EnglishEnglishYoutubeYoutubeRSSRSSFacebookraFacebookra

EGYSÉGESEK A DOLGOZÓI BÉRIGÉNYEK

Hamarosan dönt a kormány az állami cégek alkalmazottainak béremeléséről, mivel a szakszemunkrvezetek és a vállalatvezetők már megállapodtak a hároméves fizetésfelzárkóztatási stratégiáról – tudta meg a Magyar Idők. A tárgyalásokon megfogalmazott kéréseket vélhetően teljes mértékben elfogadhatja a kabinet, mivel az megegyezik korábbi javaslataikkal. A nagy állami közszolgáltatóknál – a MÁV-nál, a Volánoknál, a vízügyi szolgáltatóknál, valamint a postánál – hároméves, összesen 30 százalékos béremelési kérést fogalmaztak meg a felek.

Rövidesen dönthet a kormány az állami cégeknél dolgozók béremeléséről, vélhetően elfogadva a szakszervezetek és a fenntartók megállapodását – tudta meg a Magyar Idők. Az érdekképviseletektől származó információk szerint ugyanis a kormány asztalán van a négy nagy állami közszolgáltató vállalat, valamint a szakszervezetek megállapodása, amely egybecseng a kormányoldal elképzeléseivel is. A MÁV-nál, a Volánoknál, a postánál, valamint a víziközmű ágazatokban január közepén kezdődtek a bértárgyalások.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lapunk kérdésére azt közölte, folyamatosak az egyeztetések az állami cégekkel, azonban a végleges döntés csak a kormány valamelyik soron következő ülésén születhet meg. Hozzátették: a tárca kérése az volt, hogy hosszú távú megállapodásra tegyenek javaslatot a felek.

Egységes javaslatot fogadtak el a szakszervezetek az állami cégek dolgozóinak béremeléséről – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, az ágazatokban döntő többséget képviselő Liga Szakszervezetek elnöke. Így 2019-re 30 százalékkal nő azon dolgozók bére, akik a minimálbérnél magasabb összegért dolgoznak. A négy nagy állami közszolgáltatási terület többségénél már elkészültek azok a jegyzőkönyvek, amelyekben az érdekképviseletek, valamint a munkáltatók megfogalmazták elvárásukat, a végső döntést a kormány hozza.

Annyi már biztos, hogy az idén nő a legjelentősebben a munkavállalók fizetése, akár 12-15 százalékkal, jövőre újabb 10 százalék körüli emelés jön, majd 2019-ben legalább 5 százalékos további felzárkóztatás valósulhat meg, azonban a harmadik évre vonatkozó felzárkóztatást – a gazdasági folyamatok tükrében – később tovább lehet emelni.

A munkavállalói képviseletek az idén 15, majd 10, azt követően 5 százalékos felzárkóztatást kértek, azonban a pontos bontásban lehetnek változások. A MÁV-val az idei évre 13, majd 12, azt követően pedig 5 százalékos emelésben állapodtak meg a cég vezetőségével. A szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: a jövőben az önkormányzati fenntartású gazdasági társaságok dolgozóinak bérfelzárkóztatására kell kiemelt figyelmet fordítani.

A Volán-társaságok azt szeretnék, ha a legnagyobb mértékű emelés idén valósulna meg

– A Volán-társaságoknál korábban 50 százalékos béremelést kért a szakszervezet, mivel a buszos közlekedésben okozza a legnagyobb problémát a munkaerőhiány – mondta a Magyar Idők megkeresésére Varga Tibor, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöke. Mivel várhatóan a Volánoknál is 30 százalékos béremelési programot fogad el a következő három évre a kormány, ezért a szakszervezetek azt szeretnék, ha a legnagyobb mértékű emelés az idén valósulna meg, legalább 15 százalékkal.

Erre az elnök szerint azért van szükség, mert a szakemberhiány már olyan súlyos, hogy a dolgozók sok esetben már a szabadságukat sem tudják kivenni. A Volán dolgozóinak a bére átlagosan 30 ezer forinttal kevesebb, mint a nemzetgazdasági átlag, ráadásul a munkavállalók többségét kitevő gépkocsivezetők az alacsonyabb összeget is csak a pótlékokkal, valamint a túlórapénzekkel érik el.

Varga Tibor felháborítónak nevezte, hogy miközben az idei évtől érvényes szakmunkás-minimálbér órabére 925 forint, addig a Volánnál 850-860 forintra jön ki az átlagos órabér. Az elnök hozzátette: nagyon súlyos méreteket öltött az elvándorlás mind a fizikai, mind a szellemi dolgozók körében, akik szerint a legalacsonyabb fizetésnek sem szabadna kevesebbnek lennie, mint bruttó 190 ezer forint.

A kormány a januári tárgyalások során arra hívta fel az érdekképviseletek és a vállalatvezetők figyelmét, hogy a megállapodás során törekedjenek az egységes ajánlásra. Elsősorban azért, hogy a szakszervezetek közös álláspont mentén tárgyaljanak, emellett azért is, hogy az állami vállalatok ne ajánljanak egymásra. A béremelések több mint 100 ezer munkavállalót érintenek, a dolgozók pedig visszamenőleg a januárra esedékes növekményt is megkapják.

A kormány korábban jelezte: kompenzálja az állami vállalatokat, amennyiben a bérmegállapodásban foglaltakat, valamint a 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos bérminimum-emelést nem tudják kigazdálkodni.

Forrás: Magyaridok.hu

Fotó: Havran Zoltán

125 éves a Rerum novarum

Munkavállalók Világa

Páratlan héten: kedd: 20.30
ismétlés:péntek: 22:30, hétfő: 11:00, kedd:17:30

Jogi segítség a munka világában - Echo Tv

moszpiktocart

MOSZ kártya kedvezményekKattintson a kártyán levő logókra

Euro Discount Club VODAFONE OTPBank [...]

Jogpont

Jogpontok_logoINGYENESEN HÍVHATÓ TELEFONSZÁM:

06 80 77 88 00

ÜGYFÉLFOGADÁS: Hétfő :8 - 20h-ig Kedd: 11 - 20h-ig Szerda: 11-19h-ig Csütörtök: 11-19h-ig Péntek: 8-19h-ig

Belépés a szakszervezetbe

Feliratkozás hírlevelünkre

Ha gmailt használ és fontosak vagyunk az Ön számára, kérjük "csillagozza" be hírlevelünket a "Beérkező leveleknél"

Regisztráljon és kérdezzen!

A jogász válaszol

Tisztelt Munkástanácsok!

 2013.év elejétől a munkáltatóm ledolgoztatja a reggeli (munkaközi szünet) idejét (napi 20 perc)....

Varga Mihály Áder János köztársasági elnök megbízásából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adott át Palkovics Imrének