Augusztus 16-án Pályakezdők és Diák Munkavállalók Szakszervezete néven önálló szervezet alapítását kezdték meg pályakezdő fiatalok, melynek célja, hogy egy speciális réteg érdekeinek védelmére is kiterjedjen a munkavállalói érdekképviselet. A még nem „szervezett” munkavállaló fiatalok számára így nagyobb lehetőség nyílik például a jogsegély-szolgáltatás és más, a kollektív munkajogban meglévő ismeretek megszerzésére és igénybe vételére.

Mint ismeretes, a MOSZ korábban már együttműködési megállapodást kötött az iskolaszövetkezetekkel, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a sajátos szövetkezeti jogviszonyban álló fiatalok problémáinak megoldásában is hatékonyan lépjenek fel az érdekképviseletek.

A Nemzetközi Ifjúsági Nap alkalmából a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) felhívást intézett a világ szakszervezeteihez, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a fiatalok szervezésére és a fiatalok újfajta, különleges rétegérdekeinek kiszolgálására.

„Egy teljes generáció veszik el a szemünk láttára, a még nem látható következmények pedig nagyon komolyak lesznek, ha ezek a fiatalok nem ismerik meg időben jogaikat, vagy nincs körülöttük egy megfelelően erős védő-szervezet, mely képes érvényesíteni érdekeiket. Igaz, minden országban más a kultúrája a szakszervezetek társadalmi megítélésének és a fiatalok szervezésének, de a most felnövekvő (14-25 éves) generáció világszerte nagyon hasonló jegyeket mutat. Őket megszólítani nem kis kihívás, de annál könnyebb, minél több tapasztalatot, jó-gyakorlatot hallanak erről a szakszervezetek. Ugyanakkor az is fontos, hogy a fiatalok gyorsan formálódó igényeire a szakszervezetek felkészültek legyenek és stratégiáikat ezeknek megfelelően tudják formálni.” – hívja fel a figyelmet az ITUC.

 A meghirdetett stratégia a következő prioritásokat foglalja magában:

– fiatal tagok számának növekedése a szakszervezetekben

– a fiatalok rétegérdekeit is figyelembe vevő kollektív szerződések számának növekedése

– a döntéshozói folyamatokban, pl. a kollektív tárgyalódelegációkban a fiatalok számának növekedése.

MOSZ Ifjúsági Tagozata

 Bővebben:

 http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1073992-szakszervezetet-hoznak-letre-a-palyakezdok

http://www.profession.hu/cikk/20130816/a-palyakezdok-sem-lesznek-vedtelenek/3162

 a Magyar Nemzet szombati számában, illetve a Lánchíd Rádió augusztus 20-i Reggeli Hírjárat című műsorában