Megkezdődhetnek az érdemi tárgyalások az állami közszolgáltató vállalatoknál, tehát a MÁV-nál, a Volánbusznál, a víziközműszektorban, valamint a piaci alapokon működő HungaroControlnál és a villamosenergia-ágazatban – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának tegnapi ülését követően elmondta: a kormányt képviselő nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár felhatalmazást adott az érintett állami tulajdonú vállalatok vezetőinek, hogy egy évre, cégenként egyénileg kezdjenek tárgyalásokba a szakszervezetekkel. A helyi szintű egyeztetéseken kell a képviseleteknek megállapodniuk, ezt követően az állam rendelkezésre bocsátja – bizonyos keretek között – azt az összeget, amely szükséges a keresetrendezések végrehajtásához.

Palkovics Imre jelezte: továbbra is elengedhetetlennek tartják a képviseletek a tíz százalék körüli béremelést annak érdekében, hogy a képzett munkavállalókat sikerüljön megtartani és ezzel garantálni a közszolgáltatások fenntartását. A konföderáció elnöke hozzátette: több vállalatnál már holnap tárgyalóasztalhoz ülnek ismét a vállalatvezetők és a szakszervezetek, amelyhez ugyanakkor szükség volt arra, hogy a tegnapi fórumon a kormány erre megadja a felhatalmazást, kijelölje a kereteket.

A Magyar Posta dolgozóinak bérrendezéséhez jelen helyzetben, a piacnyitás miatt nem tud hozzájárulni az állam, úgy tudjuk, a kormány vizsgálja a további lehetőségeket.

Forrás: Magyar Nemzet