértettek, hogy a júliusra és augusztusra eső összeget egyszeri kifizetés formájában augusztus utolsó hetében utalják. (Ez meg is történt.)

Munkabiztonság és a munkaegészségügy komplex fejlesztése a raktározás, tárolás; postai, futárpostai ágazatokban foglalkoztatottak részére

2019. augusztus 10.|

A projekt tartalmának bemutatása: A támogatási kérelemben szereplő projekt célja a munkahelyi egészségügy és munkabiztonság fejlesztése, a munkavállalók és munkáltatók célzott tájékoztatása és tudatosítása, illetve a munkakörülmények javítása a raktárorozás, tárolás és postai futárpostai tevékenység alágazatokban.