Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal, és a gazdasági következményekkel is.

 

A helyzet, amiben találtuk magunkat igazságtalan. De ez nem ad felmentést.

Nem fogadhatjuk el, nem törődhetünk bele, hanem meg kell vele küzdenünk.

A miniszterelnök szerint ezért olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amik átsegítenek minket a nehéz helyzeten

A cél az, hogy ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, mi annyi munkahelyet hozzunk létre – hangsúlyozta.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át, és 1 százalékról 2,7 százalékra emelik a költségvetési hiányt, de továbbra sem szegik meg a fegyelmezett költségvetési politikát.

A kormány öt programot indít

Orbán Viktor közölte, hogy a kormány a mai napon öt programot indít el, mindegyik program számos elemet tartalmaz.

Az első program a munkahelymegőrzés. Itt a rövidített munkavégzés esetén készen állunk arra, hogy átvállaljuk a munkaadóktól a bérköltségek egy részét. Ez a bértámogatásnak egy speciális magyar formája lesz – mondta Orbán.

A második program a munkahelyteremtés. Ebben beruházásokat támogatnak mindösszesen mintegy 450 milliárd forint értékben.

A harmadik programban olyan kiemelt, nemzetgazdasági ágazatok szerepelnek, amelyeket újra kell most indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film és a kreatív ipar.

A negyedik program a vállalatok finanszírozása. Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak, mindösszesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

Az ötödik program a Család és Nyugdíjas Védelem Program nevet viseli. – Ebből talán a legfontosabb, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben tesszük meg. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egy heti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyek megvédését nevezte a legfontosabb feladatnak.

A gazdaságvédelmi akcióterv bejelentésekor a kormányfő mellett állt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, akinek a program koordinálása lesz a feladata. Máger Andrea tárca nélküli miniszter feladata lesz a cégek, vállalkozások újraindítása, Varga Mihály pedig, aki szintén a kormányfő mellett volt látható, a szükséges forrásokat biztosítja majd az akciótervhez.

– Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 

 

 

VIDEO: PESTISRÁCOK.HU

SZÖVEG: MAGYARNEMZET.HU

Vezető kép: MTI