A Magyar Időknek ­Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos azt mondta, a kormány nem hagyja magára a kritikus helyzetben lévő dolgozókat, és vannak eszközeik arra, hogy kikényszerítsék az elvárható béremeléseket a magyar piacon.

– A kormánynak is megvannak a maga eszközei arra, hogy segítse a munkavállalók küzdelmét, és ha a versenyszféra nagy szereplői nem hajlandók a tisztességes béremelésre, nem fogjuk magukra hagyni a kereskedelmi dolgozókat – jelentette ki a Magyar Időknek a Miniszterelnökség kereskedelempolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztosa. Szatmáry Kristóf (képünkön) ezt a Tesco áruházláncnál eluralkodott bérfeszültség kapcsán mondta, aminek következtében az ágazati szakszervezetek a jövő hét szombaton országos demonstráció keretében fejezik ki tiltakozásukat a legnagyobb munkaadónak számító multilánc kizsákmányoló bérpolitikája miatt.

A miniszteri biztos egyúttal felszólította a Tesco áruházláncot mint a kormánnyal stratégiai partnerségben lévő nemzetközi vállalatot, hogy a szakszervezetekkel tavaly megállapodott bérfejlesztéseknek haladéktalanul tegyen eleget, és mielőbb rendezze az üzletlánc alkalmazásában álló mintegy 17 ezer érintett dolgozó bérét. Ez, mint mondta, amiatt is fontos, hogy a munkaerő-elvándorlás, a nyomott bérek miatti tiltakozó akciók következtében a közeljövőben ne merüljön fel ellátási probléma a legnagyobb eladási forgalmat bonyolító hipermarket-hálózat egységeiben.

– A Tesco mindig maximálisan kihasználta a számára biztosított magyarországi lehetőségeket, de a saját profitján túl más szempontok nem foglalkoztatták. Az üzletlánc tavaly csaknem 15 milliárd forintos nyereséget ért el, és ehhez feltehetőleg nagyban hozzájárultak a mesterségesen alacsonyan tartott munkabérek. A Tesco a tisztességesen megfizetett, szakképzett kereskedelmi dolgozók helyett az utóbbi időben inkább diákmunkásokat alkalmaz – fogalmazott lapunknak Szatmáry Kristóf.

Szerinte azonban az elmúlt hetek eseményei rávilágítottak arra, hogy milyen veszélyei lehetnek, ha a multik diákmunkásokkal próbálják kompenzálni a szakemberhiányt. Emlékezetes, lapunk megírta, a Tesco áruházlánc üzleti kapcsolatban állhat a nemrégiben adócsalási ügybe keveredett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt.-vel. – Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba baloldali politikus, az MSZP és a DK ügyvédje a gyanú szerint az általa működtetett bűnszervezeten keresztül adóelkerülésre szakosodott. Mivel az adóhatóság zárolta a cégháló számláit, most közel 10 ezer diák nem kap fizetést az elvégzett munka után, ráadásul az érintett cégek is munkaerő nélkül maradnak, ami működési zavarokhoz vezethet – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Szatmáry Kristóf szerint ugyanakkor ez sem akadályozza meg a baloldali mikropártokat abban, hogy politikai tőkét próbáljanak kovácsolni a kereskedelmi dolgozók kiszolgáltatottságából. – Amikor a kormány bevezette a vasárnapi pihenőnapot azzal a szándékkal, hogy a munkavállalók több időt tölthessenek a családjukkal, illetve előírta, hogy kapjanak magasabb juttatásokat a túlmunkáért, akkor az ellenzék még nem volt ennyire érzékeny a problémáik iránt – jegyezte meg Szatmáry Kristóf, felidézve: az ellenzék mindent elkövetett az elmúlt években, hogy megtorpedózza az ágazatban foglalkoztatott több százezer munkavállaló érdekeit szem előtt tartó kormányzati intézkedéseket.

Tegnapelőtt a Demokratikus Koalíció (DK) azt közölte, a tescós dolgozók mellett állnak és támogatnak minden olyan sztrájkot, illetve szakszervezeti kezdeményezést, amely a „korán kelő és keményen dolgozó emberek” érdekét szolgálja. Ezt megelőzően a Párbeszéd is előállt közleményével: ebben azt írják, szolidárisak az üzletlánc alkalmazottaival. A mikropárt a kormány adócsökkentő politikáját is kritizálta, szerintük ugyanis „szükségtelen és kártékony” lépés volt, hogy a kabinet 19 százalékról 9 százalékra csökkentette a nagyvállalatok társasági adóját, valamint a szociális hozzájárulási adót.
– A leghatározottabban elutasítjuk a különféle pártok megnyilvánulásait, elhatárolódunk a bukott baloldali mozgalmaktól.

Nem kérünk belőle, hogy a szakszervezetek által július 8-ra meghirdetett demonstrá­ción megjelenjenek azzal a szándékkal, hogy politikai rendezvényt csináljanak a munkavállalók megmozdulásából – jelentette ki a Magyar Időknek Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint ugyanis korábban éppen az ellenzék volt az, amely többször ellene ment a magyar érdekeknek, és akadályozott minden olyan elképzelést, ami a kiszolgáltatott helyzetben lévő dolgozók helyzetét könnyítette volna. Szavai szerint ezt több konkrét eset is alátámasztja az elmúlt évekből, ezért a szakszervezetek biztosra veszik, hogy a Párbeszéd és a DK csupán politikai haszonszerzés céljából állt látszólag az ügyük mellé, kihasználva a több ezer érintett problémáját. – Érdemben viszont nem tudnak segíteni, inkább kárt okoznak – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Egyetértett vele a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) alelnöke is. Lapunknak Buday Pálné alelnök azt hangsúlyozta, a jövő szombati tiltakozó akció kifejezetten politikamentes megmozdulás, ezért a KASZ elhatárolódik a pártok megnyilvánulásaitól. – Amennyiben valaki pártállástól függetlenül magánszemélyként jön el a szombati demonstrációra, hogy szolidaritást vállaljon az áruházi munkavállalókkal, azt megteheti, örömmel látjuk, de a politikai nézeteit mindenki hagyja otthon. Köszönjük szépen, nem kérjük! – jelentette ki az alelnök.