Aki akarta már felvette az oltást. Akik nem, azoknak olyan betegsége van, vagy nem bíznak az oltás hatékonyságában és félnek az egészségügyi kockázattól, akár évekkel később is, vagy már igazoltan is átestek a betegségen, vagy kivárnak, amíg engedélyezik az intranazális, vagy tablettás vakcinát.

Számos országban kötelező az oltás, de van alternatív lehetőség, mint a teszt, vagy igazolás, hogy átesett a fertőzésen.

A pandémia kezdete óta rengeteg ésszerűtlen és ellentmondásos intézkedés született, amikben egy közös nevező volt: soha nem a tűzoltók védelme volt a cél, mert ezekben az esetekben sem kérték ki az érintettek véleményét. Elenyésző számban került sor tesztelésre, ha olyan káresetnél kellett beavatkozni, ahol COVID-os érintett volt, de vírusos kolléga esetén sem tesztelték az állományt, miután 24 órát leszolgáltak együtt. Sorolhatnánk számtalan ilyen példát. Például miért nem kötelező a kullancs elleni oltás, vagy a hepatits-b oltás?

Ki dönti el melyik védőoltást veszi fel a TŰZOLTÓ? Amennyiben kivált nála bármilyen „mellékhatást”, rövid, vagy hosszú távon, ki vállalja értre a felelősséget?

Információnk szerint az állomány 70%-a van beoltva, és halkan mondjuk, hogy ha a maradék 30% mégsem lesz hajlandó oltakozni, akkor térdre, imára, mert a 24-48 nem lesz tartható! Valamint aki le akart szerelni, annak ez most egy menekülési útvonal!

Nemrég az Alkotmánybíróság panaszt is fogadott be az egészségügyi dolgozók kötelező oltásával kapcsolatban:

https://alkotmanybirosag.hu/kozlemeny/az-alkotmanybirosag-megkezdte-a-vedettsegi-igazolvannyal-kapcsolatos-alkotmanyjogi-panaszok-erdemi-vizsgalatat

Véleményünk szerint, ha idáig nem volt szükség a tűzoltók ésszerű védelmére szolgálatban és beavatkozások alatt, akkor a kötelező védőoltás bevezetése is várathat magára.

Ha észrevételeink süket fülekre találnak, akkor az oltatlan kollégáknak az alábbi lehetőségei vannak:

  • felveszi az oltást
  • elmegy max. 1 év fizetés nélküli szabadságra
  • megszűnik a szolgálati jogviszonya és pereskedik a végkielégítésért

Javaslatunk, hogy első körben a 10 nap pótszabadságban részesült, járvány ellen védekező polgárvédelmis, nyugdíjas határőr, rendőr, főtűzoltó katasztrófavédők kapjanak vakcinát, hiszen fontos munkát végeznek.

Egyben ismét jeleznénk, hogy a tűzoltók bére továbbra sem éri el a garantált bérminimumot és az illetményfejlesztés, munkaidő probléma, szolgálati nyugdíj, stb., korábban ígért és jól csengő, de valójában nem létező életpálya továbbra is megoldásra vár.

HTFSZ elnöksége.