Korábbi döntés alapján 2020. augusztus 1-jétől a távolsági buszközlekedés drasztikus visszavágására került sor. A hírek szerint Zala megyéből Budapestre közlekedő buszjáratok egy részét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (szaktárca) 2020.szeptember 28-ától visszaállítja. 

Az erőteljes járatleállítások ellen júliusban a Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége petíciót kezdeményezett. A petíció iránti érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt. Eddig 8 ezren osztották meg és 3000-en alá is írták.

A kezdeményezéshez hozzászólások sokasága érkezett. Valamennyi kommentelő a buszközlekedés ellehetetlenítése ellen emelte fel a hangját. Külön kiemelendő, hogy a szalonképesség határait átlépő hozzászólással nem találkoztunk. Érzékelve a lakossági akaratot és igényeket politikusok és a városatyák is ringbe szálltak az ügy érdekében.

2020. szeptember 28-ától várhatóan Zalaegerszegről 5, Nagykanizsáról 4 járatpár visszaállítása történik meg, a részletekről hamarosan tájékozódhat az utazóközönség.

Szövetségünk továbbra is hangoztatja, hogy mind a vasúti, mind a buszos közlekedésnek megvan a helye a közösségi közlekedés struktúrájában. Annak eldöntése azonban, hogy mely vonalon, mely közlekedési alrendszer szolgáltasson, a jelenleginél nagyobb megfontoltságot, komolyabb körültekintést igényel. Valamint nem lehet figyelmen kívül hagyni a lakosság igényeit, szokásait, a minőségi és hatékony szolgáltatás szempontjait sem.

Zala megye megmutatta, hogy egy közös ügy életre hívhat egy, a témára közelítő közös platformot és közös cselekvést.

Horváth László

Elnök

Munkástanácsok Zala Megyei Szövetsége