A MUNKÁSTANÁCSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE FOLYAMATOSAN TÁJÉKOZTATJA A KÖZVÉLEMÉNYT A JNT. SECURITY KFT.-NÉL ZAJLÓ SZTRÁJKKAL KAPCSOLATBAN. AZ ALÁBBIAKBAN OLVASHATÓ MINDEN HÍRADÁS, AMELYET A MUNKÁSTANÁCSOK KIADOTT AZ ÜGYBEN. A KEZDETEKTŐL, VAGYIS A SZTRÁJKBIZOTTSÁG MEGALAKULÁSÁTÓL, EGÉSZEN KUTI ZSOLT ELBOCSÁTÁSÁIG. A CIKKET FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK, TÖLTJÜK FÖL AZ ÚJABB HÍREKET.

Május 5.

Demonstráció szombaton a sztrájkoló értékszállítók mellett!

 A mai napon Csánics Sándor, az ÉŐDSZ elnöke és Dr. Szabó Imre, a Munkástanácsok Titkárságvezetője bejelentette és egyeztette a rendőrséggel a szombati vonulásos demonstráció részleteit.

Mint ismert, április 21-e óta folyamatosan sztrájkolnak a munkavállalók a JNT Security Kft-nél. A mostani megmozdulással a munkavállalók újabb nyomatékot kívánnak adni követeléseiknek, felhívva a közvélemény ismételt figyelmét a most már két hete zajló sztrájkra.

A menet május 9-én (szombaton) 14 órakor a Magyar Posta Zrt. Dunavirág utcai székháza elől indul és a Kossuth téren fejeződik be (várhatóan 15 óra után érkeznének meg a demonstrálók), ahol a szakszervezetek képviselői egy petíciót kívánnak átadni a Miniszterelnökség képviselőjének.

A megmozduláson szívesen látunk minden szolidaritását kifejező szervezetet és magánszemélyt!

A rendezvény pártpolitikától mentes, szakszervezeti megmozdulás. Pártjelvényeket, pártzászlókat nem várunk!

Budapest, 2015. május 5.

Munkástanácsok Országos Szövetsége és Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete

demo útvonal

A = indulási helyszín, gyülekező 13 órától, menet indulása 14 óra Dunavirág utca, 2-6 B = érkezés, várható időpont: 15.30, a petíció átadása Kossuth Lajos tér Várunk minden csatlakozót, akár a gyülekezési ponthoz, akár az érkezési

Május 1.

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének álláspontja szerint a kialakult sztrájkhelyzet csak a tárgyalóasztal mellett lehet feloldani.

 Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) sztrájkbizottsága 2015. április 30.-án levélben válaszolt a JNT Security Kft. vezetésének arról, hogy a sztrájkhelyzet feloldásáról továbbra is készek akár azonnal, és a nap bármely időszakában tárgyalóasztal mellé ülni.

A munkáltató a szakszervezeti felvetésre kedvező választ adott, így 2015. május 4.-én 9:00 órától újra kezdődhetnek a tárgyalások.

Az ÉŐDSZ sztrájkbizottsága sajnálattal vette tudomásul, hogy a munkáltató tárgyalási ajánlata nem a tárgyalások haladéktalan megkezdését szorgalmazta, hanem a szakszervezet azonnali – akár a munka ünnepén, május 1.-én is elkezdhető – tárgyalási javaslatával ellentétben, még több nappal a sztrájk kezdetétől 14. napra tolja ki a megállapodás lehetőségét, meghosszabbítva a sztrájk befejezésének lehetséges idejét.

Mindezek ellenére a sztrájkbizottság figyelembe veszi a munkáltató tárgyalási hajlandóságát – amely egybeesik az ÉŐDSZ azon akaratával és álláspontjával, hogy a munkaügyi konfliktusok megoldása, így a munkabéke helyreállítása csak a tárgyalóasztal mellett történhet – és elfogadja a tárgyalások folytatására meghatározott időpontot.

A tárgyalások megkezdését az ÉŐDSZ vezetése úgy tekinti, hogy a két ellenérdekű fél eleget tesz az 1989. évi VII. törvény 4.§ (1) bekezdésében előírt egyeztetési kötelezettségének és bízik abban, hogy a sztrájk ideje alatt újra kezdett tárgyalásokon, a két fél eredményesen folytathatja a 2015 évi keresetek fejlesztéséről szóló egyeztetését is.

ÉŐDSZ sztrájkbizottság

Április 30.

Értékszállítók sztrájkja – Egyre több szakszervezet és civil szervezet támogatja a sztrájkot

Budapest, 2015. április 30., csütörtök (MTI) – Egyre több szakszervezet és civil szervezet támogatja a JNT Security Kft.-nél működő Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) április 20-án éjféltől határozatlan időre hirdetett sztrájkját, ami azért indult, mert nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval – tájékoztatta a szakszervezet és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MSZOSZ) az MTI-t csütörtökön.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szolidaritási közleményében kifejtette, hogy a 2015. évi bérmegállapodás a munkáltató magatartása miatt hiúsult meg, pedig a munkabéke egyik alapfeltétele a dolgozók megélhetésének biztosítása, a tisztes munkáért járó tisztes fizetés.

