2022.09.14-17. között került megrendezésre Szlovákiában, Pozsonyban az évenkénti V4 tűzoltó szakszervezetek konferenciája.

Szakszervezetünket Breznai Sándor elnökségi tag, Deák Péter szervezeti alelnök és jómagam, Andics Gábor általános alelnök képviselte.

A delegáció vezetésével Salamon Lajos elnök engem bízott meg, mivel betegség miatt nem tudott részt venni a konferencián. Napi kapcsolatban maradtunk és folyamatosan tájékoztattam elnökünket a kinti dolgokról.

A konferenciát szlovák bajtársaink rendezték Pozsonyban egy családias kisebb hotelben.

A közösen elfogyasztott vacsora után késő estig beszélgettünk a tűzoltókat érintő dolgokról.

Másnap elkezdődött az érdemi munka. Szlovák házigazdánk, Peter Sagát szakszervezeti elnök köszöntötte a delegációkat és felkérte a delegáció vezetőit tartsák meg a beszámolóikat.

Cseh bajtársak kezdték a sort Jiri Jilek elnök kifejtette az idei évben kaptak egy 10%-os béremelést a kormányuktól. Kifejtette nem könnyű a tárgyalás mivel csak az utolsó pillanatban kapnak munkaanyagot, amit nem mindig tudnak megfelelően áttanulmányozni. Továbbá megállapodás született arról, hogy 2023. január 1-től 10%-kal emelik a biztonsági erők illetménytáblázatát.

Az Ő konföderációjukból csak a rendvédelem kapott béremelést a civilek nem. Ezért is tartják nagy eredménynek a 10%-os emelést. Azt tudni kell az egész rendvédelmet a tűzoltó szakszervezet képviseli a tárgyalások folyamán.

Lengyel bajtársaink beszámolóját Demján Kochon elnök tartotta meg. Kiemelte náluk több dolog is történt.

Nagyon fontos tárgyalások folytak a lengyel BM-ben, ahol jelen volt a tárgyalásokon a Belügyminiszter helyettese és a tűzoltóság főigazgatója is.

A szakszervezeti tanács jóvá hagyta a BM ajánlását, hogy a béremelés 670 zloty legyen, ami olyan 150 euro. Tárgyaltak a feltölthető állásokról is és a BM elfogadta a javaslatukat. A BM javaslata 600 állás lenne, amit fel tudnának tölteni, de a szakszervezet javaslata 800 új állás volt és sikerült ezt kiharcolniuk. Tehát 2023-2025 között létszámemelés lesz náluk.

Sikerült még egy egyszeri juttatást is kicsikarniuk, amit minden tűzoltó megkapott ez 4 000 zloty volt, ami olyan 850 euro.

Továbbá 2022-2025 között teljes modernizálás lesz, ami érinti a laktanyákat, tűzoltó szereket és a kommunikációs rendszerek fejlesztését.

További bértárgyalásokban vannak egy jövőbeni béremelésben, ahol a szakszervezet 20%-ot szeretne kapni viszont a BM csak 7%-ot lát elfogadhatónak. Erről a következő konferencián tudnak majd beszámolni hogyan alakult.

Következtünk mi magyarok. Peter Sagát felkért tartsam meg a magyar delegáció beszámolóját.

Szeretettel köszöntöttem mindenkit Lajos nevében, megemlítettem elnökünk sajnálja, hogy nem tud részt venni a konferencián, de beteg lett és így nem tud részt venni az eseményen.

Kifejtettem, lassan beértek a tárgyalásaink és a média megjelenéseink hatása mivel az elmúlt időben sok jó dolog történt a tűzoltókkal. Kezdődött januárral amikor egy 10%-kal nőtt az illetmény és februárban megérkezett egy nagyobb összeg is, ami 6 havi távolléti díj volt, ami olyan 3 000 euro.

Beszéltem a további béremelésről is, ami két lépcsőben valósul meg idén szeptemberben majd 2024 januárban. Ez az alapilletmény részét képező hivatásos pótlék emelését jelenti, amit évek óta kértünk a tárgyalások folyamán.

Megemlítettem a létszám gondokat és kitértem az OKF szerinti hivatalos adatokra, amiből látszik legalább 800 kolléga munkája hiányzik. Jeleztem arról még nem hallottunk, hogy 8 órás tiszteket rendeltek volna át más kirendeltségekre, de vonulós tűzoltót szinte minden megyében átrendeltek már. Ebből is látszik kiknek a munkája hiányzik a rendszerből.

Az újonnan érkező új kollégák sajnos nem tudnak gyökeret verni, mivel nincs igazi életpálya modellünk, ami bevonzó és megtartó hatással tudna lenni a fiatalok és az öregebb tűzoltóknak.

Továbbra sincs megoldva a korkedvezményes nyugdíj kérdése, amiért a jövőben is tovább harcolunk, hogy valamilyen formában visszakapjuk.

Peter Sagát Szlovák házigazdánk megköszönte a beszámolót és ismertette pár szóban a náluk történteket.

Náluk volt egy egyszeri 500 euro juttatás, továbbá a BM-ben további béremelésről folynak tárgyalások.    

Jelenleg egy újoncnak 710 euro a bére. Azt gondolom ez nem egy rossz kezdő bér.

Szlovákiában a katonák keresnek a legjobban majd a rendőrség és csak utána a tűzoltók.

Ezt követően Szlovákia felkérte Csehországot a következő V4-es konferencia megrendezésére, amire a Cseh bajtársak ígéretet is tettek.

Peter Sagát ezután megköszönte a delegációk részvételét és bezárta a konferenciát.

Ezt követően elmentünk egy vacsorára, ahová Szlovákia belügyminisztere Roman Mikulec is meghívást kapott és részt is vett a vacsorán, ahol volt szerencsénk egy pár mondatot váltani vele. Nagyon szimpatikus és közvetlen belügyminiszter. Viccesen megjegyeztük neki egész Pozsonyig kellett jönnünk, hogy egy Belügyminiszterrel tudjunk beszélgetni mivel sajnos a miénkkel nem sikerül találkozni, főleg nem egy kötetlen vacsorán. Érdekes életút van a miniszter úr mögött rövid vadászpilótaként töltött idő után, 1997-ben csatlakozott a Katonai Hírszerző Szolgálathoz, végül annak igazgatója lett.

Köszönet a szlovák bajtársaknak a színvonalas rendezésért.

Köszönöm a figyelmet mindenkinek.

Andics Gábor

általános alelnök