A napokban tartott ülést a Zala Megyei Munkástanácsok Szövetségének újjáválasztott elnöksége. A testület megelégedéssel fogadta a kormány döntését, a bérminimum 15%-os és a szakmai minimálbérek 25%-os emeléséről.

Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja a testület, hogy az átlagbérek fejlesztése lépést tartson a minimálbérek növekedésével.

A zalai érdekvédők szerint a megyében, ahol az átlagkeresetek alaposan elmaradnak a nemzetgazdasági átlagtól, különösképpen indokolt lenne a markáns keresetfejlesztés.

Ezért felhívják a nagyobb zalai munkáltatók figyelmét, hogy tegyenek erőfeszítéseket a zalai bérhelyzet javítását szem előtt tartva. Ezért az elnökség szerint Zalában átlagosan 25 %-os keresetfejlesztésre lenne szükség, ahhoz, hogy a megyei keresetek felzárkózzanak a nemzetgazdasági átlaghoz. A testület szerint a bérfelzárkóztatást szükségessé teszi az egyes foglalkozási ágazatokban, már a megyében is krónikussá váló munkaerőhiány.

A testület foglalkozott a megye munkaerő-piaci helyzetével és a városi közösségi közlekedés jelenével, jövőjével.

Elismerően szóltak a zalaegerszegi városháza foglalkoztatási, munkaerő-piaci erőfeszítéseiről. Szerintük, jelenleg a szellemi munkaerő foglalkoztatási kérdései okozhatnak gondot.

A testület megállapította, hogy Zalaegerszegen a városvezetés a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a városi közösségi közlekedés színvonalára, minőségére. Az elnökség kifejezte reményét, hogy az önkormányzat és a régiós Közlekedési Központ (ÉNYKK) közösen képesek lesznek megteremteni a fenntartható fejlődés feltételrendszerét.

A működtetés részletkérdéseiről pedig egy nyelvet beszélnek majd a Városháza és az ÉNYKK zalai szakemberei.

Zalaegerszeg, 2016. december 19.

                                                                                              Horváth László

elnök

06-30/3300-678

zvddsz@enykk.hu