Akár a teljes béren kívüli juttatásukat is elveszíthetik a munkavállalók, ha a kormány tényleg felemeli a cafetéria adóterheit. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára emellett arra is figyelmeztet, hogy a szállásadók is nagyot bukhatnak, hiszen forgalmuk egy jelentős része a cafetéria elemekből, vagyis az Erzsébet Kártyából, és a Széchenyi Pihenőkártyából származik.

Az új adótörvény rendelkezései közül szinte kizárólag a netadóról vitatkoztak a parlamenti képviselők a napirend előtt, annak ellenére, hogy a Fidesz már korábban bejelentette, hogy 700 forintban maximálnák a havi összeget.

Az új adócsomag részeként 36-ról 51 százalékra emelik a cafetéria közterheit. A caferteriatrend.hu oldal 217 munkáltatót kérdezett meg, hogy ezek után megtartja-e ezeket a béren kívüli juttatásokat. A válaszadók 72 százaléka, vagyis közel háromnegyede csökkenteni fogja a cafetériát. A lap számításai szerint ez azt jelenti, hogy a mostani béren kívüli juttatásuk egyötödét veszítenék el a dolgozók.

A cafeteriatrend.hu kérdőívére válaszolók egynegyede mondta azt, hogy nem ad majd béren kívüli juttatást a megemelt adóteher miatt. Mivel ezek többségében a kis cégek voltak, kijelenthető, hogy a kis és közepes vállalkozások munkavállalói járnak majd a legrosszabbul.

A CIKK ITT OLVASHATÓ

SKMBT_C224e