A Munkástanácsok Országos Szövetsége sajnálattal értesült arról, hogy a 2015. évi adó törvények tervezete egyes pontokon komoly érdek sérelmekkel jár a munkavállalók számára. A bérből és fizetésből érőket leginkább kedvezőtlenül érintő fejlemény a béren kívüli juttatások adóterhének jelentős emelése.

Az egészségügyi hozzájárulásról (eho) szóló törvényben a korábbi 14 százalék helyett a munkáltatói juttatásokra 27 százalékos terhet vezetnek be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például az önkéntes pénztári juttatások, vagy a SZÉP-kártya, Erzsébet-utalvány után a kifizetők a jelenlegi 35,7 százalék helyett 51,17 százalékos adót kénytelenek fizetni.

A tapasztalatok szerint ennek következménye az lehet, hogy a cafeteria-keretek 15 százalékkal csökkenhetnek. Ennél valamivel kisebb mértékben, de jócskán megdrágul a kereteken felüli juttatásadóterhe is. Ebben az esetben a mostani 51,17 százalék helyett 65,79 százalék lehet az adó.  További változás, hogy a 2014-ban még 500 ezer forintos éves kedvezményes (de most megemelt adózású) keretet 450 ezer forintra csökkentik.

A beterjesztő a javaslatokat a munkavállalók képviselőivel előzetesennem egyeztette, annak következményeit az érintettek jövedelmére és jövedelem különbségeire nem mérte fel, vagy, ha igen, a hatásvizsgálat eredményét az érdekképviseletekkel nem ismertette. Köztudott, hogy a béren kívüli juttatások adóterheinek megemelésére – a költségnövekedés elkerülése érdekében – a munkaadók a juttatás visszafogásával reagálnak. Megszüntetik azt, vagy olyan mértékben csökkentik, hogy az adóterhekkel együtt kiszámolt munkaadói ráfordítás ne növekedjen.

Egyértelmű tehát, hogy az intézkedés a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozza, és érzékeny jövedelemcsökkenést eredményezhet!

A cafetéria juttatásosok közterheinek növelése különösen az alacsony jövedelmű rétegeket érintheti érzékenyen, mivel jövedelmük jelentős részét teszi ki. Az Erzsébet utalványt például nagyrészt az alapvető élelmiszerek megvásárlására költik.

Bár az adótörvények között vannak olyanok is, amelyek összességében a bérből élők jövedelmét növelhetik – ilyen a családi adóalap kedvezmény növelése 2 eltartott gyermek esetén ennek forrását azonban – határozott véleményünk szerint – nem a béren kívüli juttatások megdrágítása útján kellett volna előteremteni. A két intézkedés együttes hatására tovább fog nőni a már így is tetemes jövedelem egyenlőtlenség az alacsony és magas jövedelmű családok között.   Az intézkedés várható következményeként a dolgozók rekreációra fordított forrásai és kiadásai is csökkenhetnek, mivel az a SZÉP kártyára is vonatkozik. Az adóemelések közvetett hatásaként a turizmus és az élelmiszerkereskedelem csökkenő bevétele is várható.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége kéri a Kormányt, hogy fontolja meg az előterjesztés visszavonását, mivel annak várható előnyei (adóbevételek) jelentősen elmaradnak a munkavállalókat érintő negatív hatástól, mivel a legalacsonyabb jövedelmi sávokban a napi étkezést, de a dolgozók regenerációját is veszélyezteti! Kérjük, hogy a dolgozók széles körét hátrányosan érintő intézkedés bevezetésére ne kerüljön sor a munkavállalói érdekképviseletekkel való egyeztetés nélkül!

Munkástanácsok Országos Szövetsége