 A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma minden olyan munkavállalói érdekérvényesítést támogat, amely a munkavállalók jogos követeléseinek és érdekeinek védelmében történik. Fontosnak tartja, hogy a munkavállalók a tárgyalásos út kimerítése után nagy arányban mernek élni a sztrájk jogával, hogy közös érdekeiket a jogszabályok adta keretek között érvényesítsék.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben további 12 szakszervezet, szövetség és tömörülés, köztük az Európa számos postás szakszervezetét tömörítő ernyőszervezet (Eurofedop) és a Román Szakszervezeti Szövetség is kifejezte szolidaritását az ÉŐDSZ által indított sztrájkkal kapcsolatban.

A szakszervezet követelése 4,1 százalékos, sávosan megvalósítandó alapbér-fejlesztés, valamint évi 22 ezer forint cafeteria-juttatás minden munkavállalónak. Az ÉŐDSZ korábbi tájékoztatása szerint így átlagosan 5 százalékos bérfejlesztésben részesülne a cég mintegy 600 munkavállalója.

Kuti Zsolt Zoltán: „Dávid harca Góliáttal”

Az ÉŐDSZ sztrájkbizottsága és a JNT munkavállalói a sztrájk 2015. április 21-ei éjféli megkezdése óta folyamatosan várják, hogy a JNT Security Kft. mint munkáltató a budapesti telephelyén eleget téve törvényi kötelezettségének leüljön tárgyalni velük. Felháborítónak találják, hogy a munkáltató a jogszerű sztrájk megkezdésétől követő 14. napon csak május 4.-én kíván tárgyalni először a sztrájkbizottsággal, miközben ez az első pillanattól kötelessége lett volna.

A munkavállalók megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy a Magyar Posta a médiának eljuttatott közleményeiben olyan színben állítja be őket, mintha ők nem lennének hajlandóak tárgyalni, és nem lenne okuk a sztrájkra.

Feltehetőleg nem gondolja komolyan a Posta és JNT Security Kft. vezetősége, hogy kockáztatják saját és családjuk egzisztenciáját, vállalva a konfliktusokat, ha erre nem lenne valós okuk.

A sztrájkoló munkavállalók csalódottan tapasztalják, hogy a közelgő munka ünnepe sem ébreszti rá a vállalatvezetőket arra, hogy a munkavállalókat megbecsüljék, partnernek tekintsék, és elfogadják, hogy Magyarország egy demokratikus jogállam, ahol van lehetőség jogos követeléseiknek érvényt szerezni.

A sztrájkoló munkavállalók felhívják a figyelmet arra, hogy egyre több hazai és nemzetközi szakszervezet és civil szervezet biztosítja őket a szolidaritásukról, többen figyelmeztető sztrájkokat helyeztek kilátásba, és anyagi támogatást is egyre több helyről kapnak!

A sztrájkoló munkavállalókban ez tartja a lelket, és úgy gondolják, május elsejei missziójuk megmutatni, hogy van jogunk felemelni a szavunkat a méltatlanul alacsony bérekért!

Budapest, 2015.04.30.

ÉŐDSZ

Április 29.

A JNT Security értékszállítói a munka ünnepe előtt egy nappal is töretlenül folytatják a sztrájkot. Azt mondják, mindaddig kitartanak, amíg nem ül velük asztalhoz a munkaadó, hogy megkezdhessék az érdemi tárgyalásokat a bérekről.

A sztrájkhoz hétfőn a debreceni telephely értékszállítóinak jelentős része is csatlakozott, és egyre több szakszervezet és civil szervezet biztosítja szolidaritásukról és támogatásukról a dolgozókat, több szervezettől anyagi támogatást is kaptak.

A sztrájkolók újabb akcióra készülnek, mert megelégelték, hogy a munkáltató nem veszi figyelembe a munkavállalók törvényes jogait, és véleményük szerint jogtalanul elbocsátották a szakszervezeti tisztségviselőjüket…

A Munkástanácsok Országos Szövetsége és az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) sajtótájékoztatót tart 2015. április 30-án, 12 órakor a JNT Secrity Kft. budapesti telephelye előtt, a XV. kerület, Telek utca 5 előtt.

A sajtótájékoztatón részt vesz:
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke,
Kuti Zsolt Zoltán, ÉŐDSZ alapszervezeti ügyvivő, akit azért bocsátott el a munkáltató, mert először számolt be egy kereskedelmi tv-nek a sztrájk körülményeiről.

2015. április 29.
Munkástanácsok Országos Szövetsége

Április 27.

