A munkavállalói szervezetek, mint az európai inflációellenes politikák szereplői és az innováció motorjai címmel rendezte meg a Munkavállalói Kérdések Európai Központja (EZA) konferenciáját 2023. március 21-22-én Brüsszelben.

A Munkástanácsokat a konferencián szakértőnk, Podruzsik Szilárd képviselte.

A magas infláció és az emelkedő energiaárak idején az EZA 2023. évi brüsszeli konferenciájának célja az volt, hogy megvitassa azokat az intézkedéseket, amelyeket az EU és a tagállamok e kihívások kezelésére tesznek. Ebben az összefüggésben a konferencia a szakszervezetek szerepét is megvizsgálta. Ennek érdekében a politikai döntéshozókkal, kutatókkal, valamint a munkavállalói és munkaadói szervezetek képviselőivel a következő kérdéseket kérdésekre keresték a választ:

Hogyan lehet hatékony bérpolitikával biztosítani az európai polgárok vásárlóerejét?

Mennyire hatékony az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája és milyen hatással van az a munkavállalókra?

Hogyan alakítsuk át az EU iparpolitikáját, hogy a változó világrendben csökkentsük a stratégiai külső függőségeket?

Az első panelbeszélgetésen a munkavállalók és a munkaadók képviselői a magas inflációs környezetben szakszervezetek lehetséges stratégiáiról folytattak eszmecserét. Azt vitatták meg, hogy a munkavállalók képviselőinek ki kellene használni tárgyalási erejüket annak érdekében, hogy az emelkedő árak munkavállalókra gyakorolt hatását mérsékeljék. Vagy, hogy bérek túlzott emelése további ár növekedést idézhet elő. A panelben arról is szó esett, hogy a szakszervezetek hogyan kezdhetik el kihasználni a megfelelő minimálbérekről szóló irányelv előnyeit, amelyre tagállamoknak két éve van arra, hogy a nemzeti jogba átültessék annak tartalmát.

A második panel az EU monetáris politikájának az inflációra adott válaszát vizsgálta. Az EKB jelen stratégiájának bemutatását, a döntéseket alátámasztó indoklás és a várható eredmények bemutatását követően a vitázók a monetáris szigorítási politikák hatékonyságára és a munkavállalókra gyakorolt hatásukra összpontosítottak. Figyelembe véve a foglalkoztatásra gyakorolt potenciális hatásokat, azt is elemezték, hogy az EKB politikája miért kap olyan kevés figyelmet. a szakszervezetek részéről. A panel előadói egyetértettek abban, hogy az emelkedő bérek narratívája helyett az emelkedő profitról és annak a munkaadók és a munkavállalók közötti megosztásáról kell beszélni.

A növekvő energiaárak inflációs nyomáshoz való hozzájárulásának hátterével, az EU stratégiai átrendeződésének kilátásaival foglalkozott a harmadik panel. Azt vizsgálták, hogy miként tud az EU és az európai ipar hozzájárulni a jelenlegi külső függőségek csökkentéséhez annak érdekében, hogy javítsa innovációs kapacitását, miközben versenyképességét megőrzi.