2016 júniusában alakult a Szociális Ágazatban Dolgozók Független Érdekvédelmi Szakszervezete. A szervezet elnökét, Bakonszegi Ildikót kérdeztük az alakulásról és a szervezet céljairól.

Hol alakult meg a Szociális Ágazatban Dolgozók Független Érdekvédelmi Szakszervezete?

Debrecenben. A szervezet a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Fogyatékosokat Ellátó Intézményében dolgozó munkavállalókat tömöríti. Januárban már mintegy 105 főre duzzadt a tagság.

Mindannyian egy bentlakásos intézményben dolgozunk, ahol sérült gyerekek ápolása, gondozása, fejlesztése valósul meg.

Milyen céllal alakultak?

Elsősorban a munkavállalói érdekképviselet volt a cél. Az utóbbi időben számos olyan intézményi változás történt, melyeket a kollégák nem minden esetben értettek, de amelyek a munkavállalókat is érintették.

Ezekben a kérdésekben nem volt kihez bizalommal fordulniuk. Olyan helyről szerettek volna segítséget kapni, amely elsősorban munkavállalói oldalról közelíti meg a problémáikat. Itt leginkább munkajogi, munkavállalást érintő kérdésekre gondolok. A kollégáknak sok nehézsége adódik abból, hogy nem ismerik kellően a munkajogi hátteret, nem minden esetben látják át az ok okozati összefüggéseket.

A szervezet vezetősége napi kapcsolatban van az intézmény vezetőségével, és a kollégákkal is, bátran mernek a gondjaikkal hozzánk fordulni. És szakszervezeti kereteken belül ehhez biztosítani is tudjuk a szükséges jogi segítséget.

Hogy lettél te az elnök?

Valójában a tagság kezdeményezte a szervezet létrejöttét. A kollégákban merült fel elsőként az érdekképviselet fontossága, az összefogás szükségessége. Ők javasolták személyemet a tisztségre.

Miért a Munkástanácsokat választottátok?

Ádám Istvántól, a Munkástanácsok Postás Ágazatának az elnökétől, aki maga is debreceni, nagyon sok szakmai támogatást kaptunk, és úgy érzem, számíthatunk a Munkástanácsokra, mint konföderációra, a további szakmai támogatásban.

Mik a céljaitok?

Szeretnénk, ha a tagság tovább tudna bővülni. egyelőre az intézményen belül, de idővel szeretnénk, ha más hasonló intézményből is tudnánk tagokat toborozni Hajdú-Bihar megyében és a régióban.

Szeretném, ha az elkövetkezendőkben a tagok számára a szükséges segítséget biztosítani tudnánk, és a jövőben is megtisztelnek minket a bizalmukkal.