Nem kapnak fizetést a sztrájkoló pénzszállítók

2015. 04. 27. 10:13

Hatodik napja töretlenül sztrájkolnak a budapesti pénzszállítók. Hétfőn a JNT Security Kft. debreceni pénzszállítói is csatlakoztak a sztrájkhoz. A Magyar Posta továbbra sem ért egyet a pénzszállítók munkabeszüntetésével.

A sztrájk munkaidőnek minősül, de a pénzszállítók nem kapnak fizetést a sztrájk ideje alatt – mondta Kuti Zsolt Zoltán az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője.
A bértárgyalások továbbra is állnak, a munkáltató nem keresi a kapcsolatot a sztrájkoló dolgozókkal – tette hozzá Kuti Zsolt Zoltán.

Kuti Zsolt Zoltánnak a múlt héten a JNT Kft. felmondott.Az ügyvivő a felmondólevelét nem írta alá. Valószínűleg postai úton fogják kézbesíteni – közölte a kirúgott pénzszállító. Kuti Zsolt Zoltánt azért rúgták ki, mert a sajtóban adott nyilatkozataival a JNT Kft. szerint a cégnek hitelrontást okozott, és a JNT gazdasági érdekeit sértette.

Hatodik napja sztrájkolnak a JNT Kft. pénzszállítói

A debreceniek is csatlakoztak

A JNT Security Kft. debreceni alkalmazottai is csatlakoztak a pénzszállítók sztrájkjához – tudta meg az Origo. Az értékszállító cég debreceni munkatársai szerint az a tény, hogy Kuti Zsolt Zoltánt kirúgták, megkérdőjelezi a JNT Security Kft. pozitív hozzáállását a bértárgyalások sikeres befejezéséhez. A JNT Kft. debreceni pénzszállítói azt követelik, hogy Kuti Zsolt szakszervezeti vezető munkaviszonyát azonnal állítsák helyre.

Megszakadtak a bértárgyalások

Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi 6 napban nem kereste meg őket senki.

A BKK -s automatákat is a JNT Security Kft. tölti fel készpénzzelAPosta szerint a JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta. A Posta és a BKK szerint a sztrájk miatt nincs fennakadás sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában. A BKK jegy- és bérletautomatáiban is van elég váltópénz.

forrás: origo

Április 25.

Négy nap után még mindig sztrájkolnak az értékszállítók a JNT-nél

A JNT Security Kft. debreceni telephelyén dolgozó értékszállítók kérésére beszámolót tartott a cég vezetése és a sztrájkbizottság, az április 21-én 00 órától a mai napig tartó határozatlan idejű sztrájk körülményeiről, illetve a kialakult helyzetről.

Az értékszállító cég jelenlévő debreceni munkatársai az egyeztetésen egyértelművé tették a munkáltató számára azt a kérésüket, hogy Kuti Zsolt szakszervezeti vezető munkaviszonyát azonnal állítsák helyre (Kuti Zsoltot április 23-án a sztrájkkal kapcsolatban tett médianyilatkozatát kifogásolva azonnali hatállyal elbocsátották.) A tájékoztatón jelen lévő debreceni dolgozók véleménye szerint elfogadhatatlan a munkáltató ezen drasztikus lépése, és szerintük megkérdőjelezi a JNT Security Kft. pozitív hozzáállását a bértárgyalások sikeres befejezéséhez.

Megszólalt a kirúgott pénzszállító

Kirúgták, mégis visszajár a JNT Kft. telephelyére Kuti Zsolt Zoltán. A pénzszállító az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője maradt.

Bár Kuti Zsolt Zoltán pénzszállítót kirúgta a JNT Kft., mert rossz hírét keltette a Magyar Posta leányvállalatának, ő maradt az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezet JNT alapszervezetének ügyvivője. Tisztsége miatt továbbra is beengedik a Telek utcai telephelyre, ahol a JNT Security Kft. pénzszállítói sztrájkolnak.

12 év után küldték el

Kuti Zsolt az Origónak azt mondta, hogy tegnap délután felhívta őt a JNT igazgatója, és átadta neki a rendkívüli felmondását tartalmazó levelet. „MEGLEPŐDTEM, AMIKOR MEGKAPTAM A FELMONDÁSOMAT, 12 ÉVE DOLGOZOM A CÉGNÉL” – mondta a pénzszállító. A levélben arra hivatkoztak, hogy a sajtóban adott nyilatkozataival a cégnek hitelrontást okozott, és a JNT gazdasági érdekeit sértette, mondta Kuti Zsolt.

Kedd óta sztrájkolnak a JNT Kft. pénzszállítói

Perre megy

Kuti Zsolt Zoltán nem ért egyet felmondásával, és jogi útra tereli az ügyet. Ebben a Munkástanácsok Szövetsége is támogatja. A szakszervezet felszólítja a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát. A szakszervezeti tisztségviselők szólás- és véleményszabadságát a hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják és védelmezik.

