Már januárban megalakulhat a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma, vagyis az az érdekegyeztető fórum, amely a versenyszféra mintájára az állami vállalatoknál működő szakszervezeteket, a munkaadókat, valamint a fenntartó minisztériumokat ültetné egy asztalhoz – tudta meg a Magyar Idők. Ennek célja, hogy a felek hatékonyabban tárgyaljanak és döntsenek az állami tulajdonban lévő közszolgáltató cégeknél dolgozók foglalkoztatási és jövedelmi kérdéseiben. A fórum informálisan már tavaly összeült, a hároméves bérmegállapodás tárgyalása során.

Még ebben a hónapban megalakulhat a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Az új tárgyalási forma azt a célt szolgálja, hogy az állami fenntartású vállalatoknál – többek közt a MÁV-nál, a Magyar Postánál vagy a Volán-társaságoknál – jelen lévő szakszervezetek, a fenntartó minisztériumok, valamint a cégvezetők közösen döntsenek a foglalkoztatási és jövedelmi kérdésekben.

A versenyszférában már működik ilyen tömörülés, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), ahol a munkavállalói, valamint a munkaadói érdekképviseletek tárgyalnak a kormányoldallal.

Palkovics felidézte, hogy az érdekegyeztetés jelenlegi rendszerének egyik ellentmondása a köztulajdonban működő közszolgáltatásokat képviselő munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek közvetlen jelenlétének hiánya. Miközben a köztulajdonban álló közszolgáltatást ellátó vállalkozásoknál a szervezett munkavállalók száma és aránya az átlagosnál jóval nagyobb, a szakszervezeti jelenlét továbbra is jelentős, működésükben pedig mind munkajogilag, mind az általuk végzett tevékenységet illetően számos azonosság van.

Tavaly, az állami cégeknél elfogadott, hároméves, harmincszázalékos bérmegállapodás során vált nyilvánvalóvá ennek az új fórumnak a létjogosultsága, ráadásul a szakszervezetek már régóta kérték egy ilyen tárgyalási forma felállítását – emlékeztetett a szakszervezeti vezető. A KVKF tagjait kormányoldalról a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium delegálná, a szakszervezetek közül képviseltetné magát a Munkástanácsok, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, illetve ágazati szinten a reprezentatív és vállalati szinten a kollektív szerződéskötési képességgel rendelkező szakszervezetek.

Munkaadói oldalról pedig az érintett vállalatok vezetői, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége delegálhatna tagokat.

A Munkástanácsok vezetője korábban lapunknak arról beszélt, hogy a fórum felállítását követően további intézkedésekről kell tárgyalniuk a tagoknak az állami cégeknél továbbra sem szűnő munkaerőhiány miatt. A kialakult helyzeten a bérfejlesztések mellett a kafetériakeret bővítése, a biztosítások és az egészségügyi járandóságok szélesítése, valamint egyéb szociális intézkedések bevezetése is segíthet.

Forrás: magyaridok.hu