Balogh Zoltán kedden visszavonta a fekete ruhás ápolónő, Sándor Mária ellen zajló etikai eljárást – ismertette a Népszava.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint belül szerették volna kezelni az ügyet, nem akartak belőle „pártpolitikai csihi-puhit”, de sajnos pont ez lett belőle.

A lapnak elmondta: igaztalan dolgok hangzottak el a hétfői nap folyamán egy olyan ügyről, amelyről még semmi nem derült ki, csupán találgatásokra hagyatkozott mindenki. Kiemelte: nem politikai megrendelésre történt a kezdeményezés, hanem azért, mert a fekete ruhás nővérként ismertté lett Sándor Mária olyan kijelentéseket fogalmazott meg a szervezetükkel szemben, amelyeket nem hagyhatott szó nélkül.

Az a bizonyos Facebook-videó

Hétfőn az ápolónő a Facebook-oldalán közzétett egy videót, amely szerint az egészségügyi szakdolgozói kamara vezetősége, maga Balogh Zoltán elnök (még június 5-én) panaszt terjesztett elő etikai vétség gyanúja miatt ellene.

A Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozó ápolónő korábban többször is nyilatkozott az egészségügyben uralkodó állapotok kapcsán. Szót emelt a ki nem fizetett túlórák és az eszközhiányok miatt, de az ápolók alacsony béréről is nyilatkozott. Fekete ruhában tiltakozott az egészségügyi dolgozók helyzete miatt, emiatt pedig majdnem elbocsátották, de végül mégis tovább dolgozhatott a kórházban.

Nem vállalta a budapesti etikai bizottság?

Az ügy pikantériája volt, hogy az ápolónő Budapesten, a Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozik, az ügyet valamiért mégis a Zala megyei etikai bizottság tárgyalta volna. A budapesti etikai bizottság valószínűleg nem akart foglalkozni ezzel az eljárással – mondta korábban a Népszavának Kökény Mihály. A Független Egészségügyi Szakszervezet is megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot, a véleményszabadság korlátozásának és a tagság megfélemlítésének példáját látták az esetben.

forrás:MNO