Saját híreink

Saját híreink 2018-05-21T17:30:16+00:00

A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a gumiipari ágazatban

2018. október 16.|

2017. szeptember elsején indult útjára A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a gumiipar ágazatban című pályázat. A projekt célja a munkahelyi egészségügy és munkabiztonság fejlesztése, a munkavállalók és munkáltatók célzott tájékoztatása, tudatosítása, illetve a munkakörülmények javítása. A projekt a dél-alföldi, az dél-dunántúli és az észak-alföldi régióban, három – a gumiipari ágazatban érintett – érdekképviseleti szervezet közreműködésével valósul meg – Magyar Iparszövetség (OKISZ), Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), Magyar Gumiipari Szövetség (MAGUSZ).

A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a szállítási ágazatban

2018. október 16.|

2017. szeptember elsejétől útjára indul A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a szállítási ágazatban című pályázat. A projekt célja a munkahelyi egészségügy és munkabiztonság fejlesztése, a munkavállalók és munkáltatók célzott tájékoztatása, tudatosítása, illetve a munkakörülmények javítása.

Reális a negyven százalékos reálkereset-növekedés

2018. október 15.|

Korábban a minimálbér nem érte el a létminimum nettó összegét, ez az idei évre azonban megváltozott - jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

A kiküldött munkavállalók védelmében

2018. október 10.|

A Munkástanácsok Országos Szövetségének véleménye a Magyar Kormánynak a kiküldött munkavállalókra vonatkozó EU irányelv 2018. július 9-én elfogadott módosítása ellen az Európai Unió Bíróságához benyújtott keresete kapcsán

A magyarok vére

2018. október 10.|

Albert Camus (okt. 1957, Párizs)             Nem tartozom azok közé, akik azt [...]

A munkaadókat fizetésemelésre kényszerítheti a járulékcsökkentés

2018. október 10.|

Bizonyos béren kívüli juttatási elemek megtartásáról még tárgyalhat a kormány, ugyanakkor a szociális hozzájárulási adó csökkentésének előre hozatalára továbbra sincs egyértelmű utalás – értesült lapunk az érdekképviseletek és a kormányoldal tegnapi egyeztetését követően. A két kérdés tisztázása előfeltétele a 2019-es minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetésekben az érdemi előrelépésnek. A felek abban egyetértenek: eredményes volt a 2016-os béralku, mert érdemben hozzájárult a keresetek korábban nem tapasztalt, jelentős felzárkózásához.

A legjobb munkavállalói védelem a jó gazdaság

2018. október 3.|

A korábbi, 2016-os nagy bérmegállapodás jól bevált – jelentette ki Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorában. A minimálbérek két évre szóló emelése történt meg akkor, illetve egy fontos célt is meghatároztak a magyar keresetekkel kapcsolatban. Az elnök elmondta, ez a cél, hogy 2022-ig a versenyszférában és a magyar nemzeti gazdaságban mintegy 40 százalékban emelkedjenek meg reálértéken a keresetek.

A szakszervezetek együttműködnének a közösségi közlekedés átalakításában

2018. szeptember 25.|

A munkavállalói érdekek esetleges sérülésének kiküszöbölése és a hatékonyabb működés érdekében a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is szeretne együttműködni az állam által tervezett közösségi közlekedés átalakításában - mondta a két szervezet elnöke hétőn sajtótájékoztatón Győrben.

Rendszerszintű ösztönzésre és egyéni motivációra is szükség van az egészség megőrzéséhez  

2018. szeptember 25.|

A foglalkozásegészségügyi hálózat fejlesztésével, a szabályozás megreformálásával, a dolgozói egészségtudatosság ösztönzésével, valamint a szűrővizsgálatok hozzáférhetőségének növelésével jelentősen csökkenthetők lennének a munkaképesség csökkenéséhez vezető kockázatok. „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése a szállítási ágazatban” elnevezésű, európai uniós projekt keretében szervezett országos szakmai rendezvényeken a közösségi közlekedési ágazat szereplői a munkaegészségügy jövőbeli irányai mellett abban is egyetértettek, hogy a dolgozók egészségromlásának kockázata – beavatkozás nélkül – tovább nő. 

Béren kívüli juttatások: nem adják fel a szakszervezetek

2018. szeptember 18.|

A béren kívüli juttatások megőrzését szorgalmazzák a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk, ugyanakkor kétoldalú egyeztetéseket kezdeményeznek a munkáltatói szervezetekkel közös álláspont kialakítása és érvényesítése érdekében.