Ha a munkáltató nem állítja helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát, akkor hazai és nemzetközi fórumokhoz fordulnak, áll a Munkástanácsok közleményében.

A fizetésükkel elégedetlenek a pénzszállítók

A kollégái továbbra is mellette állnak, és ez nagyon jólesik neki, mondta Kuti Zsolt Zoltán. A budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 95 százaléka továbbra sem vette fel a munkát. A határozatlan idejű sztrájkot kedden hajnalban kezdték. ”A fiúk kitartanak, harcolnak az igazukért” – mondta Kuti Zsolt Zoltán.

Még sosem voltam munkanélküli, mindig az egyik munkahelyről mentem át a másikra. A szakmám karosszérialakatos, de ezt már csak hobbiszinten űzöm – mondta az Origónak. Elmondta, a kirúgása miatt sok barátja ismerőse kereste meg, és munkát ajánlottak neki, de most még a sztrájk viszi el minden idejét. De amint ideje engedi, mérlegelni fogja az állásajánlatokat. “A pénzszállító szakma zárt világ” – mondta Kuti Zsolt Zoltán. “Nem tudom, hogy ott el tudok-e még helyezkedni valaha.”

Megszakadtak a bértárgyalások

Az ügyvivő azt mondta, a fizetésükkel elégedetlenek. Az utóbbi 4 évben egyszer emelték a pénzszállítók bérét. Most 5 százalékos, sávos béremeléssel lennének elégedettek. A munkát azért szüntették be, mert megszakadtak a bértárgyalások. Kuti Zsolt Zoltán hozzátette, a munkáltató részéről az utóbbi 4 napban nem kereste meg őket senki.

A BKK jegyautomatáit is a JNT Security Kft. tölti fel készpénzzel

A Posta szerint a JNT Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme pótlékokkal és juttatásokkal együtt 269 ezer forint havonta. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók 13. havi fizetést is kapnak – közölte a Magyar Posta. A Posta és a BKK szerint a sztrájk miatt nincs fennakadás sem az utalványok kifizetésében, sem a posták készpénzellátásában. A BKK jegy- és bérletautomatáiban is van elég váltópénz.

Forrás: origo

Április 25-én reggel 10 órától a sztrájkbizottság a JNT debreceni telephelyén tájékoztatja a dolgozókat a budapesti sztrájkról. A helyszínre érkeztek a munkáltató képviselői is, akikkel a sztrájkbizottság tárgyalásokat folytat. Közben a budapesti telephelyen továbbra is tart a sztrájk, a munkavállalók az arra kijelölt helységben várakoznak.

ÁPRILIS 23.

TILTAKOZUNK!

 A Munkástanácsok Országos Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a mai napon a JNT Security Kft. azonnali hatállyal felmondott Kuti Zsoltnak, az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) JNT alapszervezeti ügyvivőjének.

A munkáltató egy kereskedelmi televíziónak tett nyilatkozatából kiragadott mondatára hivatkozva tette ezt, amely a JNT véleménye szerint közvetlenül és ténylegesen alkalmas volt a munkáltató jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére.

A Munkástanácsok tiltakozik az eljárás ellen, felszólítja a munkáltatót, hogy azonnal állítsa helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát! A szakszervezeti tisztségviselők szólás és véleményszabadságát a hazai és nemzetközi jogszabályok egyaránt biztosítják, garantálják és védelmezik.

A Munkástanácsok minden jogi segítséget megad tagszervezeti tisztségviselőjének, egyúttal szolidaritásra, támogatásra kér fel minden olyan szervezetet és magánszemélyt, akik fontosnak tartják az olyan alkotmányos alapjogok maradéktalan érvényesülését, mint a munkavállalók sztrájkhoz való joga.

Amennyiben a munkáltató mégsem állítja helyre Kuti Zsolt munkaviszonyát, úgy minden hazai és nemzetközi fórumon fel fogunk lépni ennek jogos kikényszerítéséért.

Budapest, 2015.04.23.

Munkástanácsok Országos Szövetség

ÁPRILIS 22.

Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének közleménye

 Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) értetlenül áll a Magyar Posta Zrt. és a JNT Security Kft. által közösen jegyzett és közösen kiadott 2015. április 22.-i közleménye előtt, mely az ÉŐDSZ által szervezett sztrájk körülményeivel áll összefüggésben.

A sztrájkhelyzet kialakulásáért, majd a bekövetkezett sztrájkért az ÉŐDSZ ugyanis a JNT Security Kft. és a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tette felelőssé, ugyanakkor a Magyar Posta Zrt.-vel nem állt sem érdekvitában, sem munkaügyi jogvitában, ezért érthetetlen, hogy a Magyar Posta Zrt. miért jelent meg a kiadott közlemény második aláírójaként.

