Az ülésen Bodó Sándor államtitkár úr adott tájékoztatást a veszélyhelyzettel összefüggő egészségügyi helyzetről és a május 4-én hatályba lépett kijárási korlátozások várható hatásairól, továbbá a Munkahelyvédelmi Program gyakorlati tapasztalatairól. Ennek keretében elmondta, hogy megnőtt a bértámogatási program iránt az érdeklődés és részvétel, így mostanra mintegy 800 cég és kb. 8000 munkavállaló él a lehetőséggel.

Ezek mellett Bodó Sándor az alábbiakról tájékoztatta a résztvevőket:

 • 72 olyan működési engedéllyel rendelkező munkásszálló van, ahol a dolgozók zárt közösségben vannak, ezért körlevélben tájékoztatják a szállók vezetőit a védekezés módjainak teljes körű betartatásáról annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki gócpontok.
 • A bértámogatási kérelemmel kapcsolatban egyértelmű az állásfoglalás, hogy a jogszabály szerint telephelyenként kell benyújtani a kérelmet, de telephelyenként többszöri benyújtás is lehetséges, amennyiben egy időben csak a dolgozók egy része van részmunkaidőben (többlépcsős kérelem benyújtásának a lehetősége).
 • A bértámogatás keretében nyújtott képzésekre vonatkozóan nincs külön kötelező érvényű előírás, képzési program (a vállalkozás igényeinek és későbbi terveinek megfelelően alakítható).
 • A munkahelyteremtés további állomásait jelentő kérdések megtárgyalása (álláslehetőségek biztosítása a verseny –és közszférában) a szerdai kormányülés napirendjén szerepel.
 • A veszélyhelyzeti időszakban, az intézmények bezárása következtében gyermekükről otthonukban gondoskodó szülők esetében a keresőképtelenség idejére járó táppénz- juttatást biztosító jogszabály-módosítási javaslat egyeztetésére a holnapi napon kerül sor az EMMI illetékeseivel.

A szakszervezetek részéről felvetésre került:

 • Fontosnak tartanánk a szélesebb körű tájékoztatást a bértámogatási programok hozzáférési lehetőségeiről, mivel a Magyar Közlöny nem széles körben forgatott napi olvasmány a munkáltatók körében (miért is nem? kérdezem, ezekben az időkben).
 • A cégek újraindításának fontos feltétele a munkavállalók munkásszállásokon történő elhelyezése. Ezt veszélyhelyzeti ajánlások betartása mellett a kormány támogatja.
 • A béren kívüli juttatások átmeneti újraszabályozását üdvözöljük, és kértük a kormány biztatását a közszolgálatban történő alkalmazása érdekében az intézmények munkáltatói felé. (A kormány óvatosságra int ezzel kapcsolatban, „mivel a válságnak nem látják a végét és a források nem végtelenek.”)
 • Az egészségügyben, foglalkozása körében történő koronavírus fertőzést szenvedett dolgozó (orvos) kapjon 100% táppénzt. A kormány ennek nem látja akadályát. Egy egyszerűsített protokollt alkalmaz az EMMI, aminek eredménye, hogy az általános eljáráshoz képest is egyértelműbb az igény teljesülése.
 • A szakszervezetek hiányolták az aktuális munkaerő-piaci adatok (korábbihoz hasonlóan történő) közzétételét. Bodó államtitkár úr elég érdekes fejtegetésbe kezdett a nem egységes adatforrások kapcsán. Mint mondta: a korábban kiadott adatokat kiforgatva politikai célú hangulatkeltésre felhasználva látta viszont a kormány, és ezt nem szeretnék. Hozzátette, hogy a munkanélküliek gyarapodása az április közepére jellemző drámai számokhoz képest (4000 fő/nap) mára a felére mérséklődött.

Munkáltatók:

 • Nehezményezik a kiskereskedelemben kivetésre kerülő különadó tartós tehertételként történő megjelenését, amiről korábban a kormány átmeneti intézkedésként beszélt.
 • A gazdaságvédelmi intézkedések bevezetésének elhúzódását kivárni képtelen vállalkozások elvesztésére hívták fel a figyelmet. A 75%-os mértékű működés fenntartásának követelményét ugyan pozitív előrelépésként értékelik, de még mindig sok vállalat esik ki a támogatás igénybevételének lehetőségéből a bértámogatási program terén.
 • Felvetették, hogy az aktuális munkaügyi adatok ismertetésének elmaradása negatívan fog a kormányra visszahatni.

Palkovics Imre

Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel