Saját híreink

Saját híreink2018-05-21T17:30:16+01:00

Bátrabban sztrájkolnak a dolgozók

2019. március 19.|

Ma már határozottabban lépnek fel a munkavállalók, velük együtt pedig a szakszervezetek is határozottabb megmozdulásokkal segítik a harcot a magasabb keresetek érdekében. A cégek többsége együttműködő, ám vannak olyan vállalatok, ahol már jogi eszközöket kell bevetni. A munkáltatói oldal óvatos, bár a tőkeerős cégek általában engednek a követeléseknek.

Fenntartói válaszra várnak az állami cégek

2019. február 25.|

Demonstráció, annak eredménytelensége esetén pedig akár sztrájk is lehet a postánál, mivel az idei évre előirányzott hatszázalékos béremelés nem elegendő a munkaerőhiány kezelésére és a keresetek felzárkóztatására a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozó Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége szerint.

Felháborító a szakszervezeti tisztségviselő elbocsátása

2019. február 20.|

Nem igaz a Magyar Suzuki Zrt. azon állítása, hogy a munkavállalók és a munkáltató közti egyeztetéshez az üzemi tanács megfelelő fórum. Az üzemi tanácsnak egészen más a feladata. A szakszervezeti tisztségviselő elbocsájtása jogtalanság, mint ahogy az is, hogy nem engedik be a szakszervezetet. Ezt a törvény őrének, az állam alkotmányos rendje miatt fel kell lépnie.

Nem lefutott még a nagyobb béremelés az állami cégeknél

2019. február 18.|

Új tárgyalások kezdődhetnek az állami cégek munkavállalóinak keresetéről, ha a korábbi megállapodás lezárult, tehát a 2019-re tervezett, átlagosan ötszázalékos béremelés differenciálásáról megegyeztek a szakszervezetek és a vállalatok

Nagy szükség van további munkaerőre, az ő toborzásukhoz pedig átlagosan nyolc százalékos felzárkóztatásra van szükség

2019. február 11.|

Tovább folytatódik a béralku az állami vállalatok szakszervezetei és a vezetés ill. a tulajdonos, a magyar állam között. Az eddigi 2017-2019-es megállapodás betartásához viszont ragaszkodik a kormány, ahogyan maga is betartotta azt - közölte Fónagy János, az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. 

Ezért nehéz ma sztrájkolni Magyarországon

2019. január 30.|

A versenyszféra eddigi legnagyobb sztrájkja zajlik a győri Audi-gyárnál, de valójában gyerekcipőben jár az érdekérvényesítés kultúrája hazánkban. Európa 22 országából a 16. helyen állunk a sztrájkkal töltött napok számát illetően. Egyre kevesebben lépnek be a szakszervezetekbe, de azt elvárnák, hogy valaki képviselje őket. 

Kovács Anita riportja Palkovics Imrével

2019. január 29.|

A Munka Törvénykönyve már az un. “túlóratörvény” előtt is bonyolult módon szabályozta a normál és a rendkívüli munkaidőt, az önkéntesen illetve a kollektív szerződésen keresztül vállalt túlórákat valamint ezek hozzáigazítását a hektikusan termelő munkahelyek igényeihez. Januártól az addig 300 illetve 250 órás éves túlórázást 400 órára, a munkaidő keretben történő foglalkoztatás időtartamát pedig 1- ről 3 évre változtatta a jogszabály.

Szolidaritás

2019. január 24.|

A Munkástanácsok Országos Szövetsége fontosnak és példaértékűnek tartja, hogy az Audi Hungaria munkavállalói teljes egységben mernek élni a sztrájk jogával, hogy közös érdekeiket a jogszabályok adta keretek között érvényesítsék. Harcukhoz sok sikert kívánunk! A szakszervezetek és a munkavállalók közötti szolidaritás kifejezéséül Munkástanácsok Országos Szövetsége még a mai napon egy jelképes pénzügyi támogatást nyújt az Audi Hungaria Független Szakszervezet számára a nyomásgyakorló akció sikeres lebonyolításához!

Közlekedési Munkástanácsok: Startolt a bértárgyalás az állami cégeknél

2019. január 18.|

2018. január 16-án, a tavaly februárban megalakult Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának keretében megkezdődött az állami társaságok bértárgyalása. Öt állami vállalatcsoport (MÁV, VOLÁN-cégcsoport, Magyar Posta, Víziközmű-ágazat és Villamosenergia-ágazat) munkaadói és munkavállalói oldala vitatta meg a bérfejlesztéssel kapcsolatos véleményüket. Az állami társaságokat a legmagasabb szintű vezetés képviselte és az ágazatok szinte valamennyi reprezentatív szakszervezete részt vett az eseményen.