Érdemben módosul a magyar bértámogatási rendszer – hangzott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján. Már két órás munkaviszonytól is igényelhető a támogatás, az igénylés folyamata egyszerűsödik, bővül a kedvezményezettek köre.

Palkovics László innovációs miniszter vasárnapi közlésének megfelelően a kormány hétfőn már be is jelentette a magyar Kurzarbeit részletszabályainak módosítását, reagálva a munkaadói szervezetek visszajelzéseire.

Már kétórás munkaviszonytól is igényelhető a bértámogatás. Vagyis 50% helyett 75%-os forgalomkiesést is elismer a kormány a munkahelyvédelmi bértámogatás esetében

– jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a hétfői sajtótájékoztatón.

György László elmondása szerint a kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetértettek abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás (vagyis a Kurzarbeit magyar formája) alkalmas a munkahelyek megvédésére.

Fontos változás továbbá, hogy az igénylés folyamata egyszerűsödik, bővül a kedvezményezettek köre. A munka.hu oldalon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni a programra – árulta el az államtitkár.

Jelentős előrelépés, hogy a bértámogatással együtt használhatják a munkáltatók a munkaidőkeretet és 0,1%-os kamattal két éves futamidejű 9 havi bérre felvehető munkahelymegtartási hitelt is felvehetnek a cégek – részletezte György László, aki azt is elmondta, hogy az erről szóló rendelet hamarosan megjelenik.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a minimálbér kétszeresére vonatkozó felső plafon nem változik, valamint az sem, hogy (legyen az bármekkora munkaidő-kiesés) egy dolgozó után maximum 75 ezer forintnyi állami támogatást lehet igénybe venni.

A változásokat az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára részletesen ismertette. Bodó Sándor közölte, hogy a támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe. A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek a költségvetésből. Az EU-s szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

A vállalkozók örülnek a módosításoknak

Parragh László, az MKIK elnöke az eseményen hangoztatta, hogy a kereskedelmi kamara abszolút támogatja az újonnan bejelentett módosításokat. Egyértelműen kedvezőbb lesz így a munkahelyvédelmi bértámogatás rendszere, egyszerűbb lesz igényelni és szélesebb kör számára lesz elérhető – fogalmazott.

Kétszer ad, ki gyorsan ad – jelezte a kormány gyors reagálása kapcsán a kamara elnöke, aki szerint a most bejelentett könnyítéseket a vállalkozók már nagyon várták. Úgy vélekedett, hogy a könnyítések fellelkesítik a vállalkozókat a jelenlegi helyzetben. Parragh László arra is kitért, hogy nagy jelentősége van a mostani járvány okozta válságban a gyors reagálásnak és ez jelentheti azt néha a gyakorlatban, hogy a jogszabály elsőre nem kellően alapos vagy körüljárt, de ez nem kell akadálya legyen a későbbi megfelelő jogszabálynak és a finomhangolásoknak.

A Portfolio megkereste a bértámogatás módosításának bejelentésével kapcsolatban a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is. Rolek Ferenc alelnöke úgy fogalmazott, hogy a változtatásoknak köszönhetően a magyar Kurzarbeit-szabályozással több munkahelyet lehet majd megvédeni, mint az eredeti koncepció mentén. Összességében nagyon pozitívnak értékelem a megállapodás, komoly nyitottság volt a kormány részéről, és a javaslatok túlnyomó többségét elfogadták – mondta Rolek.

Fontos változások a Munkástanácsok szerint

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a korábbi intézkedések nem voltak elégségesek, a mai változtatások viszont biztatónak tűnnek. A létszámmegtartás, mint kötelezettség – ami riasztó a munkáltató felé – csak és kizárólag a programban résztvevő munkavállalókra vonatkozik a módosított program szerint. Túlóráztatásra nincs lehetőség ebben a munkavállalói kategóriában – mondta Palkovics a Portoflio-nak. Tisztult a kép abban a vonatkozásban is, hogy a kieső munkaidő alatt szervezendő képzéseket a támogatások elnyerésétől számítva 2 éven belül lehet megszervezni.

munkaidőkeretet nem támogattuk, módosítani szerettük volna, de a kormány válasza az volt, hogy célravezetőnek tartja a szabályozást – mondta Palkovics.

A mai megállapodás alapján van esély arra, hogy több vállalat igénybe vegye a bértámogatást. Bár a munkavállalói oldalon fenntartották az igényüket, hogy legyen még rövidebb az elbírálás (ne 8, hanem 3 nap), hiszen a gyorsaságnak nagy szerepe van akkor, amikor naponta több ezer fővel növekszik a munkanélküliek serege, ezt a kormány nem tudta elfogadni.

Miért kellett máris módosítani?

magyar Kurzarbeitról szóló rendelet éppen 10 nappal ezelőtt jelent meg nagypénteken és múlt csütörtökön lépett hatályba. A szabályozás lényege, hogy az állam a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló kieső bérének 70%-át vállalja át, ám a figyelembe vehető bér nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Már akkori cikkünkben rámutattunk a szabályozás hátrányaira, majd később megjelent cikkünkben részletesen bemutattuk az igénylés technikai buktatóit, bürokratikus akadályait.

Ezek fényében nem volt váratlan, hogy még hatályba lépés előtt a vállalkozói érdekképviseletek nem éppen dicsérően fogalmaztak a szabályozásról. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös állásfoglalásában azt írta, hogy a munka világát közvetlenül érintő intézkedések nem elég határozottak, nem elég gyorsak, túladminisztráltak, nem elég széleskörűek és a mértékük sem kielégítő. Az MKIK szintén aznap adta ki új javaslatait, amelyek máris átírták volna a Kurzarbeit-szabályokat, ami szintén azt jelezte, hogy a hazai cégvilág nem elégedett a programmal. Mindezek alapján nem véletlenül írtuk múlt héten, hogy még el sem indult, máris megbukni látszik a kormány gazdasági csodafegyvere.

Mindezek fényében mindenképpen pozitív, hogy a kormány rendkívül gyorsan reagált a vállalkozói visszajelzésekre, kritikákra és érdemben nyúlt hozzá a koronavírus-járvány elleni gazdaságvédelmi csomag legfontosabb eleméhez, a bértámogatási programhoz.

Forrás: Portfolio.hu

Címlapkép forrása: ITM