Számháború tört ki a Volán sztrájk szervezői és a cég között, a érdekképviselet vezetője Lázár Jánosnak is visszaszólt.

Nagyon alacsony számokat közölt a Volánbusz vasárnap kezdődött sztrájk támogatottságáról. Ezzel szemben a szervezők azt állítják, a közöltnél nagyobb volt a munkabeszüntetés támogatottsága. Erről Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

A szakszervezeti vezető hozzátette: Egy hétköznapon sem dolgozik minden buszvezető. Szerinte az elégséges szolgáltatást végzők – tehát a sztrájk idején is dolgozni kénytelen munkavállalók – közül is sokan egyetértettek a munkabeszüntetéssel. Dobi István elmondta: a Volánbusz szerint a dolgozók 22 százaléka értett egyet a sztrájkkal, a szakszervezet szerint viszont 40.

A mai, második nap sokkal eredményesebb lehet, mint a sztrájk első napja volt – vélekedett a szakszervezeti elnök. Mint megírtuk, a Volánbusz korábban azzal számolt, hogy a sztrájk két napja alatt körülbelül 23000 járat maradhat ki országszerte.

A Volánbusz honlapján fent van a kimaradó járatok listája – hangzott el. Dobi István egyértelművé tette: reggel és este, vagyis a munka- és iskolaidő kezdetén és végén a teljes keresztmetszet járni fog.

Lázár János miniszter építési és közlekedési miniszter vasárnap bírálta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet tárgyalási stratégiáját és túlzónak nevezte a 25 százalékos bérkövetelést. Erre reagálva Dobi István azt mondta: az élelmiszeráremelkedés és a rezsidíjak emelkedése mellett nem túlzó a követelésük. Most a legizgalmasabb a munkaharcunk, a miniszter úr is beavatkozott – tette hozzá a szakszervezeti elnök.