A járulékok fokozatos csökkentése megoldást jelenthetne a hazai foglalkoztatási nehézségek bizonyos részére, a szaktárca ezért vizsgálja, mikor és milyen arányban mérsékelhetnék ezt a közterhet – nyilatkozta a Magyar Időknek Varga Mihály.

 A nemzetgazdasági miniszter a napilapnak adott interjújában megismételte, hogy az NGM hozzákezdett a gazdaságélénkítő csomag összeállításához, erről az ősszel születhet döntés. A kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a munkalehetőségek bővítéséről és arról, hogy a munkaerőhiány egyes ágazatokban enyhüljön – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy a csomagban helyet kap-e a nagyobb arányú járulékcsökkentés, Varga Mihály úgy válaszolt:

A szakemberek nem tévednek, amikor a járulékok mérséklését sürgetik. (…) A járulékok azonban uniós összevetésben magasabbak, ami versenyhátrányt is jelenthet. A járulékcsökkentés megfontolása ezek alapján elkerülhetetlennek tűnik. E közteher kapcsán azonban több szempontot is figyelembe kell vennünk, más adónemekhez képest a kormány mozgástere itt szűkebb.

Itt megjegyezte, hogy a járulékoknak fedezniük kell az egészségbiztosítás kiadásait és a nyugdíjakat is és az elmúlt években sikerült ezeket az alapokat egyensúlyba hozni.

Nyilvánvaló azonban az is, hogy az ország foglalkoztatási gondjainak egy részére a járulékcsökkentés nyújthatna megoldást. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezért hozzálátott annak vizsgálatához, hogyan, mikor és milyen mértékben lehetne mérsékelni a járulékokat

– tette hozzá.

A gazdasági szereplők képviselőivel a következő hetekben ül le a tárca, az adószakma képviselőivel pedig szeptember végén konzultálnak.

Arról is beszélt a miniszter, hogy a gazdasági kabinet először holnap ülésezik, közel 50 napirendi pontot tárgyalnak át. Varga jelzése szerint a napirendi pontok között szó esik majd a múlt héten napvilágot látott friss GDP-adatról, foglalkoznak a Brexit következményeivel, és azzal, hogy hogyan lehet távozást fontolgató cégeket Magyarországra vonzani és szóba kerül a Modern Városok Program állása és az államháztartás helyzet is.

Forrás: portfolio.hu