Az újonnan megalakult ifjúsági szervezet a szakszervezeti szövetség több ezer fiatal tagját képviseli országos szinten, mind a verseny, mind a közszféra ágazataiban. Az alapító szervezetek között szerepelnek – többek között – az egészségügyi és szociális, rendészeti, fegyveres és rendvédelmi, közigazgatási, repülötéri, olajipari, pedagógus és versenyszférás szakszervezetek. Ezzel a létrejött tagozat az egyik legnagyobb taglétszámmal jelen levő szervezet a hazai ifjúságpolitikában.

A tagozat elsődleges célja, hogy a fiatal munkavállalók, pályakezdők érdekeinek, véleményének fórumot adjon, segítve a korosztályt a munkapiachoz, életvezetéshez, karriertervezéséhez kapcsolódó kérdésekben. Az új Munka Törvénykönyv hatályba lépése a kollektív alkufolyamatokat erősíti, melyekhez elengedhetetlenek az erős, reprezentatív szakszervezetek, melyek nélkül a munka világában egyoldalú, diktált feltételek teremtődhetnek a munkahelyeken.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy javítsák a fiatal korosztályok munkaerő-piaci, munkajogi felkészültségét, ezen keresztül bemutatva a munkavállalói érdekképviseletek valós, torzításoktól mentes szerepét. Ennek elérésért országos kampányt indítanank, iskolalátogatásokkal, munkajogi kiadványok terjesztésével, felhívva ezzel a figyelmet az ismeretek fontosságára és hiányára az oktatásügyben.

Az ifjúsági munkanélküliség magas rátája, a feketemunkában részt vevő fiatalok nagy száma a foglalkoztatáspolitika és a szakszervezetek számára is új helyzetet teremt, mind a kormányzati foglalkoztatáspolitika, mind a szakszervezetek számára – hívják fel a figyelmet. A Jogpont Plusz szolgáltatás lehetőségeit is használva a jövőben is ingyenes, gyors és szakszerű jogsegélyt nyújtanak a hozzájuk fordulóknak, mely egyedülálló lehetőség jogi segítség igénylésére a fiatal korosztályoknak.

A megalakult szervezet már csatlakozott a nemzetközi ernyőszervezetekhez, illetve partneri kapcsolatot alakít ki az oktatási, foglalkoztatási szektor szereplőivel, szakmai, civil és kormányzati oldalról egyaránt.

A szervezet elnökévé Szabó Imrét, korábbi HÖOK elnökségi tagot, alelnökökké, Dr. Gápel Ferenc Istvánt (fegyveres és rendvédelmi szektor), Szabó Tamást (közlekedési ágazat) Kiss Balázst (egészségügyi szektor) és
Bévész Henriettát (szociális szektor) választotta a közgyűlés.

forrás: Epresso.hu