Jelentős előrelépés történt a közszolgálati dolgozók fizetésfejlesztéséről tartott mai egyeztetésén, ahol a munkáltatói oldal és a kormány képviselői is egyetértettek abban, hogy meg kell tartani a bérek reálértékét. A konkrét emelésekről a következő napokban születhet döntés, így akár már a februárban kifizetendő januári fizetések emelt mértékben érkezhetnek az érintett mintegy 200 ezer munkavállalónak.
 
Mindenki elfogadta azt az elképzelést, hogy az alacsony keresetű decilisekben legalább az infláció mértékét elérő béremelése kerüljön sor, ennek a kiszámolása zajlik a következő napokban – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának (KVKF) mai ülését követően, ahol a 4 közszolgáltató ágazat mintegy 200 ezer munkavállalóját érintő fizetésfejlesztésről tárgyaltak a szakszervezetek, a munkáltatói oldal és a tulajdonosi jogokat gyakorló kormány képviselői, miután a 3 éves bérmegállapodásban rögzített idei évre vonatkozó fizetésfejlesztést felemésztette az infláció.

Palkovics Imre ismertetése szerint a munkavállalói oldal egységesen 20 százalékos igénnyel indított, ugyanakkor az csak a vállalati szintű megállapodásokból derül ki, hogy az egyes munkavállalói csoportok milyen mértékű emelésre számíthatnak.

Abban bízunk, hogy az átlagkereset szintjéig 15-16 százalékos bérfejlesztés valósulhat meg, de ahogy megyünk lejjebb a kereseti sávokban, ez úgy emelkedhet, egyes munkavállalói csoportoknál 20-25 százalékig

– mondta a Munkástanácsok vezetője

Kedvezően értékelte a mai egyeztetéseket Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője, aki a Világgazdaságnak elmondta, a munkáltatói oldal és a kormány részéről megvolt a fogadókészség az inflációval azonos mértékű bérfejlesztés vonatkozásában. 

Elmondása szerint az eseményen jelenlévő Fónagy János államtitkár jelezte, hogy az állam korábban és figyelemmel kísérte a folyamatokat, és ha szükséges volt, beavatkozott, és ígéretet tett rá, hogy ez az  idén is így lesz.

Az állami társaságok most külön-külön gyorsított ütemben folytatják le az egyeztetéseket az érintett szakszervezetekkel. Az emelés mértéke társaságonként eltérő lehet, de az alapcél minimálisan, hogy a fizetések megtartsák a reálértéküket. Mészáros Melinda megerősítette, hogy a legalacsonyabb jövedelműek esetén van egyfajta priorizálás.

Azt szeretnénk, hogy februárban kifizetendő januári bérek már az emelt mértékben legyenek meghatározva

– mondta, hozzátéve, hogy ezen a héten minden területen folytatódnak az egyeztetések.

Forrás: vg.hu

Fotó:Fotó:  Vémi Zoltán / VG