Meghívó sajtótájékoztatóra

A szociális ágazatban dolgozók bruttó bére öt év alatt nem növekedett, az ágazat átlagjövedelmeinek reálértéke folyamatosan csökken. Ma a szociális terület átlagdolgozójának jövedelme alacsonyabb, mint más közszolgálatban dolgozó sortársáé; kisebb, mint egy egyfős háztartás létminimuma, a szociális terület dolgozóinak többsége a KSH által publikált létminimum alatt él. A terület dolgozói közül, aki tud, az máshol keres munkát, más területekre menekül – a képzett munkaerő elvándorlása az ágazat összeomlásával fenyeget.

A kormányzati intézkedések hatására nem csupán a dolgozók jövedelmi helyzete és életkörülményei romlanak, hanem a szociális segítő hivatás gyakorlásának szakmai körülményei is folyamatosan ellehetetlenülnek: a segítés helyett egyre inkább az ellátottak bezsúfolása, a szegények, rokkantak, idősek regulázása, fegyelmezése és büntetése a hatalom által elvárt munkaköri feladat.  Lehetetlen körülmények között, a politikai elvárásokkal is meg kell küzdenünk azért, hogy a szociális fájdalmakat és szenvedéseket enyhítsük, hogy segítő hivatásunkat gyakorolhassuk.

A Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság megalakulása első lépés abba az irányba, hogy fellépjünk saját és ügyfeleink/ellátottaink, kormányzati megnyomorítása ellen, hogy a szakmai terület dolgozói és támogatottjai összefogásával küzdelmet kezdjünk a szociális támogatások és szolgáltatások emberhez méltó, tisztes színvonalának megteremtése érdekében.

A sajtótájékoztatón részletesebb tájékoztatást adunk a szociális terület romló körülményeiről, és a nyilvánossághoz fordulunk helyzetünk, céljaink ismertetése és tervezett lépéseink támogatása érdekében.

Sajtótájékoztató ideje:    2013. augusztus 7. (szerda) 10.00 óra

Helye:                                   Budapest IX. kerület, Viola u. 21.

Előzmények:

2013. június 16-i FESZ levél Soltész Miklósnak http://www.fesz.eu/Soltesz%20Miklos%20nyilt%20level.pdf

SZTDSZ Nyílt levél és Balog Zoltán válaszlevele http://www.sztdsz.hu/index.php?menu=dokumentumok

BDDSZ Nyílt levele Balog Zoltán miniszterhez http://www.bddsz.hu/node/241

Megtisztelő jelenlétére feltétlen számítunk!