A Munkástanácsok Országos Szövetsége fogadta az UGL szakszervezet képviselőit március 15-én, Budapesten. A közel kétmillió tagot számláló olasz szakszervezet vezetői és egy csoportja részt vett a békemeneten, majd ellátogatott a beregsurányi magyar-ukrán határra.

Az UGL szakszervezet (Unione Generale del Lavoro) 2019 tavaszán kötött együttműködési megállapodást a Munkástanácsokkal. A közös értékek mentén létrejött együttműködés alapja a munkavállalók valós érdekvédelmének előmozdítása volt, amelyet a két konföderáció az úgynevezett részvételi szakszervezeti modellel kíván segíteni. Céljuk a fenntartható gazdasági fejlődés a modern társadalomban, amely figyelembe veszi az általános nemzeti érdeket is. Az UGL-nek nemzetközi szinten az úgynevezett „konzervatív szocializmus” vagy „harmadik pozíció” (olaszul „szociális jobboldali”) néven ismert víziója van, amely a jobboldali kulturális nézetek és a baloldali nézetek szintézisére épül.

Az UGL képviselői a békemeneten való részvételükkel a magyar nép iránti tiszteletüket kívánták kifejezni. Nem titkoltan támogatják a jelenlegi magyar kormányt. Elismerően nyilatkoztak a magyar miniszterelnök nyugodt, határozott vezetéséről. Az olasz szakszervezetisek elmondták, hogy frontharcosnak tekintik a magyar kormányt a nemzeti, a családi és a keresztény értékek megőrzésében.

Fontosnak tartják, hogy Magyarország jó hírét vigyék Olaszországba és egész Európába.

Március 16-án Herka István, Beregsurány polgármestere fogadta a két szakszervezet vezetőit és küldötteit, aki tájékoztattatta őket arról, hogy a beregsurányi határállomáson 2000 segélyszállítmányt engedtek át Magyarországról Ukrajnába. A polgármesteri hivatalt a menekültközpont rendelkezésére bocsájtották és a helyi általános iskola tornatermét is ideiglenes menekültszállóvá alakították. A polgármesteri hivatal megtelt adománnyal, és a helyi lakosság folyamatosan részt vesz a munkában, készítik a segélycsomagokat. 

A képen: Holecz Gábor, a Munkástanácsok közszféráért felelős alelnöke, a VPDSZ elnöke, Gian Luigi Ferretti, az UGL nemzetközi kapcsolatok igazgatója, Tilki Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 4. számú Vásárosnamény központú választókerületének egyéni országgyűlési képviselője, Herka István, Beregsurány polgármestere, Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. 

A küldöttség találkozott Tilki Attila országgyűlési képviselővel, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 4. számú Vásárosnamény központú választókerületének egyéni országgyűlési képviselőjelöltjével. 

Az olasz szakszervezet küldöttei fotókat és videókat készítettek a határon zajló eseményekről, amit továbbítanak az olasz sajtó felé, ezzel felhívva a figyelmet arra a humanitárius tevékenységre, amelyet a magyarok a térségben folytatnak.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége is gyűjtést szervez a háború miatt bajbajutottak támogatására. A tagság kérésének eleget téve adományozó számlát hozott létre, amelyre folyamatosan érkeznek az adományok (A gyűjtés részleteiről ITT lehet tájékozódni). Mindemellett az országos szervezet egymillió forintot adományozott a beregsurányi menekülttábor megsegítésére a látogatás alkalmával.

Név: MOSZ Kárpátaljai Magyarok Támogatása

Számlaszám: (OTP) 11784009-22238629.

A látogatást követően az alábbi levelet kaptuk olasz barátainktól:

Kedves László és Imre!

Megtiszteltetés és nagy öröm volt számunkra, hogy együtt megemlékeztünk a magyarok nemzeti ünnepéről és részt vehettünk a Békemeneten. Egyedülálló és izgalmas élmény volt osztozni a magyar emberek lelkesedésében, amelyet szívünkben és emlékeinkben fogunk hordozni. Nagyon élveztük Budapest szépségét és az emberek szívélyes fogadtatását, akik folyamatosan kifejezték nagyrabecsülésüket, szeretetüket és barátságukat felénk és hazánk iránt. Köszönjük, hogy lehetőséget adtatok nekünk erre a figyelemre méltó élményre, köszönet a tökéletes szervezésért és a nagylelkű vendégszeretetért. Egyre szorosabb együttműködést és egymás mellett állást kívánunk a jövőben is. Éljen Magyarország! Éljen a barátság Olaszország és Magyarország között! Ölelés és egy meleg üdvözlet!

Gian Luigi Ferretti Az UGL nemzetközi kapcsolatok igazgatója

Dear László & Imre, 

It has been an honor and a great pleasure for us to have the opportunity to commemorate your National Day together and to participate in the Peace March. To share the enthusiasm of the Hungarian people together was a unique and exciting experience that we will carry in our hearts and in our memories. We really enjoyed the beauty of Budapest and the warm welcome of the people around the city who continually expressed their appreciation, affection and friendship towards us and our Country. Thank you for giving us the opportunity of this remarkable experience, for the perfect organization and your generous hospitality.  We also wish for an ever stronger cooperation between us and to stand side by side in the future. Long live Hungary! Long live the friendship between Italy and Hungary!  A hug and a warm greeting.

Gian Luigi Ferretti Relazioni internazionali – International relations