A módosítás indokát képező két munkajogi tárgyú európai uniós irányelv (a munka és magánélet egyensúlyáról, illetve az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről) jogharmonizációs határideje már 2022. augusztus elején lejárt, – némi késéssel – november 2-án került benyújtásra a foglalkoztatási tárgyú jogszabályok módosítását célzó törvényjavaslat az Országgyűlésnek.

Az irányelvek több ponton rendelkeznek arról, hogy a munkavállalók részére biztosított kedvezmények védelmi szintjét a tagállamok a rendelkezések jogrendszerbe illesztésekor biztosítani kötelesek. A foglalkoztatottak számára alapvető fontosságú, hogy amennyiben élni kívánnak az irányelvek által újonnan (a családi élet védelme érdekében) biztosított lehetőségekkel, úgy ennek a munkáltató általi akadályozását a munkajogi szabályok teremtsék meg. E tárgykörben – mint láthatjuk – meglehetősen visszafogottra sikerült az a törvényjavaslat, amely a versenyszféra és a közszféra foglalkoztatási szabályait módosítja. Az új „passzusok” parlamenti elfogadásuk esetén 2023. január elsejétől léphetnek majd hatályba.

A Munkástanácsok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében igen rövid, alig kétnapos határidővel véleményezhette a módosítást, amelyről két jogi szakmai véleményt készített október 26-án, amelyek a Szövetség álláspontját tükrözik.

A tötvényjavaslat ITT olvasható el!

Mt. módosítás véleményezés 2.
Mt. módosítás véleményezés 1.