A Nemzeti Adó- és Vámhivatal túl nagy létszámmal dolgozik, ezért átcsoportosítások és leépítés is várható a szervezetnél – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Azt be kell látni, hogy a 23 ezer fő egy ekkora méretű gazdaságnak és országnak nagy. Még akkor is, ha egyébként – és ebben van igazság – a magyar adóhivatal többféle adóbevételt szed be, mint egy osztrák, egy német vagy egy holland. Akkor is azt gondolom, hogy ezeket hatékonyabban lehet megoldani, nincs szükség ekkora létszámra. Takarékosabb és áramvonalasabb NAV-ot szeretnék, amelyik kisebb létszámmal és hatékonyabban tud működni – fogalmazott Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a leépítés mértékéről még nem tudott adatot mondani. Varga Mihály azt mondta: egy kormányzati előterjesztést követően a parlament október-novemberben szavazhat a szükséges jogszabály-módosításokról.

Úgy fogalmazott: a 2000-es évek közepén végrehajtott regionális szervezeti rendszer kiépítése idejétmúlttá vált, nincs rá szükség, meg lehet szüntetni. Ez közel 2300-2400 embert érint a NAV állományában. A bűnügyi igazgatóság megtartására szükség van, mert ez ad hatékonyságot a NAV-nak. Arra is tettem javaslatot, hogy a NAV-ot integráljuk sokkal szorosabban a gazdasági tárcához – részletezte a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály hozzátette: javaslata szerint a NAV vezérkara része lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a mostani alelnökök helyettes államtitkárokként dolgoznának a tárca állományában.

Azt gondolom, hogy az adóhivatal felfogásának változnia kell a következő hónapokban, következő években. Az nem megy, hogy úgy történnek vizsgálatok, hogy az a hozzáállás, hogy mindenki visszaél, mindenki bűnös. Meg kell teremtenünk annak a feltételét, hogy az adóhivatal is mérlegelni tudja, hogy egy adózó, aki az elmúlt években mindig tisztességesen befizette az adóját, és soha nem élt ezzel vissza, milyen pozitív elbírását kaphat a NAV részéről, ellentétben azzal, aki a jogszabályokat kikerülte, vagy éppen adócsalást követett el – fogalmazott.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: szeretné, ha a 4 és fél millió magánszemély adóbevallását a jövőben a NAV készítené el. Varga Mihály elmondta: célja, hogy a vállalkozások adóvizsgálata lerövidüljön.

„Azt tűztem ki magam elé célul, hogy az adóhivatallal megértessem, hogy ha fél éven belül nincs lezárva egy vizsgálat, akkor azt már el kell engedni. Ha fél év, tehát 180 nap alatt nem sikerül egy vizsgálatot befejezni, akkor ott valami más gond van, és inkább magával a hivatallal van a gond.”

Varga Mihály hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a kormányhivatalokban is megjelenjen a NAV.

„Lesz egy olyan megoldás, amikor valaki besétál egy adott település kormányhivatalába, és valamilyen adózási problémát akar felvetni, akkor egy ottani ügyintéző, egy ottani kolléga tudja majd segíteni, hogy ennek a megoldása megtörténjen. Erre szerintem szükség van, és a NAV-ban látok arra lehetőséget, hogy a létszám-átcsoportosítással ezt a kormányhivatali munkát is el tudjuk látni.”

A nemzetgazdasági miniszter szerint ez egy ügyfélszolgálati kapocs lesz a kormányhivatalok és a NAV között.

forrás: vpdsz.hu