Nem indulunk rosszul – fogalmazott a szakszervezetek idei várakozásait firtató kérdésre Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Megtörténtek a bérmegállapodások a versenyszférára vonatkoztatva, és bár a közszférában még vannak nyitott kérdések, ott is elindultak bizonyos pozitív folyamatok – jelentette ki Palkovics Imre, hozzátéve azt is: miután a gazdasági kilátások világszerte és idehaza is pozitívak, ebből fakadóan bővülő termelésre lehet számítani. A kérdés csak az, hogy a bővülő bevételekből, új értékekből a munkavállalók hogyan fognak részesedni – jegyezte meg.

A december 20-án aláírt megállapodás szerint 2014-ben a minimálbér 3,6 százalékkal 101 500, a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) 3,5 százalékkal 118 ezer forintra emelkedik, a bértárgyalásokra pedig 3,5 százalékos emelést javasoltak a szociális partnerek.

Az ideális minimálbér az lenne, ha összege elérné a szegénységi küszöböt, a létminimum összegét, amely még mindig 10-15 ezer forinttal magasabb, mint a nettó értéken számított minimálbér – jelentette ki az érdekképviseleti vezető. A cél nem elérhetetlen, évtizedek óta ezért küzdünk – fogalmazott Palkovics Imre, hozzátéve: „most tartunk 74 százaléknál”, ami az elmúlt évtizedekben a legmagasabb arány a létminimumhoz képest, „de ahhoz kevés, hogy elégedettek legyünk” – jelentette ki.

A közszféráról szólva a Munkástanácsok elnöke elmondta: „meglehetősen nagyok a feszültségek munkavállalói szempontból”, a komoly leépítések ellenére hat éve nem volt semmiféle béremelés, leszámítva a jelenlegi kormány intézkedéseinek köszönhetően az egészségügy területét. Palkovics Imre szavai szerint változások indultak el a szociális ágazatot, illetve a pedagógusokat illetően is, azonban van egy réteg a közszférában, amely 200 ezer forint körüli keresettel rendelkezik, és amely semmilyen kompenzációban nem részesült. Számukra a szakszervezetek bruttó tíz százalékos béremelést szeretnének elérni.