Minden nap mélyre kell ásni az időben, hogy a múlt a Magyar Munkásoknak megmutassa a jövőt.” (Rácz Sándor, az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke)

A Munkástanácsok Országos Szövetsége számára 1956. október 23-a kivételes jelentőségű ünnep, hiszen a szervezet az 56-os munkástanács mozgalom szellemi örökösének vallja magát. A munkástanácsok az 1956-os forradalom idején a munkások gyárakban, üzemekben önkéntesen alakított szervezetei voltak, amelyekkel a hatalomnak még a forradalom leverése után is számolnia kellett. Ahogy Bibó István fogalmaz: „A magyar munkástanácsok nagy erkölcsi győzelmet arattak, mellyel a magyar forradalom hitelét megóvták. E harcban azonban ellenfelük nem a többpártrendszer vagy a parlamentáris demokrácia volt. Ellenfelük az volt, ami közös ellenfele mind a parlamentáris, mind a szindikalista szabadságnak: a zsarnokság.”

A Munkástanácsok küldöttsége mint minden évben, idén is megkoszorúzta Rácz Sándor, az 1956-os Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnökének sírját Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, valamint Bali Sándor, a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács társalapítója és titkára Podmaniczky úti emléktáblájánál is elhelyezte az emlékezés és tisztelet koszorúját.