A koronavírus válság elleni kormányzati intézkedések keretében a mai napra rendkívüli VKF ülést hívott össze a kormány, elfogadva a VKF munkavállalói és munkaadói szervezeteinek múlt heti, e tárgyban tett kezdeményezését.

 A mai ülés egyetlen napirendet tárgyalt:

a kormány gazdaságvédelmi akciótervének ismertetését és a szociális partnerekkel történő konzultációt az előterjesztésről.

A kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) vezető miniszter és Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatásért felelős államtitkára vett részt a három munkaadói és három munkavállalói érdekképviselet vezetőinek társaságában.

Elsőként Varga Mihály ismertette a délelőtti kormányülés döntéseit a fórum tagjaival, ami nagyjából megegyezett a miniszterelnök déli sajtótájékoztatóján elhangzottakkal.

Elmondta, hogy a kormány elsődleges célja a munkahelyek megőrzése és a járvány következtében megsemmisülő munkahelyek újrateremtése, valamint vázolta az intézkedések költségeinek forrásait kategóriákba szedve. Ezek között első helyen a költségvetés átalakítása, a különböző szektorokra kivetendő különadók, ezen belül a kiskereskedelem multinacionális résztvevőinek plusz adóit említette.

Elmondta, hogy az intézkedések jogi alapját a különleges jogrend biztosította kormányrendeletek adják, de ellenkező híresztelésekkel szemben a parlament is folyamatosan működik, és a szükséges jogalkotás ott is zajlik. A rendeleti kormányzás a járvány indokolta gyors beavatkozást biztosító eszköz.

Megköszönte a VKF tagjainak az eddigi évek során tanúsított partneri hozzáállását, mivel erre még nem volt módja, amióta átkerült a terület gondozása az ITM-be.

Palkovics László miniszter hangsúlyozta, hogy a mai ülésen a kormány öt kategóriában megteendő intézkedéstervét a szerdai napon részleteiben fogják e kör részére ismertetni ugyanezen a fórumon.

Ezt követően fontos bejelentést tett a munkaügyi kapcsolatok makroszintű kormányzati felelőseként. Bejelentette: az elkövetkező időkben minden hétfőn ülésezik a VKF, és a hozott intézkedések végrehajtásáról konzultál, valamint az előkészületekben lévő tervekről is egyeztetnek.

Elmondta, hogy megkapták a szociális partnerek válságkezeléssel kapcsolatos javaslatait, amelyek közül sokat beépítettek az akciótervbe és ezeket köszönik.

A munkahelyvédelmi intézkedések legfontosabb elemét, a rövidített munkaidőben fenntartott foglalkoztatás módszerét a kormány alkalmazni fogja a munkaadók és szakszervezetek véleményének figyelembe vétele mellett. A megszerezhető jövedelem mértéke 70% körüli lesz, de ennek részleteiről is szerdán kapnak konkrét információt és konzultációs lehetőséget a VKF tagjai.

A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek megnyugvással vették tudomásul, hogy a munkaügyi kapcsolatok keretében lesz lehetőségük e rendkívüli helyzet ellenére is álláspontjaik kifejtésére az általuk képviseltek érdekében.