Palkovics Imre elnök úr az MR 1 Kossuth Rádió Ütköző című, aktuális közéleti és politikai témákról szóló vitaműsorban Rolek Ferenccel, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökével arról vitatkozik, hogy a munkaerőhiány kezelését célzó  tervezett béremelést miért nem javasolt a járulékokból csökkenteni.

A járulékok a munkaerő fenntartását, a munkaerő újratermelési költségét fedezik, hosszú távú gondoskodási funkciójuk van. Ha ezeket csökkentik, az a jövőbeli tartalékok felélését jelenti – mutatott rá.

Az elnök szerint a vállalatok által megtermelt hozzáadott értékből kellene a munkabérek bruttó értékét növelni, a másik megoldás pedig a személyi jövedelemadó (szja) vagy az általános forgalmi adó (áfa) csökkentése lehetne. Van olyan ki nem fizetett profit, amiből lehetne a béreket emelni. Az építőipar például 21-22 százalékkal bővült termelékenységben és hozzáadott értékben az elmúlt 4 évben, miközben a bértömeg, az összes munkavállaló összes kifizetett bére 2,5 százalékkal nőtt.

A vita itt hallgatható meg: