A Munkástanácsok és a Liga nem lépett vissza az öt szakszervezet közösen kialakított bérkövetelésétől!

Minderről Kordás Lászlót még azt megelőzően biztosították, hogy ő egy, a napi.hu-n megjelent cikkben (http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/minimalber_2017_megdobbenes_a_munkavallaloknal.623208.html) megpróbálta volna lejáratni a két konföderációt azt sugalmazva, hogy sunyi módon „kifaroltak” a közös álláspont mögül, amelynek létrejöttét egyébként ők kezdeményezték.

A bértárgyalások a sajtó örvendetes érdeklődése mellett zajlanak. Más médiumok mellett a Magyar Idők is folyamatosan közvetíti a tárgyalások fordulóit (http://magyaridok.hu/gazdasag/ajanlassal-folytatjak-bertargyalast-1123138/) és a felek álláspontjának alakulását a tárgyalások szüneteiben. A legutóbbi, témával foglalkozó tudósításban félreérthető módon jelent meg a szakszervezetek közös bérkövetelésének mértéke, azaz a tárgyalások kezdetén a Munkástanácsok által akkor még egyedüliként megfogalmazott bruttó 8-13%-os igény (ami a minimálbér nettó 10%-os, illetve a szakmunkás bérminimum 15%-os emelkedését jelentette volna). A félreértés Kordás László számára abból is eredhetett, hogy a kormány által a tárgyalófelek rendelkezésére bocsátott számsorban szerepelt az a számadat, amit a kormány a Munkástanácsok még a VKF tavaszi ülésén egyedüliként előterjesztett bérigénye alapján számolt ki.

Kordás László korrektnek tűnő módon, telefonon érdeklődött a Munkástanácsok elnökénél, hogy a Munkástanácsok valóban visszalépett-e a közös követeléstől. Palkovics Imre biztosította arról, hogy nem, és ugyanígy nyilatkozott Mészáros Melinda is a Liga nevében.

Ezek után döbbenetes és érthetetlen, hogy Kordás miért nyilatkozik úgy a napi.hu– nak, mint aki nincs tisztában a tényekkel, azaz, hogy sem a Liga, sem a Munkástanácsok nem lépett vissza a közösen megfogalmazott minimálbér és szakmunkás bérminimum követelésektől, és nem adta fel a szakszervezetek minimálbérrel kapcsolatos azon alapelvét, hogy a legkisebb munkabér nettó tartalma minél előbb érje el a létminimum összegét.

Minden ezzel ellentétes állítás valótlanság, ami rontja a szakszervezetek létfontosságú közös fellépésének esélyeit a munkavállalók érdekeinek hatékony képviseletére a jelenlegi helyzetben, amikor a gazdaság szereplői számára is egyértelművé vált, hogy a bérek érdemi emelése megkerülhetetlen kényszer a magyar gazdaság növekedése szempontjából.

Budapest, 2016.10.27.

Munkástanácsok Országos Szövetsége

LIGA Szakszervezetek