Az ÉŐDSZ meglepetésének azért is hangot kíván adni, mert a JNT Security Kft. a bértárgyalásokon, majd később a sztrájkbizottsági tárgyalásokon is következetesen ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a tulajdonosi jogköröket a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Az ÉŐDSZ sajnálatát fejezi ki, hogy a Magyar Posta Zrt. önként lép be és vállal szerepet a sztrájk okozta munkaügyi vitában, miközben a munkáltatói jogokat a JNT Security Kft. gyakorolja, és az ÉŐDSZ közvetlenül a munkáltatóval áll jogvitában.

A kiadott közlemény, amellett, hogy munkáltatói nyomás alatt akarja tartani a sztrájk szervezőit és résztvevőit, csúsztatásokkal és pontatlanságokkal is operál. Ilyen valótlan állítás az, hogy „Érthetetlen az ÉŐDSZ azon állítása, hogy a Munkáltató nem kezdeményezett egyeztetést, hiszen 2015. március 26-án az ÉŐDSZ szakította meg egyoldalúan a bértárgyalásokat, így azok újrakezdését is az ÉŐDSZ-nek kell kezdeményeznie. A JNT bármely pillanatban kész tovább folytatni a bértárgyalásokat, amennyiben az ÉŐDSZ befejezi a sztrájkot és visszaül a tárgyalóasztalhoz.” Ezzel szemben a valóságnak az felel meg, hogy a JNT Security Kft.-nél jelenleg hatályos Kollektív Szerződés előírja, hogy a bértárgyalások alatt sztrájk kezdeményezésére nincs lehetőség, ezért a szakszervezetnek azt egyoldalúan le kellett zárni, hogy megnyíljon a sztrájk szervezésének jogi lehetősége. Az ÉŐDSZ a JNT Security Kft.-nél jelenleg hatályos Kollektív Szerződés rendelkezéseivel összhangban, szerződésszerűen és jogszerűen járt el a bértárgyalások egyoldalú berekesztésével kapcsolatban. Ennek jogszerűségét az ÉŐDSZ birtokában lévő, a sztrájk jogszerűségét megállapító első fokú bírósági végzés is megerősíti és alátámasztja.

A JNT Security Kft. vezetésének tudomásul kell vennie, hogy a sztrájkbizottság a munkáltató új bérfejlesztési javaslata esetén azonnal kész az érdemi tárgyalásokra. Tény, hogy a sztrájk második napja elteltével a JNT Security Kft. vezetése nem ült le tárgyalni a sztrájkbizottsággal, pedig az egész nap a JNT Security Kft. telephelyén várta az egyeztetés lehetőségét és folyamatosan érdeklődött annak megkezdése céljából.

Nem felel meg a valóságnak a munkáltatói közlemény azon állítása sem, hogy az ÉŐDSZ saját bérfejlesztési javaslatát sem kívánta megtárgyalni a bértárgyalás keretei között. Ezzel szemben ugyanis az ÉŐDSZ által 2015. április 09-én személyesen, majd 2015. április 10-én levélben is átadott részletes bérfejlesztési javaslat reflektálására a munkáltatónak először 2015. április 16.-ig, majd még egy esélyként április 2015. április 20.-ig adott lehetőséget az ÉŐDSZ azzal a külön kikötéssel, hogy visszaigazolható módon juttassa el a JNT Security Kft. a Posta Vagyonkezelő Zrt.-hez is és kérik a tulajdonos válaszát is a szakszervezet javaslatára. A 2015. április 21-én megkezdett sztrájk bejelentésére az ezt követő hatástalan és eredménytelen munkáltatói és tulajdonosi jogkör gyakorlóinak elutasító válaszát követően került csak sor.

A sztrájk jelenlegi sikerességét és társadalmi támogatottságát figyelembe véve, valamint az eddig eltelt időszak tapasztalatait értékelve, a sztrájkbizottság úgy döntött, hogy 2015. április 23-án a sztrájkkal kapcsolatosan új megoldási javaslatokkal lép a nyilvánosság elé.

Budapest, 2015. április 22.

ÁPRILIS 21. ESTE

Az EUROFEDOP és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is szolidaritását fejezte ki a JNT-s dolgozók felé

Az EUROFEDOP POST AND TELEKOM TRADE COUNCIL,  Európa számos postás szakszervezetét tömörítő ernyőszervezet, a mai napon Bécsben  megrendezett Posta és Telekom ágazati bizottságának ülésén szolidaritását fejezte ki a JNT Securitynél sztrájkoló dolgozók felé a 2015.04.21-én megkezdett sztrájk miatt. Reményét fejezi ki, hogy a munkavállalók gazdasági céljainak védelmében indított akciója eredményes lesz és békés eszközökkel eléri célját.

