EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

KMSZ: a városi tömegközlekedés is legyen állami hatáskörben!

 

A városi közösségi közlekedés napjainkban nehéz időket él meg. A Közlekedési Központok megalakulásával jelentősen megváltozott az önkormányzatok (mint megrendelők) és a Volán-cégek (mint szolgáltatók) viszonya. A korábbi, együttműködésen alapuló, a közös felelősségvállalás mentén kialakult kapcsolatot számos érdekellentét árnyékolja be. Az önkormányzatok egyre nehezebben tudják kiegyenlíteni a szolgáltatások ellenértékét, a Közlekedési Központok pedig egyre küzdelmesebben tudják kielégíteni a differenciálódó igényeket. A korábban megegyezésre törekvő partnerek, most egymást hibáztatják a szolgáltatások színvonalának esetleges csökkenéséért.

Az éveken át tartó buszbeszerzési moratórium miatt, szinte mindenhol romlott a járműpark állapota. Ezen a helyzeten, sem az önkormányzatok, sem a Közlekedési Központok saját erőből nem képesek úrrá lenni. A helyzet nem enyhül, csak feszültebb lesz!

Az önkormányzatok a szolgáltatás ellátásával nem szívesen bíznak meg magánvállalkozót. Számos negatív tapasztalat köztudott. A Volán-cégekkel is egyre nehezebben tudnak zöldágra vergődni, így egyre inkább a saját szervezeti kereteikben való működtetés gondolatával kacérkodnak. Azzal azonban tisztában vannak, hogy ehhez szépszámú feltétel hiányzik. Így a kör bezárul... Ugyanakkor a közösségi közlekedés szervezésében előnyt jelent, hogy a Közlekedési Központok az elővárosi közlekedés mellett a helyi közlekedést is ellátják, és ez számos probléma megoldását elősegítheti, pl. jármű-átcsoportosítás, autóbuszvezetők rugalmas foglalkoztatása stb.

Ezért a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) azzal a javaslattal fordul Magyarország Kormányához, hogy a helyi (városi) közösségi közlekedés is tartozzon a Közszolgáltatási Szerződés hatálya alá. Magyarán, kerüljön állami hatáskörbe a közlekedés e szektora is. A fenntartható fejlődés feltételrendszerének megteremtése egyre erőteljesebben indokolttá teszi az állam szerepvállalását e téren is.

A KMSZ érdekelt a még minőségibb és még színvonalasabb közösségi közlekedésben, ezért kéri a kormányt, tűzze napirendre a városi tömegközlekedés kérdését és az önkormányzatok képviseletével közösen dolgozzák ki a jövőbeni működtetés folyamatát.

Budapest, 2017. május 17.

                                                                              Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöksége

125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének