2020. július 16-án soros ülésén az Országos Munkavédelmi Bizottsága tanácskozott a 2019. évi munkavédelmi helyzetről illetve tanácskozott, illetve a COVID-19 koronavírus- járvány miatt kialakult helyzet tanúságaként elkezdte az otthoni munkavégzés munkavédelmi kérdéseinek vizsgálatát is.

Az Országos Munkavédelmi Bizottság, amely az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos országos érdekegyeztetés legmagasabb fóruma, a munkavállalók, munkaadók érdek-képviseleti szervezetei és a kormány képviselőinek részvételével tartotta soron következő ülését az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM). Az ülésen részt vett az ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára Dr. Horváth Tamás

Az ülés fő napirendjén szerepelt a Jelentés a nemzetgazdaság 2019. évi munkavédelmi helyzetéről című előterjesztés. A jelentés tervezetet minden oldal előzetesen véleményezte, a kialakított véleményeket a kormányzati oldal a jelentésben megjelenteti. A jelentést mindhárom oldal egyhangúan támogatja.

Az OMB napirenden tárgyalta a munkavédelmi szakemberek regisztrációját, névjegyzékben történő besorolást és a továbbképzésük megvalósítását.

Dr. Kock Mária a képzési munkabizottság összefoglaló prezentációjában bemutatta a munkavédelmet a tudás oldaláról.

Prof. Dr. Felszeghi Sára főorvos asszony előadásában az egészségfejlesztési modellt mutatta be a miskolci egyetem foglalkozás-egészségügyi ellátás mintáján keresztül.

Dr. Horváth Tamás helyettes államtitkár kiemelte az OMB működésének fontosságát, a testület segítségét kérte a COVID-19 koronavírus- járvány miatt kialakult egy eddig nem gyakorolt foglakoztatási forma: az “otthoni munkavégzés” (home office) munkavédelmi / munkabiztonsági, munkaegészségügyi előírásainak meghatározásában.

 Szerző: Miskéri László

Forrás: liganet.hu