Április 8-án, szerdán a VKF virtuális ülésén Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a Munkahelyvédelmi akcióterv keretében a rövidített munkaidő eljárásrendjét. Bodó Sándor előre bocsájtotta, hogy még változhatnak a szabályok. Elmondta: a fő cél, hogy akinek a munkaidejét a koronavírus-járvány miatt lecsökkentették, tehát részmunkaidőben dolgozik, továbbra is kapja meg a fizetése 100%-át. A kiegészítés egy részét (70%-át) nem a munkáltatótól, hanem közvetlenül az államtól kapná a dolgozó, adómentesen.

Ha az érintett munkavállaló munkaidejét 8 óráról 4 órára csökkentik, a teljes keresete felén (amit mindenképpen megkapna a munkaadójától) túli ötven százaléknak a hetven százalékát fizetné az állam, a fennmaradó harminc százalékot pedig a munkaadó.

A támogatást a minimálbér és a kötelező legkisebb kereset kétszeresének megfelelő összeg közötti fizetések után adná az állam rövidített munkaidő alkalmazásánál, tehát a bruttó 161 ezer és 322 ezer forint között keresőknek.

Nem jár ugyanakkor a szerdán ismertetettek szerint állami kiegészítés azoknak, akiknek munkáltatója nem tud a járványhelyzet miatt foglalkoztatni.

A szociális partnerek kifogásolták, hogy rövidített munkaidő esetén egyéb tevékenységet, például képzést kell vállalniuk az alkalmazottaknak, amelyet a munkáltatónak kell biztosítania. A szakszervezetek nem tartják életszerűnek, hogy a koronavírus járvány idején a munkáltató képzéseket tartson, valamint egészségügyi kockázatot is jelentene az ilyenformán a munkaidőbe illesztett plusz tevékenység.

A koronavírus terjedésének lassításával kapcsolatos törekvéseknek is ellentmond, hogy a rövidített munkaidő mellett fennmaradó munkaórákban is be kell járniuk a dolgozóknak a munkahelyükre akkor is, ha a foglalkoztató nem tud megfelelő elfoglaltságot nyújtani.

Emellett a szociális partnerek kérték, hogy a kormány az intézkedést terjessze ki a home office-ban dolgozó munkavállalókra is, és azt is kifogásolták, hogy a támogatásból kimaradnának azok a munkavállalók, akiket a munkaadójuk azért nem foglalkoztat, mert a munkavégzés ellehetetlenült a járványhelyzet miatt.

A támogatás 3 hónapos időtartamra kérhető május 1-jétől, de dolgoznak azon, hogy előre hozzák ezt az időpontot április 15-re. Az egyedi elbírálások előreláthatólag két hetet vesznek igénybe, a munkáltató és a munkavállaló közösen igényelhetik a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain.

A tervek szerint a jövő héten szerdán folytatódik a VKF munkája.

Kinek fog járni az állami bérkiegészítés?

Az ATV Start vendége Palkovics Imre elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége.

A műsor megtekintéséhez kattintson ide