Véget ért a HTFSZ rendezésében a tűzoltó V4 „plusz” találkozó, amit a pandémia miatt az idei évben tartottunk.

2021 10 21.-én, a délelőtti órákban érkeztek a Cseh, Szlovák, Lengyel és a pluszként emlegetett Horvát kollégák, akiket a budapesti irodánkban fogadtunk. Szakszervezetünket Salamon Lajos elnök, Farkas Mariann gazdasági alelnök, Andics Gábor általános alelnök, Deák Péter szervezeti alelnök, Pap László területi alelnök és Breznai Sándor elnökségi tag képviselt. A vendégeinket svédasztalos hidegtálak várták, amiket az elnökség hölgy tagjai és az elnökség feleségei készítettek számukra. Amikor már mind együtt voltunk Salamon Lajos elnök köszöntötte a megjelent delegációkat, tetszését fejezte ki, hogy mindenki el tudott jönni, majd megnyitotta a találkozót és felvázolta a programokat. Ezt követően együtt átsétáltunk a Benczúr hotelba, ahol elfoglalták a szállásukat.

Rövid pihenő után a csapat a kis földalattival együtt elment a parlamenthez, ahol a parlamenti őrség részéről már vártak bennünket. Kaptunk egy rövid tájékoztatást az épületről és ezután egy személyes idegenvezetést az épületben, ahol megnézhettük természetesen az itt őrzött koronázási ékszereket is. Ezután visszamentünk a szállodába, ahol vacsora után kötetlen baráti beszélgetések zajlottak.

2021 10 22.-én 10 órakor kezdődött a szakmai része a találkozónak, amit Salamon Lajos elnök úr megnyitója után Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar és a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke következett, aki beszámolót tartott a tűzvédelemről és azon belül az önkéntes tűzoltók szerepéről, felvázolta a szövetség életét, szükségességét akár nemzetközi szinten is, majd bemutatta az MRK munkásságát.

 A következő vendég Kucsera Miklós az FVBSZOSZ főtitkára volt, aki a szakszervezetükről ejtett pár szót és kérte, hogy a szünetben a külföldi börtönőr kollégával (mivel a horvát küldöttség egyik tagja a börtönőröket képviseli a horvát szakszervezetben) hagy cseréljenek információt nemzetközi szinten a helyi sajátosságokat, lehetőségeket figyelembe véve.

Magyar részről Salamon Lajos elnök tartott beszámolót a bérekről, az illetmény és pótlékrendszerről, a jelenleg Magyarországon a szolgálati nyugdíj helyett alkalmazott rendelkezési állományról, valamint az uniós pénzek felhasználásáról. Ezt követően Andics Gábor általános alelnök, aki a szociális gondoskodás, a segélyezés, valamint a lakáscélú munkáltatói kölcsönrendszerről tartott beszámolót, amiben kitért a forráshiányra, beszámolt a támogatások prioritás szerinti sorrendjéről és a támogatások összegeinek elosztásáról, kihangsúlyozta, hogy a beígért forrás-emelés hiányában nekik kell eldönteni ki és mennyit kap.

Az eddig elhangzottakat egy ebéddel emésztettük meg, amit aztán a Lengyel kollégák beszámolója követett. Elsőként Damjan Kochon alelnök, majd Lesek Blaszczyk külföldi kapcsolatokért felelős alelnök számolt be arról, hogy az általuk Lengyelországban bemutatott védőruhák már szolgálatba is álltak, kitértek az egyéni védőfelszerelésekre, amik nekik köszönhetően már csak a szakszervezettel egyeztetve kerülnek beszerzésre. Kihangsúlyozta, elérték azt, hogy a bértárgyalásokon is ott legyenek és érveik meghallgatásra találjanak. Lukasz Latawski alelnök ismertette a lengyel bérrendszert, a pótlékrendszert, amiben külön kitért a motivációs pótlékra, amivel a rendszerben maradó idősödő kollégát bírják rá a maradásra. Külön említésre került a pénzbeli hozzájárulások sora, a jutalmazás, túlóra, 13. havi fizetés és a ruhapénz. Ezután jött a szociális rész, ahol a lakhatási támogatás és a segélyezés rendszere lett vázolva, külön kitértek arra, hogy náluk minden tűzoltó egyenrangú, mindenki kezel szivattyút és mindenki vezethet tűzoltóautót, az első három év folyamatos kiképzéseinek köszönhetően.

