A cég közleménye szerint az idei év béremelése a munkavállalók alapbérét érinti és a korábbi kommunikációnak megfelelően az emelés összegét március 7-én kifizetik a dolgozók felé.

A juttatási csomagnak továbbra is része a jelenléti bónusz, a teljesítményhez kötött bónusz, az ingyenes buszjáratok, valamint a szintén ingyenes, igényes munkásszállás elérhetősége is.

A közlemény szerint a cég elkötelezett a munkavállalói elégedettség folyamatos fejlesztése mellett, emiatt különösen fontosnak tartotta, hogy a 2019-es béremelést az eddigi gyakorlatától eltérően korábban hajtsa végre. Mivel a rácalmási gyáregység egy több ezer főt foglalkoztató nemzetközi cégcsoport része, egy ilyen döntés minden esetben hosszú folyamat eredménye.

A béremelés kidolgozásánál a vállalat figyelembe vette a munkavállalók véleményét, a piaci helyzetet, valamint az Üzemi Tanács javaslatait.

Ahogyan azt az Infostart is megírta,

kétórás figyelmeztető sztrájk volt reggel 5 és 7 óra között a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, ahol erre az időre teljesen leállt a termelés.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke, Székely Tamás elmondta, február közepe óta nem tudják, mi a munkáltató álláspontja a béremelést illetően, a cégvezetés nem hajlandó érdemi javaslatot sem tenni, így azt nem is tudják összevetni a dolgozók követeléseivel.

A sztrájkkal kapcsolatban úgy fogalmazott:

egy kezemen meg tudtam számolni, mennyien dolgoztak 5 és 7 óra között.

Szerinte

nagyon meglepődtek, mekkora támogatottsága van a szakszervezetnek a gyárban, ami javíthatja a tárgyalási pozícióikat.

Hozzátette, szerda délután tárgyalnak a cégvezetéssel.

Az érdekképviselet a 18 százalékos alapbérfejlesztésen túl javasolja a besorolási rendszer és a hűségbónusz rendszer átalakítását, a jubileumi kifizetést, a 13. havi bónuszt, továbbá a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára 5 százalékos pótlékot kívánnak elérni.

Forrás: infostart.hu