Tisztelt Látogatók, kedves Tagtársak! A Szervezett Munkavállalók Alapítvány gondozásában, a Bethlen Gábor Alap támogatásával készült egy könyv a Munkástanácsok Országos Szövetsége megalakulásának 30. évfordulója alkalmából, amelyben áttekinthetőek a három évtized eseményei megalakulásunktól napjainkig.

Az 1956-os munkástörekvések szellemi örököseként 1990-ben zászlót bontó civil társadalmi mozgalom a Munkástanács, 1992-re 19 950-főre duzzadt civil egyesületté vált, amelyik a gazdaság és a társadalom igazságos átformálását tűzte ki célul. Tagadta az államszocializmust és a formálódni látszó, döntően osztályszerkezetű kapitalizmussal szemben is alternatívát mutatott fel a dolgozói tulajdon elterjesztésével.

A Munkástanácsok 1990 júliusi Országos Gyűlésén elfogadott programnyilatkozatának fő céljai: a munkahelyek védelme, az igazságtalan bérezési és a korszerűtlen, a dolgozók egészségét és a környezetet károsító technológiák visszaszorítása, a munkáltatók fegyelmi jogkörének korlátozása, a munkavállalók élet- és alkalmazási feltételeit érintő munkáltatói döntéseket előkészítő információknak és adatoknak a munkástanácsok számára rendelkezésre bocsátása; a vezetés privatizációs elképzeléseinek és terveinek a munkástanáccsal való kötelező és előzetes egyeztetése, a vezetés ellenőrzésének jogsértő vagy jogszerű érdeksérelmeinek jogorvoslása, az új helyzetben a munkavállalók jogait rögzítő új kollektív szerződések megalkotása.

A Munkástanácsok harminc éves története során méltón képviselte küldetését, az 56’os forradalmi munkástanácsok szellemi örököseként és keresztényszociális eszméjével, 50 ezer fős tagságával identitást teremtett a munkavállalók széles rétegéinek. A kiadványa a Munkástanácsok 30 évének történetét öleli fel, bemutatva az általa képvisel értékeket.

A könyv online formában is elérhető:

30 éves a Munkástanácsok Országos Szövetsége

 

[3d-flip-book mode=”fullscreen” id=”18999″ title=”true”][/3d-flip-book]