A Munkástanácsok Országos Szövetsége számára kitüntetett esemény ez, hiszen Horváth Balázsnak fontos szerepe volt a szervezet alapításában. Az 1956-os Munkástanácsok örököseként először 1989 augusztusában alakult újra munkástanács, az akkor 2000 főt foglalkoztató Herendi Porcelángyárban, spontán módon, az éves prémium elosztása feletti felháborodás és a gyár vezetésével szembeni elégedetlenség nyomán. A munkásokat képviselő Palkovics Imre a konfliktus közepette jogi tanácsokért az akkori veszprémi ügyvédhez, a későbbi belügyminiszter Horváth Balázshoz fordult, aki a munkástanács megalapításában is segített. Az üzem dolgozóinak nagy többsége, 1700 fő csatlakozott.

Letöltés (PDF, 1.84MB)

A domborművet az egykori kollégák, barátok és tisztelők sokasága előtt leplezte le Kövér László és Latorczai János, a KDNP veszprémi szervezetének elnöke. A reliefet Márfi Gyula veszprémi érsek és Steinbach József református püspök szentelték fel és áldották meg, majd a házelnök és Porga Gyula polgármester koszorút helyeztek el az alkotásnál.

A domborművet a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány és a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Városi Szervezete kezdeményezésére állították. Hatala Péter szobrászművész alkotását a rendszerváltás utáni első magyar kormány megalakulása napjának évfordulóján avatták fel a városháza B épületének falán.