Belföldi hírek2019-06-12T21:19:56+02:00

Kijárási korlátozás

2020. március 27.|

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Kiderült, mekkora órabérért dolgoznak a fizikai munkások

2020. január 29.|

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder közel 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében. Ezer forint alatti átlagbér már az ország egyetlen régiójára sem jellemző, ugyanakkor továbbra is komoly eltérések tapasztalhatók az  országrészek között. Míg a fizikai átlagórabérek Közép-Magyarországon már 1600 forint közelében járnak, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb régióiban 1400-1500 forint között mozognak, ugyanakkor az Alföldön, Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon a 1000-1200 forint közötti átlagórabérek a jellemzőek.

Erős üzenetet küldött Ferenc pápa

2019. november 18.|

Hátrányos helyzetű olaszokkal és külföldiekkel, magányos idősekkel és betegekkel, hajléktalanokkal telt meg a Vatikán a szegények világnapján, amelyen Ferenc pápa ezerötszáz rászorulóval ebédelt a pápai állam audienciatermében vasárnap.

Külföldi dolgozók Magyarországon: a hazai munkajog is érvényes

2019. október 24.|

Azért érdekes helyzet ez, mert a munka törvénykönyve (Mt.) hatálya főszabály szerint azokra a munkaviszonyokra terjed ki, amikor a munkát rendszerint Magyarország területén végzik, a külföldről hazánkba történő kiküldetés esete különleges. Ennek során a fogadó magyar céget is számos kötelezettség terheli. Ezek betartására ügyelni kell, mivel elmulasztásukat a munkaügyi hatóság szankcionálja.

Kétmillió magyar áll anyagilag a szakadék szélén: bármikor megtörhetnek

2019. szeptember 24.|

Bár Magyarországon az elmúlt években jelentős mértékben csökkent az elszegényedéssel veszélyeztetett állampolgárok aránya, a számuk 2018-ban még így is 1,9 millió volt. Ennyi embert fenyeget tehát a mai nap is a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség réme - derült ki egy friss, európai jelentésből – írja a Pénzcentrum.

Az emberközpontú növekedés felé

2019. június 19.|

Lassul a növekedés Európában, az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és más vezető gazdaságokban, ahogy az a Nemzetközi Valutaalap és a világbank nemrégiben megjelent, az idei évre vonatkozó globális előrejelzéseiből is kiderült, amelyeket jócskán lefelé módosítottak – írja a Világgazdaság.

Megjött a magyar munkahelyek feketelistája – erre nem árt figyelni!

2019. május 5.|

A munkaügyi ellenőrzések során a tavalyi első kilenc hónapban az ellenőrzött munkaadók 70 százalékánál találtak munkaügyi jogsértést. Az adatok nemcsak a közbeszerzések szempontjából lehetnek érdekesek, de a jogszabályokat betartó vállalkozások számára érdemes lehet megnézni, hogy a partnereik nincsenek-e rajta a listán

Végrehajtás alá vonhatók a munkavállalói juttatások?

2019. március 13.|

2019. január 1-től más nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülő – többek között – a munkáltató által a munkavállalónak juttatott ajándékkártya. Gyakori kérdésként merül fel, hogy a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (Vht.) rendelkezéseit figyelembe véve a nyújtott ajándékkártya juttatásokból a munkáltatónak hogyan kell érvényesítenie a munkabérre vonatkozó letiltásokat, levonásokat?

Az Audi Hungaria ajánlata: 2 év alatt 20 százalékos béremelés

2019. január 18.|

2 év alatt 20 százalékkal növelné minden munkavállalója bérét az Audi Hungaria Zrt. – közölte a vállalat kommunikációs osztálya az MTI érdeklődére. A negyedik, az előző hét végén a munkaadó által tett ajánlat szerint 2019. január 1-től 10 és 2020. január 1-től további 10 százalékkal emelnék a béreket. De ezt az ajánlatot az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) nem fogadta el, és hétfőn megalakították a sztrájkbizottságot.

Vissza az elejére!