Tisztelt Olvasó, Szakszervezeti vezetők, Tisztelt Tagság!

A Kormány új tervezete, ami megszüntetné a szakszervezeti tagdíj munkáltató általi levonását, fájdalmasan fogja érinteni a szakszervezeteket.

Mondjuk ezt azért, mert mi a rendvédelem területén már sajnos átéltük ennek az intézkedésnek a hatásait. Az biztos, hogy az új tagdíjbeszedés kialakítása rengeteg munkával, bevételkieséssel és nem utolsó sorban tagvesztéssel fog járni. A jelenlegi 1%-os tagdíjat el kell felejteni! Mi egységes tagdíjat vezettünk be, és csoportos tagdíjbeszedéssel, vagy egyéni banki átutalással szedjük azóta is a tagdíjakat. Ehhez rendkívüli küldöttgyűlést kellett összehívni, hiszen alapszabályunk szerint az a legmagasabb döntéshozó testület. A tagdíj megállapításánál valamilyen köztes álláspontot kell kialakítani, mert lesz, aki kevesebbet, lesz, aki többet fog fizetni a jelenlegi tagdíjánál. Itt lehetnek tagvesztések, mivel az emberek gyarlók, sokan nem fogják megérteni, miért kell többet fizetni, egyszerűbb, ha kilépnek! Pedig pont ez az időszak mutatja meg, hogy milyen nagy szükség van az összefogásra, az egységre! Azután keresni kell egy bankot, ahol megállapodásokat kell kötni a beszedésről. Ennek lesz átfutási ideje, nálunk 2-3 hónap volt, pedig aránylag gyorsan reagáltunk az eseményekre. A tanácsunk az, hogy a megbízásokat úgy alakítsátok ki, hogy a megállapított tagdíj összegénél magasabb összeget írjatok a beszedéshez, hogy ne kelljen minden éveben átírni a banki megbízásokat. A gazdasági vezető csak annyit vonjon le megadott megbízásból, amennyi az adott tagdíj! Nem okos dolog évente tagdíjat emelni, de ez minden szervezt egyéni döntése lehet, kinek mi a jó!

Fontos, hogy a tagsággal meg kell értetni az új rendszert, erre sok időt és energiát kell fordítani, ez sok munkával jár.

Lesznek bevétel kiesések, és „kicsit” át kell alakítani a gazdálkodásotokat is, ez szintén nem lesz laza menet! A spórolás időszaka jön, és ebből mindenkinek ki kell vennie a részét! Mi is sok mindenről lemondtunk, de ez szintén egyéni döntéseken alapul.

Jelentősen meg fog nőni a konföderációk szerepe is, hiszen az ő feladatuk lesz ezekre a dolgokra a tagszervezetek felkészítése. Javasoljuk, hogy rövid határidőn belül hívjanak össze ezzel kapcsolatos üléseket, ahol megbeszélhetjük a további teendőket, és segíteni tudjuk egymás munkáját!

Most nagyon fontos a gyors és jó irányú cselekvés, és jó együttműködés! Ezt az időszakot mi rendvédelmisek a túlélés időszakának hívtuk, és jelenleg is működő szervezeteink jól mutatják, hogy igenis túl lehet élni ezt az időszakot, csak cselekedni, dolgozni kell!

Meggyőződésem, hogy nem sírni kell, hanem áldozatokat hozva dolgozni, mert különben a munkavállalók maguk maradnak!

Együtt, sikerülni fog!

Tisztelettel: Salamon Lajos HTFSZ elnök.