Kordás László a MASZSZ elnöke a szervezet szolidaritási közleményében a szakszervezet képviselői mindent megtettek annak érdekében, hogy kölcsönösen elfogadható megállapodás születhessen a szociális partnerek között a 2015. évi bérmegállapodásról. A munkabéke egyik alapfeltétele a dolgozók megélhetésének biztosítása.

Az Értékszállítási  és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (az ÉŐDSZ konföderációja) köszöni a szolidaritást, és Továbbra is örömmel fogad minden egyéni és szervezeti támogatást. Mindez erősíti és segíti a dolgozókat a kitartásban.

Az MASZSZ közleménye a mellékletben található, az EUROFEDOP pedig honlapján tette közzé a nyilatkozatot: http://www.eurofedop.org/spip.php?article726

Budapest, 2015.04.21.

ÁPRILIS 21. DÉLUTÁN

AKTUÁLIS:

A JNT Security udvarán egyre több postás autó jelenik meg, akik már beálltak a JNT Security értékkiadó zsilipjéhez. A postásokon nincs a jogszabály által előírt formaruházat és fegyverzet, rövidnadrágban és pólóban érkeztek a helyszínre.

ELŐZMÉNYEK:

Éjfélkor megkezdődött a sztrájk a Magyar Posta értékszállító leányvállalatánál, a JNT-nél!

A sztrájkban a budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 90%-a vesz részt, jelenleg az előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket. A pénzszállító autók nagy része az JNT udvarán áll.

A délutáni műszakban dolgozók is folytatják a sztrájkot, ami azt jelenti, hogy minden olyan pénzügyi szolgáltatás akadozni fog délutántól, ami a Magyar Postához kötődik, ezen kívül a BKK automatái, az Erzsébet utalványok kiszállítása, illetve előfordulhat, hogy a JNT-vel szerződésben lévő bankok sem jutnak hozzá a pénzükhöz és az értékpapírokhoz.

A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetségének személy- és vagyonvédelmi ágazata.

A SZTRÁJK OKAIRÓL:

A Munkástanácsok Országos Szövetsége személy- és vagyonvédelmi ágazatának képviselői, az ÉŐDSZ és annak a JNT-nél működő tagszervezete 2014. december 10-én kezdte meg a tárgyalásokat a munkáltatóval (JNT Security Kft-vel) a 2015. évi bérekről. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkáltató nem tudott érdemi ajánlatot tenni a munkavállalóknak a béreket illetően.

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot.

Ezek után a sztrájktörvény alapján munkáltató a sztrájkbizottsággal megkezdte a tárgyalásokat, de a mai napig nem sikerült megállapodást kötni, mivel a munkáltató ajánlata a munkavállalók számára elfogadhatatlan volt.

A szakszervezet a sztrájk jogszerűségének megállapítása céljából a munkaügyi bírósághoz fordult, amit a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt. A munkavállalók és a szakszervezet az egyeztetések folyamán ügyelt arra, hogy a törvényes előírásokat betartsa.

A munkavállalók az április 21-én éjfélkor határozatlan időre meghirdetett sztrájkot mindaddig folyatja amíg, a JNT Kft., mint munkáltató elfogadható béremelést nem hajt végre a 2015. évre vonatkozóan.

A szakszervezeti vezetők az épület előtt várják az újságírókat, hogy beszámolhassanak ez esemény részleteiről és a fejleményekről.

Cím: JNT Security Kft.

  1. Budapest, Telek Utca 5.

Telefon:

Csánics Sándor +36 30 9911 522
Nagy János +36 30 2512 299
Kuti Zsolt Zoltán: +36 70 423 0150

jntszakszervezet@gmail.com
csanics.sandor@t-online.hu

Budapest, 2015. 04. 21.

ÁPRILIS 21. DÉLELŐTT

Éjfélkor megkezdődött a sztrájk a Magyar Posta értékszállító leányvállalatánál, a JNT-nél!

A sztrájkban a budapesti értékszállítási és biztonságtechnikai dolgozók 90%-a vesz részt, jelenleg az előírás szerint a szolgálati pihenőben töltik a munkaidejüket. A pénzszállító autók nagy része az JNT udvarán áll.

A délutáni műszakban dolgozók is folytatják a sztrájkot, ami azt jelenti, hogy minden olyan pénzügyi szolgáltatás akadozhat délutántól, ami a Magyar Postához kötődik, ezen kívül a BKK automatái, az Erzsébet utalványok kiszállítása, illetve előfordulhat, hogy a JNT-vel szerződésben lévő bankok sem jutnak hozzá a pénzükhöz és az értékpapírokhoz.

A sztrájk szervezője az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetségének személy- és vagyonvédelmi ágazata.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége személy- és vagyonvédelmi ágazatának képviselői, az ÉŐDSZ és annak a JNT-nél működő tagszervezete 2014. december 10-én kezdte meg a tárgyalásokat a munkáltatóval (JNT Security Kft-vel) a 2015. évi bérekről. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkáltató nem tudott érdemi ajánlatot tenni a munkavállalóknak a béreket illetően.