15 órakor megérkezett Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, aki bemutatta a MOSZ életét és külön kihangsúlyozta a kiváló együttműködést szakszervezetünkkel.

A cseh delegáció beszámolója 15.45-kor kezdődött, és Jirí Jílek elnök elmondta, hogy sikerült a bértáblában az összegek módosítása, ami nem százalékos alapon történt, így nem nőtt a bérolló. Az állam az illetményrendszertől függetlenül azonos összeget emelt mindenkinek. Folyamatosan tárgyalnak a bérekről, de 2021-ben nem sikerült béremelést kiharcolni, de az állam adókat csökkentett így vonulós szinten 7 % -kal többet vihet haza a tűzoltó. Szó volt a létszámadatokról, a tagok arányáról, a bér és pótlékrendszerről, valamint a nyugdíjrendszerről és külön kitértek a rekreációs szabadságra, amit pluszként kapnak a tűzoltók (2 hét).

Ezt követte Petr Jahelka alelnök beszámolója, aki vázolta az általuk üzemeltetett önsegélyező csoportot, az összegeket, valamint a segélyezhető tételek listáját, mindemellett szó volt a szolgáltatásként tartott telefon flottáról, valamint a biztosításról.

16.40-kor kezdődött a Szlovák delegáltak beszámolói, amiben Peter Sagát elnök a jelenleg folyó bértárgyalásokról beszélt, ahol ők 13% emelést szeretnének elérni. Peter Krizansky alelnök részéről elhangzott a nyugdíjrendszerrel összefüggő lehetőségek, az államilag fenntartott segélyező alap működése, ami régiónként működik és 50-50 %-ban van a szakszervezet és a munkáltató által delegált tagja.

A Horvát delegáltak Stjepan Gamelic alelnök, Zvonomir Loncaric alelnök és Iva Bolanca jogi alelnök beszámoltak a szakszervezet tűzoltó tagozatáról, ahol a 2600 fő hivatásosból 900 kolléga tag. Érdekesség, hogy a fizetés itt két részből áll, egyiket az állam, másikat a város adja. Nagyvárosban annyit keres egy kezdő tűzoltó, mint kisebb helyen 3 éve szolgálatot ellátó társa. Hallgatva a beszámolót olyan érzés lett úrrá rajtam, mintha visszamentem volna a múltba, mikor még önkormányzati szinten működött a tűzoltóság. A szorzórendszer miatt működik a korkedvezményes nyugdíj, amihez még lelépési pénz is jár. A szolgálati beosztás viszont más, mert 12-48-24-48-as váltásos rendszerben dolgoznak. A béreknél említésre került az állami garanciával történő évi 0,5 százalékos béremelés. Szó volt a segélyezési rendszerükről, a jutalmazásról és a pótlékrendszerről.

Uniós támogatás témakörben mindenki ugyanarról számolt be, miszerint ezekből a forrásokból autót, felszerelést vásárolnak és laktanyákat építenek, illetve újítanak fel.

A beszámolók 18 órakor értek véget, amit a vacsora követett és kötetlen beszélgetés.

2021 10 23.-án a reggeli után 10 órakor indulva az alapítványi, illetve két másik kisbusszal szabadidős városnézős program következett, ami a Citadella, a vár, a halászbástya és az Mátyás templom túravezető általi bemutatásából ált össze. Ezt egy késő délutáni kiadós ebéd, majd szabadidős tevékenység követett.  Este a vacsora után ismét összegyűltünk a HTFSZ tárgyalótermében, ahol Salamon Lajos elnök megköszönte mindenkinek a részvételt és bezárta a találkozót. Ezt egy tartalmas kötetlen beszélgetés követte, ami belenyúlt az éjszakába. Itt a szlovák kollégák jelezték, hogy jövőre természetesen ők is megrendezik ezt a találkozót, mivel ők következnek az évek alatt kialakult sorrend szerint.

2021 10 24.-én reggeli után búcsút vettünk a külföldi kollégáktól és elkísértük őket egy bevásárló központba, ahol ajándékokat szerettek volna vásárolni a szeretteik részére. Innen önállóan indult haza minden delegáció, reméljük épségben hazaérkezett mindenki.

Pap László Területi Alelnök.