Honnan is ered ez a megemlékezés?

A megemlékezés sorozatot eredetileg a kanadai favágók indították el.

A tél végén, a tavasz kezdetén, amikor az erdőkben be kellett fejezniük a fakitermelést – ezt az embert próbáló, kemény és veszélyes munkát – a zord, kemény téli természethez szokott favágók, rendszeresen megemlékeztek a munkájuk során életüket vesztett, balesetet szenvedett társaikról.

Ezen, nemes szokást és hagyományt karolta fel a kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete és 1984-ben már szakszervezeti támogatással emlékeztek meg a munkabalesetek áldozatairól.

1989-ben, április 28-a Kanadában országos gyásznap, a munkabalesetek áldozatainak emléknapja lett. 1996-ban április 28-a az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) támogatásával a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja lett.

Pécsett, külföldi példák és az országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának előző évi kezdeményezése mintájára, 2001. április 28-án a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége megrendezte az első megemlékezését a munkabalesetet szenvedettek áldozatairól, a Pécsi Önkormányzat dísztermében.

Azóta minden évben megrendezésre kerül az immár hagyományos megemlékezés, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége központi – országos – megemlékezése is.

Megemlékezéseinknek évekig hiánya volt egy koszorúzás.

2008-ban egymásra találtunk Vasasi Szent Borbála Egyesülettel, akik méltóképpen ápolják a településük bányász hagyományait. Azóta bár hol is rendezzük a megemlékezésünket a koszorúzást Vasason tartjuk meg.

Fontos még megemlíteni, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Kereszténydemokrata Néppárt támogatásával elérte, hogy a Kormányunk 2012-ben a 1299/2012. (VIII. 13.) számú Határozatával „A munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává.” nyilvánította április 28-át.

Meghívó-2024-1

 

Perényi József

Mecseki Munkástanácsok

elnök