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot.

Ezek után a sztrájktörvény alapján munkáltató a sztrájkbizottsággal megkezdte a tárgyalásokat, de a mai napig nem sikerült megállapodást kötni, mivel a munkáltató ajánlata a munkavállalók számára elfogadhatatlan volt.

A szakszervezet a sztrájk jogszerűségének megállapítása céljából a munkaügyi bírósághoz fordult, amit a bíróság első fokon jogszerűnek ítélt. A munkavállalók és a szakszervezet az egyeztetések folyamán ügyelt arra, hogy a törvényes előírásokat betartsa.

A munkavállalók az április 21-én éjfélkor határozatlan időre meghirdetett sztrájkot mindaddig folyatja amíg, a JNT Kft., mint munkáltató elfogadható béremelést nem hajt végre a 2015. évre vonatkozóan.

A szakszervezeti vezetők az épület előtt várják az újságírókat, hogy beszámolhassanak ez esemény részleteiről és a fejleményekről.

ÁPRILIS 20.

 Az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete 2015. április 21.-én 00:00 órától határozatlan időre – a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeinek védelmében – sztrájkot kezdeményez.

A sztrájk előzménye, hogy a 2015 évre szóló bértárgyalások a munkáltatóval 2014. december 18.-án kezdődtek el, de mind a mai napig nem vezettek eredményre. A szakszervezet kérése az alapbérek átlagos 5%-os növelése volt, valamint a béren kívüli juttatások 22.000 Ft/fő/év összegű növelése.

A munkáltatói javaslat mindössze 1,5%-os átlagos alapbérnövelés volt, ami a későbbi tárgyalások során 1,6%-ra módosult.

Az elhúzódó tárgyalások során a munkavállalók türelme elfogyott és kiszolgáltatott helyzetük javítása érdekében azonnali munkabeszüntetést javasoltak a szakszervezeti delegációnak, akik további esélyt adva egy jobb ajánlat megtételére a munkáltatónak, 2015. március 27.-én sztrájkbizottságot alakítottak.

A sztrájkbizottság folyamatosan tárgyalt a JNT Security Kft. képviselőivel, sőt a szakszervezet a munkáltató kérésére 2015. április 10.-én részletes, a teljes munkavállalói létszámot lefedő és az egyes kereseti sávokat konkrétan meghatározó alapbér fejlesztési javaslatot nyújtott át a tárgyalások során. Ez a javaslat az 5%-os emelésen belül nem csak az alapbérek fejlesztését tartalmazta, hanem fedezetet biztosított a béren kívüli juttatások megemelt kifizetésére is. A szakszervezet javaslata éves szinten a munkáltató részére 53,3 millió Ft járulékok nélküli terhet jelentett volna a JNT által ajánlott 20,6 millió Ft helyett, tehát 32,7 millió Ft éves többletről szóltak viták.

Mivel a munkáltató az általa ajánlott keresetfejlesztési ajánlaton nem akart változtatni a tárgyalások során, a sztrájkbizottság kénytelen volt bejelenteni a határozatlan idejű sztrájk elindítását.

A sztrájkbizottság a kialakult helyzetért elsősorban a JNT Security Kft. vezetését, valamint a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi képviseletében eljáró és a tulajdonosi jogköröket gyakorló Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tartja felelősnek.

A JNT Security Kft. vezetését azért, mert több mint 4 hónapi tárgyalássorozat keretén belül úgy tárgyalt a szakszervezeti delegációval, hogy tudta, jóváhagyott üzleti terv hiányában nincs felhatalmazása a szakszervezeti kérésnek eleget tenni és nem tudatosította a tulajdonosi képviselőkben a helyzet tarthatatlanságát. További felelősség terheli a vezetést, mert a bértárgyalás folyamatában segítséget nyújtott egy olyan új szakszervezet létrehozásában, mely mesterségesen felduzzasztott létszáma alapján reprezentatívvá válhatott, és megegyezési szándékai – érdekes módon –egybevágtak a munkáltatói akarattal és a keresetfejlesztési javaslatokkal. Felelősségét növeli, hogy 2015. április 17.-én az újonnan létrehozott szakszervezettel, jogellenesen külön megállapodást akart kötni egy új konstrukciós keresetfejlesztés megvalósítása érdekében, mely nyomokban sem tartalmazza a JNT munkavállalóinak keresetfejlesztési igényeit. Súlyosbítja a helyzetet, valamint kialakítja a tárgyalófelek közti bizalmatlanságot, hogy a sztrájkbejelentés előtt olyan egyoldalú intézkedésre került sor írásban, amely megkérdőjelezi a munkáltatói tárgyaló fél jóhiszeműségét, és annak akaratát, hogy a kialakult helyzetet békés tárgyalásokon keresztül lehessen megoldani. Az egyoldalú munkáltatói javaslat lényege, hogy minden munkavállalót 2015. január 1-től visszamenőleg egységesen 3.000 Ft/hó bérfejlesztésben részesít, ami éves szinten – bérsávoktól független differenciálás nélkül – megegyezik a tárgyalásokon már bejelentett, de az ÉŐDSZ szakszervezet által el nem fogadott 1,6%-os alapbér fejlesztési javaslattal.

A Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetése azért tartozik felelősséggel a kialakult helyzetért, mert a Magyar Posta Zrt. tulajdonosi képviselőjeként nem biztosított olyan pénzügyi eszközrendszert a tárgyalások során, amivel a kialakult helyzet elkerülhető lett volna. Ez annál is inkább érthetetlen, mert ugyanakkor az anyavállalat Magyar Posta Zrt.-nél a 2015 évi bérfejlesztésről a megállapodást, már 2014 decemberében aláírták és a postai munkavállalók 82,25%-a 1,5% és 4,7% közötti sávos bérfejlesztésben részesült 2015. január 1-től.

A felelősség kérdését csak növeli, hogy 2015. március 31.-ével a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. szerződést írt alá a Takarékbankkal 40%-os tulajdonrész szerzésről, és az FHB is 10%-os tulajdonos lett. A JNT jövőbeni kilátásai bizakodóvá tette a munkavállalói állományt, hogy keresetfejlesztési igényei hosszú évek után végre megnyugtatóan rendeződni fognak. (Mint a vg.hu 2015. április 8.-i cikke is írja: „Az új üzleti lehetőség mindenesetre alaposan átírhatja a JNT terveit és lehetőségeit.”) A hosszú távú és biztos üzleti kapcsolat birtokában a tulajdonosi képviselő tudatában volt, hogy a JNT pénzügyi helyzete stabilizálódik, mely biztosítékot nyújthat a kialakult feszültség rendezésére. Mégsem adott felhatalmazást a JNT tárgyalási stratégiájának kedvező megváltoztatására annak ellenére, hogy 2015. április 17.-én a következő bértárgyalásra úgy került sor, hogy nyilvánosságra hozták az egyik új tulajdonos, a Takarékbank 2,04 milliárd Ft-os adózott eredményét.

A fentiek alapján a sztrájkbizottságnak továbbra is az a véleménye, hogy az ÉŐDSZ által kért keresetfejlesztés – az eredményes gazdasági jövő pénzügyi biztosítékának megelőlegezésével is – megvalósítható és a munkavállalók érdekeinek szempontjából jogos igény. A munkavállalók a sztrájk tekintetében elszántak, a szakszervezeti követelések mellett állnak. A sztrájkbizottság a bejelentett sztrájk ideje alatt nem fog visszaélni a sztrájkjoggal, és tisztában van azzal, hogy a sztrájk önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető. A sztrájk alatt a hatályos magyar és nemzetközi jogi előírások alkalmazására törekszik, így ezek figyelembevételére és betartására kéri a munkáltatót is. A sztrájkjog gyakorlása során a sztrájkbizottság a munkáltatóval együtt fog működni, így a sztrájk ideje alatt is folyamatosan egyeztetést javasolunk a vitás kérdések rendezése érdekében. Felhívjuk a munkáltató figyelmét, hogy a jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel nem lehet fellépni.

A sajtókapcsolatokért felelős megbízott: Kuti Zsolt 06 70 423 0150

 Budapest, 2015. április 20

Kovács Zoltán

A sztrájkbizottság elnöke

MÁRCIUS 28.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége személy- és vagyonvédelmi ágazatának képviselői, az ÉŐDSZ és annak a JNT-nél működő tagszervezete 2014. december 10-én kezdte meg a tárgyalásokat a munkáltatóval (JNT Security Kft-vel) a 2015. évi bérekről. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre, mert a munkáltató nem tudott ajánlatot tenni a munkavállalóknak a béreket illetően.

Miközben a Magyar Posta – a JNT tulajdonosa – már decemberben megállapodott a postai dolgozókkal a béremelésről, a JNT vezetése arra hivatkozik, hogy nincs elfogadott 2015-ös üzleti tervük, és ezért nem tudnak érdemben tárgyalni a bérekről.

A szakszervezet a kollektív szerződésükben foglaltak alapján a bértárgyalásokat 2015. március 26-án megszakította, és március 27-én megalakította a sztrájkbizottságot.

A sztrájkbizottság a sztrájktörvény alapján várja a munkáltató tárgyalási ajánlatát, hogy a sztrájktörvény előírásai alapján a bejelentéstől számított 7 napon belül az egyeztető tárgyalásokat megkezdhessék.

A szakszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy joga van az egyeztető tárgyalás ideje alatt is 2 órás figyelmeztető sztrájk meghirdetésére.

fotó: JNT