A hétfői videókonferencia keretében megtartott Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a legújabb foglalkoztatási, támogatási adatokat.

14 000 vállalkozás nyújtott be kérelmet a munkahelyvédelmi bértámogatásra, a megvédett álláshelyek száma pedig jócskán meghaladja a 175 000-et. Az elbírálás folyamatos, a napi átlagos igény 1000-1200 főre vonatkozik. A foglalkoztatáspolitikai államtitkárság az elmúlt héten több cégnél is járt a konkrét tapasztalatok felmérésére. A kutatás-fejlesztés innováció területén továbbra is van érdeklődés, de napról napra kisebb az igény. Eddig mintegy 1000 cég pályázott 16 000 munkavállalóra. Aki élni kívánt a támogatással, az valószínűleg már meg is tette, nagy változásra már nem számítanak. 2020. augusztus 31-ig lehet még pályázatot benyújtani mindkét pályázatra.

A munkahelyteremtést támogató program területén is nagy az előrelépés. 18 000 munkavállaló foglalkoztatására érkezett eddig pályázat, továbbra is a mikro- és kisvállalkozások részéről, vállalkozásonként legfeljebb 2-3 munkavállaló felvételére. A munkahelyteremtési támogatásra 80 milliárd forint áll rendelkezésre, eddig 21 milliárd forintra pályáztak. Az új regisztrált álláskeresők száma pénteken 1600 fő volt, és közel 1600 fő lépett ki. A tárca kutatja, hogy a kilépők miért hagyták el a rendszert. A kilépők jelentős része a munkaerőpiacon talál helyet, vagy egyéb okból megszűnt az álláskeresési támogatása, pl. együttműködési kötelezettség megszegése miatt. A bejelentett üres álláshelyek száma is egyre növekszik. A regisztrált álláskeresők száma a március 12-i induló adathoz (281 000 fő) képest május 20-ra 363 000 főre emelkedett.

A korábbi kérdésekre válaszul elhangzott, hogy felkeresték a Continental cégcsoportot a munkahelyvédelmi támogatás lehetőségével, de a makói telephely nem gondolkodik a támogatásban, a váci telephely pedig még nem adott választ.

A Posta működésének fenntarthatósága ügyében még egy hiányzó válaszra vár az államtitkárság.

A munkavállalói oldal megjegyezte, hogy a GINOP pályázati konstrukció keretében már megvalósult projektek végső kifizetése két éve csúszik, ennek felgyorsítása érdekében a kormányzat tegyen lépéseket. Válaszként az államtitkár jelezte, hogy a kifizetéseket megpróbálják felgyorsítani.

Bodó Sándor további kérdésre reagálva elmondta: a költségvetési törvénytervezet egyeztetésére a VKF keretei között a jövő héten sort kerítenek.

Palkovics Imre felhívta a figyelmet (hivatkozva a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok közös levelére érkezett válaszra), hogy – immár az Európai Bizottság elnökének biztatására – a szakszervezetek szeretnének aktívabban bekapcsolódni a Posta működésével kapcsolatos uniós normák alakításába, az Unió és a magyar kormány által folytatott egyeztetési folyamatba.

Kép: profession.hu