Történelmi minimálbér

2021-12-09T14:12:52+01:002021. december 9.|

Nemrég odakerült a legvégső pont is a minimálbérrel és a garantált bérminimummal kapcsolatos tárgyalások végére. Hosszú, vitákkal teli egyeztetéssorozat volt ez a szakszervezetek, a kormány és a munkaadók között. Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével beszélgettünk.

– Az idén kétszer született minimálbér-megállapodás. Miért volt szükség a duplázásra, miért húzódtak el a tárgyalások?

– Tavaly december helyett ez év február elején sikerült megkötnünk a 2021-re szóló megállapodást, de azzal a záradékkal, hogy idén még megvizsgáljuk a friss gazdasági mutatókat, és ezek tükrében újra tárgyalunk. Különféle események azonban elsodorták az új egyeztetéseket. Időközben viszont lépett a kormány, bejelentette, hogy 2022-től 200 ezer forintra tervezi emelni a minimálbért. Ez nagyjából megegyezett a szakszervezetek által már korábban megfogalmazott igénnyel, aztán jött még a nemzeti konzultáció is, ahol az emberek 90 százalék fölött támogatták a kormányzati tervezetet. Ezzel eddig ritkán látott egyetértés alakult ki a kabinet és a szakszervezetek között.

– Mivel ez húszszázalékos emelést jelent, nem próbáltak a munkáltatók rálépni a fékre?

– De igen, főként a vírusválságra hivatkoztak. Hiába emelkedett a gazdaság teljesítménye, sőt, meghaladta annak régi szintjét is, mégis azt mondták, hogy jelentős költségtöbbletet okozna nekik a minimálbér ilyen mértékű növelése. Ezt nem tudják kigazdálkodni, tehát járuljon hozzá anyagilag a kormány béremeléshez! Tudni kell, hogy a kabinet eddig is jelentősen mérsékelte már a bérek terheit. Most pedig csökkentette a szociális hozzájárulási adót, és ehhez jön még, hogy már idén nyáron, a költségvetés elfogadásakor eltörölte a szakképzési hozzájárulást is, mint a bérek egyik terhét. Ez már 2022 januárjától érvényes lesz. Mindez összesen négyszázalékos tehercsökkentést, vagyis durván 600 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. Szívták még a fogukat egy kicsit, mert ennél nagyobb mértékű adókedvezményt szettek volna elérni, de belátták, hogy a támogatás mértéke meghaladja a minimálbér emelésével járó többletkiadásaikat. Így létrejöhetett a megállapodás.

Forrás: demokrata.hu

Oszd meg ezt a cikket, ha tetszett!

Vissza az elejére!