Legalább két számjegyű, 13-15 százalékos béremelést tart elfogadhatónak az egyik munkavállalói érdekképviselet. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint így lehetne megtartani a munkaerőt. Az munkáltatói oldal szerint viszont 5-10 százalék közötti béremelés a reális.

Egy számjegyű, azaz 5-10 százalék közötti minimálbér-, és garantált bérminimum emelést tart reálisnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége – mondta a Hír TV-nek a szövetség leköszönő főtitkára. Ennél magasabb emelést azért nem tud elképzelni, mert az ország keleti felében a kisvállalkozások nem tudnák az ezzel járó többletköltségeket kitermelni. Dávid Ferenc hozzátette: szükséges lenne a vállalkozók járulékszintjeinek a csökkentése is.

„A szociális hozzájárulási adó ma 19,5 százalék. Reményeink szerint – bár még ez sem biztos, hogy januártól, vagy júliustól – további két százalékkal csökken. Én úgy gondolom, hogyha egy érdemi minimálbér-csökkentést akarnak, akkor ennek a vállalkozói, munkaadói tehernek a csökkentésén gyorsítani kell, mert ellenkező esetben ezek a vállalkozások vagy feketén fognak dolgoztatni, vagy megszűnnek” – tette hozzá a szakértő.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége kétszámjegyű minimálbér és garantált bérminimum emelést tart elfogadhatónak. Erről Palkovics Imre beszélt a Hír TV-nek. A szövetség elnöke szerint minimálbér esetében 13 százalék lenne indokolt, mert ez fedezné az átlagos fogyasztásnövekedés és az infláció mértékét. A garantált bérminimumnál pedig 15 százalékos emelés lenne elfogadható, mert így lehetne megtartani a szakmunkásokat.

„Olyan, hogy munkaerőhiány, meg kaviárhiány, meg Ferrari-hiány nincsen. Meg kell fizetni ezeknek a termékeknek az árát, mint ahogy a munkaerőnek is megvan a munkaerő ára, ami az újratermelését ennek az „árunak” biztosítja. Ha ezt nem fizetik meg, akkor olyan helyre vándorol a munkaerő, ahol megfizetik az újratermelésének a költségeit” – fejtette ki.

HÍR TV

2018. szeptember 10., hétfő 13:43, frissítve: hétfő 17:39