Megrendülve tudatjuk, hogy hatvankilenc éves korában elhunyt Filippinyi Éva, a Magyar Rádió szerkesztője, műsorvezetője, a Munkástanácsok Országos Szövetsége tagszervezetének, a Rádiós Dolgozók Tanácsának alelnöke.

Az ő részvételével és kitartásával készültek a Rádióban azok a csodálatos megemlékezések 1956-ról, amelyek fenntartották az emlékezetben a Forradalmi Munkástanácsokat és a közreműködésükkel létrehozott ’56-os Szabad Kossuth Rádiót. Munkáját és egész szellemiségét áthatotta a “munkástanácsos, forradalmi értékrend”, a hagyományok tisztelete, a mértéktartó  kritika. Sajnos vele a rádiózás nagy tudású, kiváló kompozíciós készséggel rendelkező, a szó eredeti értelmében vett szerkesztőjét veszítettük el!

Emlékünkben örökké élni fogsz Éva!

Budapesten született, 1976-ban diplomázott a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán. 1976 és 1977 között a Magyar Rádió ifjúsági osztályának riportere, 1980 és 1991 között az irodalmi osztály szerkesztő-riportere volt.

Filippinyi Éva a Magyar Rádió szerkesztője és műsorvezetője volt. A Deutsche Welle külső munkatársaként 1991-1995 között Stuttgartban tevékenykedett kulturális tudósítóként, majd a Magyar Rádió Irodalmi Főszerkesztőségének szerkesztő-riportere, 2011-től a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kulturális Főszerkesztősége kiemelt szerkesztője volt.

Olyan önálló műsorokat jegyzett, mint a Társalgó, a Könyvről könyvért, a Tanít a táj, az Irodalmi Élet-Képek, az Irodalmi figyelő, az Esti séta, az Arcvonások és a Vers napról napra. Több kötet – így a Margit című névnapköny (1989), az Európai utasok című műsor és könyv (2004), Európai utasok – A vasfüggönyön innen és túl (2004) – szerkesztésében is részt vett. Kiemelkedő újságírói tevékenysége elismeréseként tavaly vehette át a Táncsics Mihály-díjat.